Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Platform A!A van start

[Foto's] Platform A!A van start

Voor de lancering van Antwerpen in Actie (A!A) moest je dinsdagmorgen op het trendy "Zuid" zijn. "U hoort nog van ons," zo luidt de slogan.

DSCF4378.jpg

Eerste indruk op deze persconferentie is positief. De 10 Mensen die "langs" de tafel zaten zijn geen onbekenden in het Antwerpen van de laatste decenia. Elk van hen heeft, op zijn manier en met zijn ervaring en in zijn omgeving, al voor positieve commotie gezorgd.

Een Melting Pot ook, maar sterk tesamen en met de blik in dezelfde richting. Toch op deze eerste dag.

DSCF4474.jpg

Nieuwe laag verf in het KMSK van Antwerpen vanmorgen, waar in café 'CAMU' de persvoorstelling plaats vond. Nieuwe wind ook dus in het Antwerpse wereldje. Lees maar... A!A staat voor 'Antwerpen in Actie' en verenigt 'Onze Tuin', 'Eksterlaar', 'Gedempte Zuiderdokken', 'Red de Voorkempen', 'Zeemanshuis', 'Basta!', 'Dak', 'Kievit', 'Hondenlos', 'Straten-Generaal'... Niet minder dan al die bewogen bewonersgroepen!

Hoe, wanneer en waarom is nu A!A uit de startblokken gekomen?

Na een debatavond in de Singel over een groot bouwdossier in Antwerpen, eind november 2007, stelden verschillende bewonersgroepen aanwezig in de zaal vast dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde meemaakten, dat ze al te vaak en steeds weer tegen gelijksoortige clichés moesten opboksen in hun vraag om ernstig overleg met overheden.

Misschien moeten we die dooddoeners maar eens in de verf zetten, opperde iemand, om duidelijk te maken waarom het net dooddoeners zijn en geen ernstige argumenten. Goed idee, zei een ander, want op basis van flauwe excuses kun je geen kwaliteitsvol beleid voeren. Misschien moeten we hierover een gezamenlijke actie op poten zetten, zei nog iemand anders. Dat kan een statement zijn, en in elk geval een manier om het soms ontmoedigende isolement van actievoerders - overkomt dit ons alleen of maken anderen dat ook mee? - te doorbreken.

Zo vonden tien buurtgroepen, actiescomités en bewonerscollectieven elkaar in de ambitie om komaf te maken met bestuurlijke kluitjes in het riet, zoethouders en andere doorgaans als beledigend ervaren inspraak-killers.

Ter illustratie presenteert het platform Antwerpen in Actie (A!A) 10 dooddoeners - standaardantwoorden zeg maar - waarvan de overheid nogal gemakkelijk gebruik maakt om de kritische burger te fnuiken:

1)Daar is het nog te vroeg voor.
2)Ik heb dat geerfd van mijn voorganger.
3)Maar dat is veel te duur,wie gaat dat betalen?
4)Ge kunt dat niet uitleggen,de mensen verstaan dat niet.
5)We voeren uit wat wij als democratisch gemandateerden zijn overeengekomen.
6)We kunnen niet eeuwig discussieren.
7)Als jullie het zoveel beter weten,stap dan in de politiek.
8)We zullen jullie opmerkingen meenemen.
9)Het moet van Europa.
10)Misschien hebben jullie gelijk,maar nu is het te laat.

Bij elke dooddoener geeft één organisatie concrete toelichting over hoe nefast een dergelijk standaardantwoord concreet inwerkte op de goede behandeling van een lokaal probleem.

De dooddoeners zijn herkenbaar voor nogal wat actiegroepen en bewonersverenigingen die hun engagement, energie en enthousiasme zien afketsen op politici die hen op een beleefde manier de rug willen toekeren. Dooddoeners en gebrek aan transparantie, vaak vormen ze een onverbiddelijk tweespan.

Is vragen om participatie een aanslag op de representatieve democratie? Soms stralen politici deze boodschap uit. Antwerpen in Actie vindt dat bewonersparticipatie als een aanvulling en correctie moet worden beschouwd op de representatie, zeer zeker niet als een vervanging ervan. Van een aanslag is dus geen sprake, wel van een versterking.

Critici met behulp van dooddoeners op een afstand houden is contraproductief, zeker wanneer de vraag om inspraak niet vanuit de geijkte politieke organen komt maar vanuit het middenveld, van de rechtstreeks betrokken personen, de ervaringsdeskundigen, de mensen op het terrein. Zij zullen de impact van omstreden overheidsbelissingen als eerste moeten ondergaan.

Dooddoeners doen dood. Daarom wil Antwerpen in Actie ze niet meer horen. Nooit meer.

Zie : www.antwerpeninactie.info

Nog deze opmerkingen:

1) Koen Calliauw haalde fors uit naar het gedrag tegenover zijn persoon, dat hem te beurt viel op een stedelijke bewonersvergadering in Antwerpen Noord, waar stads ambtenaren hem fysiek wilden verwijderen omdat hij voor het beleid onwelgevallige dingen zei. Hij was toen verkozen Antwerps Districtsraadlid.

2) De vertegenwoordiger van stRaten-generaal (stRaten-generaal buigt zich over de besluitvorming bij grote bouwprojecten in het Antwerpse), haalde een plan uit van de Oosterweelverbinding om zijn mening beter begrijpelijker te tonen. Plan werd, volgens sommige, te bloot gelegd voor de persfotografen aanwezig, en verdween vlug terug van het 'openbaare zicht'...

Ik zei het, de campagne is boeiend gestart...

DSCF4384.jpg
DSCF4350.jpg
DSCF4406.jpg
DSCF4410.jpg
DSCF4415.jpg
DSCF4412.jpg
DSCF4402.jpg
DSCF4399.jpg
DSCF4419.jpg
DSCF4416.jpg
DSCF4404.jpg
DSCF4452.jpg
DSCF4448.jpg