Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's en overzicht] Protestgroep bouwt feestje voor oprichter Scientology

[Foto's en overzicht] Protestgroep bouwt feestje voor oprichter Scientology

Zaterdag werd in Noord-Amerika, Europa en Australië betoogd tegen Scientology door internetgroep Anonymous. In Brussel was de opkomst kleiner dan een maand geleden; slechts een twintigtal activisten deelden flyers uit en informeerden de voorbijgangers. Daarnaast was er een speech en taart ter ere van de verjaardag van de oprichter van Scientology, L. Ron Hubbard.

Anonymous Scientology protest Brussels 071-1.jpg

De internationaal voorbereide speech van Anonymous.

 • In de speech die de anonieme groep had voorbereid, zegt ze dat Scientology het vertrouwen van haar leden beschaamt en hen hun geld, hun rechten en soms zelfs hun leven ontneemt. Ze verwijzen uitgebreid naar de afpersings- en spionagepraktijken van Scientology, van hun medische en anti-psychiatrische praktijken en hoe ze families uiteen drijven.

  Opmerkelijk is ook dat de verzetsgroep oproept tot een dialoog met de leden van Scientology. Voorts kondigen ze aan ook in april, mei, juni en juli acties op touw te zullen zetten. De volgende actie zou alvast doorgaan op 12 april met als werktitel "Operation Reconnect", waarbij de nadruk zou liggen op de manier waarop Scientology familieleden uit elkaar drijft. Dit aspect kwam tijdens de manifestatie zaterdag ook al aan bod in de affiches van de demonstranten.

  Anonymous Scientology protest Brussels 005-1.jpg

  De betogers verzamelden eerst in het Centraal Station en trokken van daar naar de trappen van de Beurs. Anonymous had geen toelating gekregen voor een actie in de Wetstraat, aan het Europees hoofdkantoor van Scientology. Normaal gezien had er vandaag immers nog een Europese top moeten doorgaan.

  TEGENACTIE VAN SCIENTOLOGY
  Scientology hield echter zelf wél aan haar kantoor een "opendeurdag", zogezegd gewijt aan de Universele verklaring van de rechten van de mens (die gevierd wordt op 10 december).

  Tijdens deze tegen-actie waren er geen speciale activiteiten voorzien, en de persmededeling voor de zogezegde opendeurdag was helemaal gewijt aan Anonymous.

  Anonymous Scientology protest Brussels 151-1.jpg

  Actie aan het Scientology hoofdkwartier in de Wetstraat 91, onder het mom van een 'opendeurdag'.

 • Scientology beschuldigt de internetgroep van "cyberterrorisme" en "door haat geïnspireerde misdaad en lasterpraat". Ze beweren dat de anonieme betogers gedreigd hebben nitroglycerinebommen te plaatsen in Scientology Kerken en doodsbedreigingen te hebben ontvangen. Dit alles leidt de Kerk "tot het nemen van voorzorgsmaatregelen en het identificeren van leden van deze groep die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden." De activisten ontkennen echter alles en zeggen volledig vreedzaam tewerk te gaan.

  Aangezien de 'opendeurdag' in het teken stond van mensenrechten, vroegen we de Scientologist die ons ontving wat deze Amerikaanse sekte -want dat ís Scientology- te zeggen heeft over schendingen van de mensenrechten zoals bvb. in Guantanamo Bay. Het antwoord was ietwat teleurstellend: we zijn een religieuze beweging, dus we vermijden politieke discussies.

  Vorig jaar liet het gerecht weten na 8 jaar onderzoek klaar te zijn Scientology te beschuldigen van het vormen van een criminele organisatie, afpersing, oplichting, inbreuken op de handelspraktijken, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde. De Scientologist die wij spraken was echter niet onder de indruk: "Le dossier est vide," klonk het, want dat het gerecht zo lang moest zoeken was volgens hem een bewijs dat er niets te vinden was.

  De Scientologist waarmee we praatten zei dat er in België een goeie 1000 leden waren.

  In het hoofdkwartier prijken trotse informatieborden waaruit zou moeten blijken dat Scientology een geloof is dat erkend is door de Amerikaanse en internationale regeringen. In België doet Scientology geen moeite om erkend te worden als godsdienst.

  Anonymous Scientology protest Brussels 165-1.jpg

  De informatieborden die Scientology moeten legitimeren.

  ANONIEME BETOGERS TONEN GELAAT

  Tijdens de betogingen in andere landen droegen de betogers typische maskers. Omdat de wet in België betogers verbiedt hun gezicht in het openbaar te verbergen, hebben ze hier niet veel meer dan zonnebrillen en sjaals om zich achter te verbergen. De groep probeert via een kudde-strategie het individuele risico voor betogers te minimaliseren -Scientology staat bekend om zijn agressieve houding naar tegenstanders. Het was dan ook even zoeken naar een vrijwilliger die bereid was door de RTBF-cameraploeg in de volle aandacht gezet te worden.

  De politie had Anonymous ook afgeraden taart uit te delen: dat zou leiden tot een overrompeling door kinderen of zwervers. De politie hield tijdens de actie een oogje in het zeil; ook een fotograaf van de Staatsveiligheid was aanwezig. Uiteindelijk werd er op het einde van de namiddag toch een verjaardagsliedje opgedragen aan opper-Scientoloog L. Ron Hubbard, en werd er taart verdeeld onder de anonieme actievoerders.

  Anonymous Scientology protest Brussels 136-1.jpg
  Anonymous Scientology protest Brussels 108-1.jpg
  Anonymous Scientology protest Brussels 141-1.jpg

  EEN SEKTE IN DE WETSTRAAT

  De leden van Anonymous gaven geïnteresseerde voorbijgangers flyers of uitleg over Scientology. De gemiddelde Belg leek niet veel verder te komen dan "Is dat niet die sekte van Tom Cruise?". De waanzinnige opvattingen, de indoctrinatie en het gevaarlijke aspect van deze beweging liet veel passanten met hun mond vol tanden staan. Nochtans moet je geen detective zijn om de ware aard van Scientology te doorgronden: het internet staat immers vol bewijsmateriaal, en de 'geheime' leer waar je bij Scientology dure cursussen voor moet volgen, is grotendeels uitgelekt.

 • Anonymous Scientology protest Brussels 142-1.jpg

  Een groepje jongeren luistert vol ongeloof.

  Anonymous Scientology protest Brussels 048-1.jpg
  Anonymous Scientology protest Brussels 051-1.jpg
  Anonymous Scientology protest Brussels 037-1.jpg

  Affiche: " Tom Cruise can't fly you guys D: "

  Anonymous Scientology protest Brussels 043-1.jpg

  BBC

  Nog even de links naar de bijzonder gestoorde Scientology reportage van de BBC:
  deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=Y3pG49lg5AU
  deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=pnG--NCL4KI
  deel 3: http://www.youtube.com/watch?v=wGecZssWc5M
  deel 4: http://www.youtube.com/watch?v=Gv8IQ0Z_G_U

  Als je ze nog niet gezien hebt, 'you're in for a bumpy ride'

  Anonymous thanks you for

  Anonymous thanks you for this indepth report on our activities. This is a cause that deserves more attention that it is getting. It wasn't the first protest we did, and it won't be our last.

  Agree with us? Pay a visit to http://anonymousbelgium.jottit.com and find out how to learn more, help us out and participate in upcoming protests.