Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] Gèsman, bravere schilder dan zanger!

[Interview] Gèsman, bravere schilder dan zanger!

KORTRIJK -- West-Vlaams zanger en schilder Steve Vervaecke, ° 1974 te Kortrijk, is door sommigen beter gekend als Gèsman (vertaling naar het Nederlands ‘Grasman’). Op dit ogenblik kan je schilderwerken van de Gèsman zien in galerij ‘d’Art-house’ Wijngaardstraat 24 te Kortrijk. Hieronder een gesprekje met Steve Gèsman. Tijdens dit gesprek bleef hij maar tekenen…

DSC_0760bis.jpg

Wat me vooral opvalt… sommige van uw schilderijen doen me denken aan beelden uit een stripverhaal.

“Inderdaad, als kind hield ik van strips en deze kunstvorm probeerde ik tot mijn 16de. In veel van mijn schilderijen kan je de mooiste auto’s ooit vinden, de Amerikaanse uit de jaren 70 en zeker ook de DS van Citroën. Ik ben dan ooit begonnen met een strip ‘Gèsman’. Die strip gaat over Kortrijk maar is uiteindelijk nog altijd niet af…. De naam ‘Gèsman’ is ondertussen de groepsnaam van de rockgroep ‘Gèsman’.”

Was dit uw eerste groep?

“Neen, zeker niet! Met ‘Shoplifter’ hadden we het meeste succes, maar dan in het Engels!”

Wat bedoel je ‘in het Engels’?

“Ja, met ‘Gèsman’ zingen we nu echt in het Zuidwest-Vlaamse dialect onder andere over wat er gebeurt in het Kortrijkse.”

Een jaar of tien geleden kregen West-Vlamingen soms de kritiek dat hun dialect een beetje te ‘plat’ was. Sinds Luc Callewaert van ‘In de Gloria’, door Wim Opbrouck, is er toch veel veranderd.

“Ja, samen met Flip Kowlier begonnen we te de zingen in het West-Vlaams zo eind de jaren negentig. Gèsman en Kowlier hadden elk 5 nummers en zo speelden we samen een uurtje vol! Samen zijn we toch wel de grondleggers van het zingen in het ons dialect. Ook in andere provincies volgden ze! Denk maar aan ‘De Fikskes’, ‘Peleman’ en zoveel anderen…”

Regelmatig laat ik uw muziek door de huiskamer klinken en die klinkt rebels. Met het titelnummer op uw tweede CD ‘Omplof’ vertel je zo van… alles kan de pot op en roep je op tot ‘reageren’ tegen het onrecht in de wereld. Ik kan dit echt niet terugvinden in uw schilderijen!

“Je bent niet de eerste die dit zegt. Je kan een schilderij niet vergelijken met een lied. Een schilderij is een momentopname. Veel inspiratie haal ik uit tv-beelden. Op deze tentoonstelling kan je een ‘Amerikaanse wagen uit de jaren 70’ vinden in de file. Hoeveel mensen ergeren er zich niet om in de file te staan? Mijn werken moeten er ook decoratiever uitzien… om te overleven moet je ze ook kunnen verkopen!”

En wat brengt de toekomst?

“Samen met ‘Geert Six’ ben ik bezig met een stuk voor het Kortrijkse festival ‘Kortrijk Congé’. En dan werk ik nog verder aan mijn derde cd.”

Meer info over Gésman op: http://www.gesman.be

DSC_0751bis.jpg
DSC_0754bis.jpg
P1020431.JPG

stievie! respect!

stievie!

respect!