Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De WaterCanon Zinnode uit Molenbeek - Klaar voor de grote dag

De WaterCanon Zinnode uit Molenbeek - Klaar voor de grote dag

In februari zijn ze eraan begonnen, morgen is de finale. Er is hard gewerkt geweest maar evenveel gelachen. De zinnode 'WaterCanon' in Molenbeek bestaat uit verschillende delen. En na verschillende repetities vormen ze zelfs een geheel.. Morgen is de grote dag maar in Molenbeek zijn ze er klaar voor.

DSC_0907.jpg

Zinneke staat voor iemand van ongedefinieerde afkomst als symbool van het kosmopolitische en multiculturele Brussel. Dat is zeker ook te merken bij de zinnode te Molenbeek waar 14 verschillende verenigingen gedurende enkele maanden samenwerken met als doel de parade weer een geslaagd geheel te maken. Het waterkanon in Molenbeek bestaat uiteindelijk uit zeven grote gehelen. Op mekaar afgestemd zullen ze morgen zaterdag door de straten van de Brusselse kern trekken. Tijden van strijd en ruzie, tijden van verzoening, geluk en plezier, het komt allemaal aan bod in deze zinnode. Ze hebben er hard aan gewerkt, veel gerepeteerd, maar nu staan ze scherp. Ze hebben er zin in!

spritz.jpg

Voorop loopt de Zinnekespritz, een grote kleurrijke constructie met verschillende tentakels. De tentakels worden bediend door ijverige spritzers die maar al te graag in het rond sproeien met hun heerlijk geurend water. Dit water zorgt niet alleen voor een aangename verfrissing tijdens de parade op een warme dag maar heeft een extra eigenschap. Gemaakt met liefde verspreid deze vijf-armige octopus eveneens een flinke portie liefde en vreugde door de stad. ‘De geest is een vrouw, ze verleidt en bedwelmt de duikers met heerlijke geuren. Zo wordt iedereen verliefd op de Zinnekespritz’. Dit is misschien niet altijd nodig op zo’n vreugdevolle zaterdag, maar aan liefde en plezier nooit genoeg dacht men zo. En gelijk hebben ze.

DSC_0841.jpg

Hierna komen de watermonsters, anders gezegd, de ‘dansmiekes met man’. Sinds het begin van de voorbereidingen hebben ze samen met Heinat gewerkt aan een choreografie voor de gehelde zinnode. Dit vereist van de dansers veel inlevingsvermogen, bedenk maar eens een dans voor watermonsters. Hoe beweegt een zeemonster zich in het water? Maar vooral, wat gebeurt er zoal onder het water? Wie leeft er onder de Brusselse oppervlakte, de oude Zenne? Uit de verschillende workshop werd een dans en scenario gegoten welke werd aangeleerd aan de gehele zinnode. Deze bonte groep watermonsters kleurt de straten en zet de sfeer er alvast in.

DSC_0123.jpg
DSC_0464.jpg

De dansende Inyange vormt de volgende schakel van de zinnode. Een groep waterdansers die de straten blauw doen kleuren en geven ‘het water’ een vorm en gezicht. De meeste leden van deze groep komen uit Rwanda. Gezien het thema van de parade brengen ze dan ook een waterdans. “Deze dans is een Rwandese dans, de bewegingen zijn afkomstig van een dans uit een klein eilandje nabij Rwanda”, aldus Theirry van Inyange. “Als de parade dichterbij komt, bellen ze ons en we staan klaar”, vertelt Thierry. Inyange neemt al deel aan de parade sinds 2000. Als echte ‘anciens’ gaan zij reeds voor de vijfde keer op pad!

DSC_0343.jpg
DSC_0414.jpg

Geen zinnode zonder muziek, geen dans zonder ritme. Deze fanfakids zorgen voor de nodige portie sfeer. Ze zijn met 7 maar maken genoeg lawaai voor iedereen. Hoewel ze er nog jong en onervaren uitzien, brengen deze kinderen vol overgave een muzikaal meesterstukje.

DSC_0015.jpg

De duikers zijn het derde watervolk in de parade. Op verkenning onder water komen ze de watermonsters tegen waarmee ze niet altijd even goed overeen komen. Ze maken een verschrikkelijk schel geluid waarvoor de monsters op de vlucht slaan. “Wij horen eigenlijk helemaal niet veel onder die flessen, ik wist niet dat we zo’n fel geluid konden maken” vertelt Anton, een van de duikers. Alvast een verklaring voor het enthousiaste gefluit van de duikers. Het waterkanon kan rekenen op hun bescherming. Ondanks enkele technische problemen tijdens de voorbereidingen is het kanon klaar voor de grote dag. Het publiek zal alvast moeten oppassen voor de vliegende projectielen. Of waren het vissen?

DSC_0881.jpg
DSC_0889.jpg

De vuurdragers van Ron Jaluai sluiten de zinnode af. Dit is een groep oud-chiro-leiding uit Liesele. Johan en zijn groep hebben enkele spectaculaire trucs en show in petto voor ons. Deze zijn inclusief vuur, spektakel, verwondering en fietsen. Benieuwd hoe deze combinatie afloopt. “Ik heb de parade enkele jaren geleden voorbij zien komen toen we hier toevallig een stelten-show kwamen geven op de Brusselse straten. De toffe sfeer en het enthousiasme van zowel de omstaanders als van zij die meededen waren overweldigend. Ik heb meteen mijn groepje uit Liesele gemobiliseerd. Na enkele foto’s en een filmpje van de parade waren ze meteen gewonnen om met dit evenement mee te doen. Ik ben dan ook zeer blij dat we zaterdag zullen meelopen”, aldus Johan. Zij hebben niet mee gerepeteerd, het resultaat wordt dus een verrassing.