Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Vlaams Belang probeert PVDA-campagne te recupereren

[Opinie] Vlaams Belang probeert PVDA-campagne te recupereren

Het Vlaams Belang kondigde dit week-end aan dat het, in navolging van de PVDA, ook een campagne wil starten voor de BTW-verlaging op elektriciteit en gas. "Na vier jaar steun aan de liberalisering van de energiemarkt, na vier jaar blokkeren van elk wetsvoorstel dat de consument beschermt, springt het Vlaams Belang vandaag op de kar van de PVDA-actie voor de BTW-verlaging op energie. Maar, aan de winsten van Electrabel mag niet geraakt worden, zo vindt extreem-rechts. Dat heet: op de kar springen om de actie af te leiden en af te remmen."

Vier jaar geleden, tijdens de kiescampagne van 2004, lanceerde de PVDA het voorstel om BTW op gas en elektriciteit te verlagen. Het voorstel kwam toen, in februari 2004, aan bod in de forum-sessies van be.politics met lijsttrekker Peter Mertens.

In de afgelopen vier jaar heeft de PVDA op verschillende manieren actie gevoerd voor de BTW-verlaging. Het was één van de belangrijkste speerpunten van de kiescampagnes in 2006 en 2007. Er werd gepleit dat de maatregel in het nieuwe regeerprogramma zou worden opgenomen. Voor de verschillende acties van de PVDA gedurende die jaren, zie bijlage1.

In januari 2008 startte PVDA-energiespecialist Tom De Meester tot slot met een grote petitiecampagne om het luxe-tarief van 21 procent op gas en elektriciteit te verlagen naar 6 procent. Op de speciale campagnewebsite www.6procent.be werden ondertussen bijna 100.000 handtekeningen ingezameld om de eis te ondersteunen. Het voorstel krijgt ook steeds meer weerklank in de vakbeweging en staat centraal in de syndicale acties voor meer koopkracht deze week.

"De 18 VB-leden van de kamer hebben de voorbije vier jaar nooit met een woord gerept over de BTW-verlaging. In het energiestandpunt van de partij, dat in maart vorig jaar in de Senaat werd voorgesteld, staat geen letter over een btw-verlaging voor energie. In het Actieprogramma energie van een recente VB- massafolder over de energieprijzen, die in Brussel werd uitgedeeld, evenmin. Het Vlaams Belang maakte in haar Verkiezingsprogramma voor 2007 geen woord vuil aan concrete maatregelen om de energiefactuur van de gezinnen te verlichten.", aldus De Meester.

Pas begin dit jaar sprong de belangers op de kar met een eigen wetsvoorstel. En nu de petitie dicht tegen de 100.000 handtekeningen aantikt wil extreem-rechts er ook campagne rond voeren. Het doet de weblog van het AFF titelen: “Het Vlaams Belang loopt de PVDA achterna”. Het AFF besluit haar bericht alsvolgt: "Omdat – zo heeft Philip Dewinter ons toch altijd geleerd – het origineel altijd beter is dan de kopie, verwijzen we hier graag naar de originele campagne voor lagere energieprijzen.”

"Dit is een erg hypocriete recuperatiepoging", zo zegt PVDA-voorzitter Mertens nog. "Het duurde niet alleen vier jaar vooraleer het belang op de kar van concrete maatregelen sprong. Zij hebben die kar ook vier jaar lang tegengehouden en zich tegen elke bescherming van de consument afgezet. Zowel tegen een minimumvoorziening van gratis stroom, als tegen maximumprijzen op elektriciteit en gas. De hypocriete houding van het VB toont vooral aan dat de schrik er op het Madouplein inzit voor de bijna 100.000 handtekeningen van de PVDA-campagne, en voor de vele mensen die - via deze campagne - in de richting van de vernieuwde PVDA beginnen te kijken."

  • het Vlaams Belang pleitte al in februari 2000, drie jaar voor de liberalisering voor “een snelle liberalisering van de energiemarkt.” in juni 2003 was het VB de enige partij in het Vlaams Parlement die het wetsvoorstel voor een minimum gratis stroomvoorziening niet mee goedkeurde.

    eind vorig jaar (2007) stemde het extreemrechtse Belang tegen een wetsvoorstel om maximumprijzen voor gas en elektriciteit in te voeren.

  • begin dit jaar (2008) trok het Belang van leer tegen maatregelen ter bescherming van de consument in het Brusselse.

    ook de zogenaamde mottenbollen-taks op de woekerwinsten van Electrabel werd door het Belang aangevallen. Hoe wil het VB eigenlijk de verlaging van de BTW-factuur financieren?

