Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Rock Herk 26

[Foto's] Rock Herk 26

Al 26 jaar lang is Rock Herk het gezelligste gratis rockfestival van West-Europa. Sinds de jubileum-editie van vorig jaar duurt het evenement twee dagen: vrijdag dance en zaterdag rock. Die woorden zijn ruim te interpreteren, want er is plaats voor punk, metal, country, noise, britpop. Dit jaar is er bovendien speciale aandacht voor drum'n'bass. Het afvalbeleid krijgt ook een centrale plaats.

Een festival zorgt onvermijdelijk voor een berg afval.Rock Herk probeert hier samen met OVAM iets aan te doen.

Tijdens de voorbereidingen van de nieuwe editie, die al in augustus vorig jaar begonnen, hebben de organisatoren, samen met de milieudienst, het afvalbeleid geëvalueerd. Daaruit ontstond een gloednieuw plan om het probleem aan te pakken. OVAM oordeelde dat het plan kon dienen als voorbeeld van een afvalarm evenement en voorzag in een subsidie.

Het doel van zo'n subsidie is organisatoren aan te sporen een goed afvalbeleid uit te denken én de festivalbezoekers bewust te maken van het probleem. De nadruk ligt preventie: voor en tijdens het evenement mogelijkheden zoeken om de hoeveelheid afval klein en beheersbaar te houden. Dat kan bijvoorbeeld door herbruikbare verpakkingen te gebruiken en het afval selectief te verzamelen.

Daarvoor zijn er op het festivalterrein van Rock Herk drie bemande afvaleilanden gecreëerd die nauw zullen samenwerken met vier mobiele afvalteams.

Als de bezoekers meewerken moet het lukken om de afvalberg te verkleinen. Ze worden daarvoor overigens ook beloond: wie 30 lege drinkbekers verzamelt, krijgt één consumptiebon cadeau.

Uit: Rock Herk krant juli 2008

www.rockherk.be

rockherckheader.gif

Rock Herk vindt plaats in Herk-de-Stad, een 'stadje' met 15.000 inwoners. Met 25 000 bezoekers kan je ondertussen niet meer spreken van een 'festivalletje'.

002.JPG

Rock Herk probeert in samenwerking met OVAM tot een afvalarm festival te komen.

003.JPG

Op het terrein zijn drie afvaleilanden gecreëerd.

004.JPG
005.JPG

Bite Back, de dierenrechtenorganisatie, is ook aanwezig.

006.JPG

Gezellig langs de kraampjes van het hoofdpodium naar het prieeltje wandelen.

007.JPG

Je kan er je garderobe uitbreiden met originele items.

008.JPG

Dat is wel handig, bijvoorbeeld als je t-shirt scheurt in de moshpit.

010.JPG

Wie het écht te warm heeft, kan in het koele water van de Herk duiken. Bij de eerste edities was dat een vaste waarde, maar de laatste jaren gebeurt dat steeds minder. Tijden veranderen.

012a.JPG

Het Rode Kruis is aanwezig. Misschien ook de mannen van de brandweer paraat houden?

012b.JPG

Roni Size, mijn jeugdheld, zet de tent in vuur en vlam met zijn groep Reprazent. Drum'n'bass all over da place, joh!

014aa.JPG

"Together we can change it all!" is de positieve (andersglobalistische?) boodschap van de groep Reprazent.

017.JPG
019.JPG

Moet er dan toch een verwijzing naar de christelijke wortels in de Europese grondwet komen? Bij de West-Vlaamse band Amenra was de kruisdood een uitgesponnen thema. Ze zijn gek, maar blijkbaar niet alleen.

020.JPG

Als afsluiter mocht Murdock een feestje bouwen.