Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Internationale Alternatieve Boekenbeurs

Internationale Alternatieve Boekenbeurs

Internationale @lternatieve boekenbeurs 8 maart 2008, van 10 tot 20u in “De Centrale”, kraankindersstraat 2, 9000 Gent
Gratis inkom

Dè beurs voor kritische boeken die u niet in de gewone boekhandel vindt.
Vanaf 10 uur: tientallen stands uit België, Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland met boeken, tijdschriften, muziek, t-shirts, enz. Naast een uitgebreid aanbod aan libertaire/ anarchistische lectuur, kunt u er ook een ruim gamma aan publikaties van diverse ngo’s, antiglobalisten en actiegroepen vinden.

PROGRAMMA:

[tentoonstelling] “HELP THE BELGIANS, THEY CANNOT HELP THEMSELVES”
Als de Vlaming over migranten spreekt over wie heeft hij het dan? Denkt hij dan aan de Italianen, Nederlanders en Fransen? Of denkt hij eerder aan Turken en Marokkanen? Is het omdat ze hoofddoeken dragen en gegroepeerd wonen misschien. Heeft de
Vlaming ook eens aan zichzelf gedacht?
Migratie wordt vaak gezien als iets dat enkel de ‘anderen’ doen. Maar ook in de Vlaamse geschiedenis is er sprake van migratie: meer dan 1 miljoen Belgen emigreerden naar Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. En zij hebben daar ook problemen gekend, net zoals de immigranten die nu in Vlaanderen leven. Er werden ook hulpacties voor hen opgezet. Eentje daarvan, in Canada, kreeg de titel “HELP THE BELGIANS, THEY CANNOT HELP THEMSELVES”.

[lezingen]
11.00u Mijnbouw in Guatemala (Magalí Rey Rosa) ESP/ENG
Magalí Rey Rosa, een Guatemalteekse experte i.v.m mijnbouw en milieu brengt een bewogen getuigenis over de mijnbouwconflicten in Guatemala.
Na jaren van burgeroorlog worden lokale gemeenschappen in Guatemala opnieuw bedreigd, dit maal door mijnbouwactiviteiten. De hoge grondstoffenprijzen op de wereldmarkt moedigen bedrijven en overheden aan tot het maken van eenzijdige economische keuzes. Boerengemeenschappen worden zonder inspraak van hun gronden verdreven en/ of worden geconfronteerd met nieuwe sociale conflicten. Mijnbouw is bovendien een sterk vervuilende industrie die massale hoeveelheden water verbruikt. Dit vormt niet alleen een directe bedreiging voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mensen die leven van deze gronden en water.
Magalí Rey Rosa is in België op uitnodiging van CATAPA, een vrijwilligersbeweging die werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling in Latijns Amerika door het ondersteunen van gemeenschappen bedreigd door mijnbouwmultinationals. [www.catapa.be]

12.00u Anarchisme in Kroatië - ENG
Anarchisten uit Zagreb stellen hun projecten en acties voor.

13.00u Strike Bike (Stephan, FAU) - DEU/ENG
Relaas van een Duitse fietsfabriek, overgenomen in zelfbeheer

13.00u "Soja: heilig boontje?" (Frederik Claerbout, Wervel)
Zelfs al eet je geen sojascheuten, al ken je geen tofu of tempeh, al lust je geen sojamelk, zeker weten: je verbruikt méér soja dan je denkt! Met concrete cijfers, nieuw beelmateriaal en getuigenissen uit Latijns-Amerika brengen we het volledige soja-verhaal: Waar komt onze soja vandaan? Waarvoor gebruiken we die miljoenen tonnen soja? Waarom? Sociaal-ecologische gevolgen en mogelijke oplossingen, zowel hier als in Latijns-Amerika, komen aan bod.
[www.wervel.be]