Het échte energiestandpunt van het Vlaams Belang valt samen te vatten in zes punten :

  1. Een blind geloof in de liberalisering. Het Vlaams Belang heeft zich van in het begin een fanatiek voorstander getoond van een snelle vrijmaking van de energiemarkt. Al drie jaar voor de liberalisering, in februari 2000, drong Jean Geraerts (Vlaams Blok) in het Vlaams Parlement daarop aan. “Een snelle liberalisering is essentieel”. “De bedoeling van de vrijmaking van de elektriciteits- en gasmarkt is om iedereen te laten meegenieten van lagere prijzen en een betere dienstverlening.” Lagere prijzen? We betalen anno 2008 maar liefst 35% méér voor elektriciteit, en tot 90% méér voor gas. Betere dienstverlening? Probeer maar eens je weg te vinden in het kluwen van leveranciers en prijsformules. Facturen zijn onbegrijpelijk en zitten vol fouten. En beloftes over goedkopere prijzen blijken niet te kloppen. De liberalisering is een ramp voor de gezinnen, maar het Vlaams Belang blijft hardnekkig de lof zingen van de vrije markt.In een folder over de energieprijzen die het Vlaams Belang de voorbije maanden in Brussel verspreidde, klinkt het zo : “De prijzen van gas en elektriciteit kunnen alleen maar in de hand gehouden worden, wanneer de concurrentie drastisch verbeterd wordt. Dit is absoluut prioritair voor de nieuwe regering.”

  2. De consument beschermen schrikt energiebedrijven af. In een recente busfolder die het Vlaams Belang in Brussel verspreidde, trekt de partij van leer tegen de bescherming van de consument. In Brussel kunnen bijvoorbeeld – anders dan in Vlaanderen - klanten enkel na een juridische procedure bij de Vrederechter zonder stroom gezet worden. Kan niet, zegt het Vlaams Belang, want dat verstoort de vrije markt. “De verregaande (sic!) verplichting om mindervermogenden en vaak ook gewoon onwille betalers te blijven bevoorraden, houdt iedere ernstige tegenspeler van Electrabel van de Brusselse markt.” Consumentenrechten opofferen in naam van de vrije markt, dat staat haaks op de logica van de PVDA. Wij willen juist méér bescherming van de consument. Energie is een basisrecht, en mensen mogen niet zonder stroom gezet worden.
  3. Tegen minimumvoorziening. In juni 2003 keurde het Vlaams Parlement een voorstel van decreet van Bruno Tobback (sp.a) goed dat de gratis stroom waarop de Vlaming recht heeft, behoudt na de liberalisering van de energiemarkt. Het decreet kreeg groen licht van alle partijen behalve het Vlaams Blok, dat zich onthield. Elke Vlaming heeft recht op 100 kilowattuur (kWh) gratis elektriciteit. Per gezinslid komt daar nog eens 100 kWh bij. Het systeem zou normaal vervallen bij de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt op 1 juli eerstkomend.
  4. Tegen maximumprijzen. Op een themadebat over het energiebeleid dat de Senaat organiseerde in maart 2007 stelde het Vlaams Belang dat de overheid niet mocht ingrijpen tegen de stijgende energieprijzen “om de dynamiek van de marktwerking niet te verstoren.” Eind vorig jaar heeft het Vlaams Belang in de Kamer gepleit tegen maximumprijzen voor gas en elektriciteit. Hét argument dat Bart Laeremans van het Vlaams Belang daarbij bovenhaalde was… het feit dat het VBO, Electrabel en andere energieprijzen zich fel tegen de maatregel hadden verzet op een hoorzitting. Prijscontrole zou de winstmarges verkleinen en de werking van de vrije markt ondergraven. “Dat vertelden niet alleen de geviseerde firma’s Electrabel en Distrigas, maar ook de concurrenten van deze firma’s. Zij vreesden het nog veel moeilijker te zullen krijgen”, argumenteerde het Vlaams Belang.
  5. De woekerwinsten van Electrabel beschermen. Het Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen een taks op de woekerwinsten van Electrabel. Nochtans leveren de afgeschreven kerncentrales Electrabel een extra winst op van 1 miljard euro per jaar. Het Vlaams Belang houdt die woekerwinsten buiten schot, waardoor dat geld niet kan gebruikt worden om de factuur voor de consument te verlagen. Meer nog, het Vlaams Belang wil dat de kerncentrales na 2015 open blijven. Dat levert de gezinnen niets op, behalve een enorm veiligheidsrisico. Maar Electrabel wordt slapend rijk.
  6. Los het zelf op. Voor het Vlaams Belang moet de consument het zelf maar oplossen. Elk voor zich. De consument moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Wie minder wil betalen, moet maar "minder energie verbruiken", zo lezen we in het energiestandpunt van de partij. Dat veel mensen geen geld hebben voor dure investeringen in dubbel glas of energiezuinige verwarmingsketels, daar trekt het Vlaams Belang zich niets van aan. De vrije markt zal alles oplossen. Is energie te duur? Verander dan van leverancier. Dat is de boodschap van het Vlaams Belang. “Heel wat verbruikers weten niet hoe ze kunnen veranderen van leverancier, kunnen de tarieven niet vergelijken en blijven uit voorzichtigheid bij de oude leverancier. Vlaams Belang pleit voor duidelijke informatie aan de consumenten, heldere vergelijkingen van aanbieders en voor een kostenloze verandering van leverancier.” Dat gas en elektriciteit bij álle leveranciers duurder worden, dat is het Vlaams Belang blijkbaar even ontgaan.

einde/fin

Ah het VB, die mensen zijn op hun retour en proberen nu met alle mogelijke middelen alsnog het tij te keren....

Gewoon rustig laten creperen....