Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Scott Capurro: "Comedy is vreselijk mainstream geworden"

Scott Capurro: "Comedy is vreselijk mainstream geworden"

BRUSSEL - Scott Capurro komt uit San Francisco, de homostad bij uitstek. Toen hij in Europa kwam wonen waagde hij zich naar eigen zeggen in een ander tijdperk. Zijn zeer expliciete gay stand-up comedy is hier inderdaad niet alledaags... Hij staat deze week zowel op het Comedy-festival in Gent als op het Sfinksfestival in Boechout.

blackshirtscott.jpg

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

"Het was niet echt een roeping. Het gebeurde gewoon. Ik wou altijd al optreden, maar ik was niet echt happig om komiek te worden. Dat leek me te gemakkelijk, dus ik ben theateracteur geworden. Dat vond ik interessanter, intellectueler. Een vriend van mij moedigde me aan om mee te doen aan een comedy-wedstrijd. I gave it a try. En toen ging er in San Fransisco een homo- en lesbische comedy-club open. Pas toen ben ik echt veel beginnen optreden. En in 1994 ben ik in Groot-Brittanië komen wonen en heb ik een prijs gewonnen op het festival in Edinburgh... Ik doe nog steeds theater, maar het grootste deel van m'n inkomen haal ik wel uit comedy."

Je bent gay en dat is duidelijk te merken aan je shows: je praat honderduit over homoseks. Is dat een bewuste keuze?

"Een keuze? Ik praat gewoon over mijn leven, en het feit dat ik homo ben is daar een onderdeel van. Ik tref daarin veel humor aan, dus praat ik erover. De mensen zijn dat niet gewoon: homoseksuele mannen openlijk op een podium over hun leven horen vertellen. Zeker niet in een comedy-club. Ze hebben misschien wel een boek gelezen, of een film gezien, of ze hebben een vriend die homo is... Maar een comedy-setting is een zeer heteroseksuele en mannelijke omgeving. Het thema lijkt er niet op z'n plaats. Daarom denk ik dat veel mensen het 'te' vinden, over the top. Maar ik denk echt niet dat ik meer over relaties spreek dan heteroseksuele komieken. Ook zij hebben het over hun vriendinnetjes, of over hun vrouw of man,... Ik doe hetzelfde."

Probeer je op die manier ook bij te dragen aan de emancipatie van homo's en lesbiënnes?

"Wow... Laat ons zeggen dat ik het wel leuk zou vinden als mensen op een andere manier naar homo's leren kijken. In Groot-Brittanië, waar ik het merendeel van mijn tijd doorbreng, is er een lange traditie van camp-comedy. Weet je wat 'camp' betekent? Dat is de Britse traditie van verwijfde homo's zoals Frankie Howard. Ze hadden het nooit expliciet over sex: alles werd alleen maar gesuggereerd. Ik ben veel directer. Ik wil dat mensen over gay mannen leren denken op een meer gevarieerde manier. We zijn er in alle vormen en maten, zeg maar. We zijn niet allemaal onaantrekkelijke, verwijfde marsmannetjes."

"Ik bedoel maar... Ik kom uit San Francisco, een stad waar homo's 'een stem' hebben, zoals dat heet. Waar het idee dat een homo een actief sexleven heeft niet zo vreemd is. Toen ik hier toekwam, voelde ik me teruggecatapulteerd in de tijd... In de homowereld zelf, maar ook in de heterowereld. De hetero-perceptie van homo's is dat ze asexueel zijn. Dat wil ik graag veranderen. Maar eerst en vooral wil ik natuurlijk entertainen. Dat is het belangrijkste: de idioten in de zaal doen lachen..."

Lach je ook met politiek?

"Ik werk tegenwoordig zelfs meer rond politieke thema's dan rond homoseksualiteit. De Amerikaanse verkiezingen en het hele Obama-gedoe bijvoorbeeld. Of het feit dat men in Engeland probeert om regeltjes op te stellen over wat je wel en niet mag zeggen in het openbaar. Gordon Brown wil religieuze intolerantie en homofoob gedrag verbieden. Dat doet hij om de vijs te kunnen zetten op radicale moslimfundamentalisten. Maar wat hij in feite doet is olie op het vuur gooien, én hij maakt het moeilijker voor mensen die géén moslimfundamentalist zijn om kritiek te hebben op moslimfundamentalisten. Vanals je het hebt over de Koran worden mensen zenuwachtig... Wanneer je begint te raken aan de free speech, wordt het voor mij heel angstaanjagend..."

Wat zeg je tegen mensen die je show choquerend vinden?

"Mensen mogen altijd met mij komen discussiëren over mijn shows, maar hun gevoelens kunnen me niet echt schelen. Ik ben niet hun vriend: ik ben een komiek en zij zijn het publiek. Er is een buffer. Woensdag deed ik in een club in Soho een preview van mijn nieuwe show, waarin ik verschillende keren het woord 'nigger' gebruik. Na afloop kwam er een zwarte vrouw naar me toe. Ze gaf me een mep in m'n gezicht omdat ze vond dat ik dat woord niet mocht gebruiken. "De mensen zullen niet begrijpen wat je met dat woord doet," zei ze. Dat vond ik echt vervelend. Ze zei: "De mensen zullen naar je kijken en lachen, maar als ze naar huis gaan, gaan ze niet nadenken over wat je gezegd hebt." Ik zei: "Jawel, want ik ben één van hen: ik maak grappen over middenklasse blanke mensen en hun percepties, en ik ben zelf een middenklasse blanke." Ze zei: "Maar ze zullen je zien als homo en denken dat ze niets met je gemeen hebben." Ik zei: "Dat is joùw probleem: jij bent homofoob. Daar kan ik niets aan doen"."

"In Engeland is comedy vreselijk mainstream geworden. Comedy is big business. Het resultaat is dat veel komieken, vooral de jonge, conservatiever worden in de manier waarop ze comedy maken. Ze hopen om op TV te komen, ze willen door iedereen geliefd worden. Mij kan dat niet schelen: dat is niet waar comedy over gaat. De job van een komiek is om lastig te zijn en mensen te irriteren. Comedy is nu éénmaal elitair: het wordt door heel weinig mensen begrepen, want heel weinig mensen hebben gevoel voor humor..."