Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Spoorstaking : een sfeerbeeld uit Brussel Noord

Spoorstaking : een sfeerbeeld uit Brussel Noord

De staking van het personeel van de spoorwegen lijkt overweldigend algemeen. Het stakerspiket van Brussel Noord trof rond 10u een nagenoeg verlaten station aan. De stakers troffen nog enkele reizigers die aankwamen met de laatste trein en één enkel opgevorderd personeelslid. “Zo veel stakingsbereidheid hebben we al lang niet meer gezien” wisten enkele anciens te vertellen. Het ongenoegen zit dan ook redelijk diep: “Het is meer dan 10 jaar geleden dat we nog een loonsverhoging kregen terwijl de productiviteit en flexibilitteit enorm toenamen. De directie morst met premies en loonsverhogingen voor zichzelf en wil het personeel trakteren met nog meer flexibiliteit en pesterijen. Het is met deze staking duidelijk dat de meerderheid van de 38.000 personeelsleden er zijn buik van vol heeft. “

001_DSC7729_600.jpg
001_DSC7676_600.jpg

Rond 21u was het verzamelen geblazen in het Brusselse ACOD hoofdkwartier. We worden door de spoormannen gewikt en gewogen: “Gaan de jullie ook die ene mens die niet wist dat het staking was interviewen?” “Ah jullie willen weten waarom we staken allee, dat is nieuw,… waar gaan we dat schrijven.” Men is duidelijk aangedaan door het beeld dat sommige media scheppen over de NMBS. Gelukkig zijn er een paar spoormannen die indymedia.be kennen waardoor sommigen nog eens extra hun boosheid over hun behandeling in de media in de verf zetten. “Wij zijn met 38.000 personeelsleden, waarom komen die nooit aan het woord? Den burgemeester van Mechelen, Bart Somers, die weten ze wel te vinden voor een straffe uitspraak over ons, maar ons kennen ze niet?”

001_DSC7711_600.jpg

Het is hier dan wel ACOD Brussel, de militanten van de stakerspost komen van werkend Brussel: Aalst en omstreken blijken goed vertegenwoordigd. “Aalst dat is in de buurt van Liedekerke, ondertussen wereld beroemd als een onverdraagzame gemeente” gekscheert iemand.
De laatste afspraken worden gemaakt, en de militanten worden verdeeld tussen Brussel Noord en Brussel Zuid.

001_DSC7756_600.jpg
001_DSC7741_600.jpg

Brussel Noord blijkt doods te zijn. De laatste passagiers komen aan. Klokslag 10u trekt het stakers piket naar het seinhuis, dat blijkt al verlaten te zijn. “Meestal zijn hier wel nog een paar werkwilligen, maar vandaag zijn zelfs die mannen aan het staken”. Het piket gaat opwandel door de gangen vaan het Noordstation, op zoek naar werkwilligen, maar moet afdruipen bij gebrek aan werkwilligen.
Ze treffen enkel de opgevorderde stationschef. Die besluit na een bezoek van de stakers om het station te sluiten. Omstreeks 10u30 gaan de deuren van het station op slot.

001_DSC7750_600.jpg
001_DSC7782_600.jpg
001_DSC7797_600.jpg