Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verslag studienamiddag Attafsier: 'Afgestudeerd en wat nu?'

Verslag studienamiddag Attafsier: 'Afgestudeerd en wat nu?'

MECHELEN - Hoger opgeleide allochtonen zijn vaker dan autochtonen werkzaam onder hun niveau. Ook zijn hoogopgeleide allochtonen vaker en langduriger werkzoekend dan autochtonen. Hoe kan je daar als student of werkzoekende mee omgaan? Op de studienamiddag 'Afgestudeerd en wat nu?' bracht de Mechelse studentenvereniging Attafsier dit thema op een ludieke manier ter sprake. Dat lokte zo'n vijftig nieuwsgierigen.

Attafsier.JPG

Een van de onderdelen van de studienamiddag was "Op de Sofa met Attafsier!", een boeiend panelgesprek onder leiding van Nadia Lagmara. Vier hoogopgeleide allochtonen - Laila, Sabri, Nordin en Myriam - vertelden over hun ervaringen op school en op de arbeidsmarkt. Allen werken ze in verschillende sectoren. Allen hebben ze keuzes moeten maken. Ze hadden heel wat tips voor de studenten van vandaag. "Zelfmotivatie, positieve ingesteldheid, doorzettingsvermogen. Dat zijn de sleutels tot het succes," aldus Sabri.

Reacties
Wat vonden de deelnemers ervan? We sprokkelden een paar reacties.

Houssni Lagmara: "Ik vond het een zeer interessante studienamiddag, de organisatie was heel goed. Er waren mensen die me veel hebben bijgeleerd, mensen met ervaring. Dankzij hen ben ik nu bijna zeker wat ik volgend jaar wil verder studeren. Ik ben terug met mijn beide voeten op de grond, want voor ik hier aankwam was ik nog een beetje aan het zweven."

Asma Essiaf: "Er zou meer interactie moeten zijn met het publiek en niet enkel een opsomming van de technische materie. Meer vragen 'wat vinden jullie ervan?' en echt iedereen erbij betrekken. Want dan pas ga je het goed onthouden. Ik vind ook dat er meer studenten aan bod moeten komen en meer sprekers. Ik vond het sofa-gesprek heel goed, maar er had een leerkracht of directrice aanwezig moeten, zodat je onmiddelijk van beide kanten het verhaal krijgt te horen: of ze discrimineren of niet, en wat wij als studenten daarvan vinden. Dat is belangrijk!"

Farid Fadili: "Netwerking is ook belangrijk, en dit kon je hier sowieso doen. De mensen die je nu tegenkomt tijdens de receptie, die je een woordje uitleg kunnen geven, dat is altijd mooi meegenomen. Het mindere puntje - ik weet niet of ik het mag zeggen? - vond ik de toelichting van het Minderhedenforum, omwille van al die negatieve conotaties. Het feit dat ze de problemen willen aankaarten, geen enkel probleem, maar die worden zo vaak aangekaart dat het in onze hoofden gaat beginnen spelen. Er worden geen positieve punten of actiepunten vermeld waaraan wij kunnen werken om de negatieve zaken weg te werken of die studeren in een positief daglicht kunnen stellen. Voor de rest een aangename namiddag op deze zonnige dag!"

Imane El Gamousi: "Zeer boeiend. De ene uiteenzetting was al wat interessanter en korter en bondiger dan de andere. Maar over het algemeen: goed georganiseerd, afwisselend en echt niet saai. Er waren wel veel zaken die ik al wist - de algemene zaken. Maar toch ook veel zaken waar ik niet van op de hoogte was werden aangehaald."

http://attafsier.com