Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De WaterCanonZinnode te Molenbeek - Wat hebben ze gedaan de voorbije maanden?

De WaterCanonZinnode te Molenbeek - Wat hebben ze gedaan de voorbije maanden?

Het WaterCanon is er klaar voor. Sinds februari zijn ze al bezig met de voorbereidingen. Een voor en na is hier dus zeker niet ongepast. Een terugblik op de voorbije maanden. De prachtige kostuums, de werkende kanonnen, het heft allemaal een verhaal.

WaterCanon. Zo heet de zinnode uit Molenbeek. Verschillende maanden lang hebben leden van veertien verschillende organisaties samen gewerkt aan de Zinnekespritz. Een sprankelende parade met monsters, duikers, dansers, muzikanten, vuurdragers en uiteraard het kanon. Verschillende mensen met elk hun verleden en een eigen toekomst kwamen acht keer samen om mee te bouwen aan de parade. Niet alleen de deelnemers, maar heel Brussel, de gehele straten leven op gedurende een dag.

DSC_0135.jpg
DSC_0139.jpg

De helmen zijn gemaakt uit papier-maché die over een ballon werd gelegd. Wie heeft er dit nu nooit gedaan vroeger? Daarna werden ze voorzien van een kleurrijk tintje en enkele beschermlagen.

samen werd er gewerkt in de fabriek.jpg
masker&.jpg
DSC_0098.jpg

De duikerspakken zijn ook niet uit de lucht komen vallen. Grote flessen water opensnijden en afronden was een eerste zwaar werkje maar zonder pak heb je niets aan een waterhelm. Zwarte pakken met bijbehorende zeematerialen. Het is er allemaal.

DSC_0072.jpg
DSC_0029.jpg
DSC_0153.jpg

Aan het waterkanon is een heel proces aan voorafgegaan. Vooreerst is er de romp op zich. Een kanon gebouwd op een rijdende constructie. Het kanon op zich werd gebouwd met waterflessen. De vissen die eruit schieten zijn plastieken flessen met een ventiel. Vooral het uitproberen van de schietmogelijkheden van het kanon was een drukke bezigheid.

DSC_0228.jpg
DSC_0147.jpg
DSC_0267.jpg

De zinnode heeft haar opvoering tweemaal geoefend in groep. De Ransfiësta -een straatfeest in Molenbeek- en een samenkomst in de circusschool in Tour&Taxis waren de twee gelegenheden om de puntjes op de i te zetten. Tevoren werd er apart gewerkt in groepen voor de dans en het knutselen en ineen steken van de benodigdheden. Deze repetities werden goed benut. Einat probeerde haar dansers op een zelfde lijn te krijgen. Er moet duidelijkheid zijn, anders wordt het een grote chaos. Kleine foutjes werden aangepast, bewegingen bijgesteld. Zo waren de vliezen van de monsters te lang om goed mee te stappen. Het kanon bleek eveneens een zwak wiel te hebben tijdens de ransfiësta en ook dat werd bijgesteld.

DSC_0066.jpg
DSC_0038.jpg
DSC_0096.jpg

Het is gelukt :) Iedereen is tevreden en kijkt uit naar morgen. “De dans voelt natuurlijk aan. Ik moet er eindelijk niet meer bij nadenken” zegt een van de dansers, “Dit is genoeg, we zijn er nu klaar voor”, aldus Dominique. Nog een keer slapen en Brussel ontwaakt...