Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Big Jump 2008: de boodschap en de cijfers

Big Jump 2008: de boodschap en de cijfers

Op zondag 6 juli 2008 om 15u00 doken in heel het land actievoerders gelijktijdig in het water tijdens de Big Jump -- een organisatie van GREEN vzw, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt. Met de actie vragen de organisatoren aandacht voor proper en gezond water. Tegelijkertijd lanceren ze een heldere oproep aan de Vlaamse regering: Maak priotair werk van de bekkenbeheerplannen.
Honderdern jumpers waagden zich aan een sprong in Kortrijk, Diksmuide + Houthulst + Lo-Reninge, Gent, Leuven, Lier, Kasterlee en Wetteren.

Boodschap aan het beleid: Maak werk van de bekkenbeheerplannen

Op de dag van de Big Jump vragen de organisatoren GREEN vzw, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt dat Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits prioriteit geeft aan de snelle uitvoering van de bekkenbeheerplannen. Overstromingen zorgen steevast voor enorme kosten voor de getroffenen en de maatschappij. Dat werd pijnlijk duidelijk bij de wateroverlast van de afgelopen week in onder andere Borgloon, Boom en Hemiksem.

De bekkenbeheerplannen zijn de invulling van het decreet integraal waterbeheer. Ze zijn op maat gemaakt van de Vlaamse rivieren en bevatten concrete oplossingen voor lokale waterproblemen zoals vervuiling en wateroverlast.

De bekkenbeheerplannen hadden volgens het decreet al eind vorig jaar vastgesteld moeten worden door de Vlaamse regering. Op dit ogenblik zouden ze al volop in uitvoering moeten zijn. Helaas is er nog niks van in huis gekomen het dossier slabakt.

Belangrijke maatregelen om te zorgen voor de waterkwaliteit en om overstromingen tegen te gaan kunnen niet starten - er gaat kostbare tijd verloren.

De milieubeweging vraagt dan ook aan minister Crevits om de zaak ter hand te nemen en ervoor te zorgen dat de plannen snel in uitvoering gaan.

De Vlaamse regering moet haar beloftes waarmaken aldus Wim Van Gils van de Bond Beter Leefmilieu en ervoor zorgen dat het integraal waterbeleid op het terrein waargemaakt wordt. Wij verwachten dat de plannen na het zomerreces worden goedgekeurd.

BIG JUMP is een campagne waarbij honderden actievoerders springen voor proper water. Zuiver water is een plezier. Een plezier om in te zwemmen, op te varen, naast te fietsen, wandelen, zegt Sven Van Hamme van GREEN vzw. Geen wonder dat we elk jaar weer een massa volk op de been krijgen om de eis naar proper water kracht bij te zetten! Maar het is ook een noodzaak voor planten, vogels, kikkers en vissen om in te leven. Big Jump is internationale campagne van het European Rivers Network.

In Vlaanderen wordt de BIG JUMP georganiseerd door GREEN vzw, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt. Er wordt gesprongen in Kortrijk, Gent, Wetteren, Kasterlee, Leuven, Lier en in de IJzer. Ook in Wallonië wordt er op 10 plaatsen gejumpt.

De opvallendste Jump dit jaar vindt plaats in Zaragoza, naar aanleiding van de wereldtentoonstelling over water.

Cijfers

Wetteren: 50 jumpers + 150 kijkers
Gent: 400 jumpers + 1600 kijkers
Leuven: 60 jumpers + 60 kijkers
Kortrijk: 70 jumpers + 200 kijkers
Diksmuide + Houthulst + Lo-Reninge: 120 jumpers + 230 kijkers
Kasterlee: 22 jumpers + 110 kijkers
Lier: 25 jumpers + 80 kijkers
Wallonië: 800 jumpers

Website: www.bigjump.be