13.00u Ministerie van Wooncrisis
In Brussel werd begin 2007, naar analogie met wat er in Parijs gebeurde, het Ministerie van Wooncrisis opgericht. Dit netwerk wil de samenwerking tussen de verschillende comités en groepen die in België bezig zijn rond de strijd voor het recht op wonen stimuleren, en op zoek gaan naar nieuwe actiemiddelen. De strijdpunten van het Ministerie zijn: meer sociale woningen, controle van de huurprijzen, invoering van een huurtoelage, en strijd tegen de leegstand. Het Ministerie van de Wooncrisis wil door allerhande acties het recht op wonen voor iedereen proberen te garanderen. Dit gebeurt o.a. door het realiseren van collectieve woonprojecten, bezettingen en het samenbrengen van groepen.
[www.wooncrisis.be]

15.00u "Latijns-Amerika, strijdtoneel van ideologieën" (An Vranckx, UGent)
Latijns-Amerika is uiterst interessant als strijdtoneel van politieke ideologieën en sociale en economische ontwikkelingsmodellen. Na de militaire dictaturen van de jaren '70 en '80 (de generaals in Brazilië, Pinochet in Chili,...), en de neo-liberale schocktherapieën kent het subcontinent de laatste jaren opnieuw interessante politieke ontwikkingen. Democratieën werden in vrijwel alle landen van de regio en in meer dan hun uiterlijke vorm hersteld naar het einde van het millenium. Dit bracht politieke mandatarissen van allerlei pluimage aan de macht.
Na Chávez in Venezuela (1999) en Lula in Brazilië (2002) kwamen ook in Chili, Ecuador, Argentina, Bolivia, Nicaragua, Uruguay(centrum)linkse regeringen aan de macht, die zich, tenminste in woorden, afzetten tegen de neoliberale politiek van hun voorgangers.
In het westen roepen die regimes gemengde gevoelens op: een deel van links spreekt euforisch over de aangekondigde sociale hervormingen, anderen zijn sceptisch, zwaaien met het etiket 'populisme', en menen zelfs tekenen te zoen van een herneming van de dictatuur.
Wat is er aan de hand? Kunnen die recente politieke ontwikkelingen wel onder één noemer gebracht worden? Kunnen wij met ons politiek kompas, dat geijkt is op Europese toestanden, zomaar politieke oriëntaties toeschrijven aan Latijns-Amerika, dat een heel andere geschiedenis achter zich heeft? In hoeverre is onze blik op wat nu gebeurt door ideologie en vooringenomenheid gekleurd? Maken de nieuwe regimes hun beloftes waar? En hoe staan de sociale bewegingen aan de basis, die de nieuwe regeringen vaak mee aan de macht geholpen hebben, er nu voor?
An Vranckx, verbonden aan de vakgroep Studie van de Derde Wereld van de UGent, plaatst het allemaal in een breder kader en zet er kritische vraagtekens bij.

15.00u Kunst en anarchisme vroeger (en nu ?) (Erik Buelinckx)
Men kan ver in de tijd teruggaan om wisselwerkingen te vinden tussen kunst en anarchisme. Soms gaat het enkel om een fase waarbij de kunstenaar sympathie voelt voor de idee van individuele vrijheid in een vijandige maatschappij (burgerlijk, kapitalistisch, dictatoriaal, ...), en zich enkel wil afzetten tegen een geïnstitutionaliseerde kunstwereld.
Op andere ogenblikken blijkt de kunstenaar zelf korte of langere tijd anarchist te zijn en vindt men al dan niet sporen terug in de kunst die door hem/haar gecreëerd wordt.
Aan de hand van afbeeldingen geeft Erik Buelinckx een overzicht van wat er zich op dat vlak de laatste 150 jaar heeft afgespeeld, in de hoop dat de huidige generaties er wat aan hebben, zowel de anarchistische kunstenaars als de creatieve anarchisten.
Een open lezing met veel prentjes.

17.00u biometrische paspoorten en de EU als politiestaat
door Buro Jansen en Janssen uit Nederland

17.00u anarchafeminisme: panelgesprek

[doorlopend] Feminisme voor dummies (video, 17 min.)
Deze film bestaat uit een reeks interviews met verschillende (jonge) feministen over het hoe, wat en waarom van feminisme en de vrouwenbeweging anno 2004. Doorspekt met humoristische sketches van FC Poppesnor geeft de film een fris beeld van een aantal feminisme(n) en feministen van vandaag. [ism FC Poppesnor, www.feminisme.be/fcpoppesnor]