Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Barco slankt af

[Opinie] Barco slankt af

Op deredactie staat te lezen : "De West-Vlaamse technologiegroep Barco gaat een kostenbesparingsplan van 30 miljoen euro doorvoeren, waarbij wereldwijd banen zullen sneuvelen. Het bedrijf heeft een zwak tweede kwartaal achter de rug." Barco wil 30 miljoen euro besparen omdat de winst het afgelopen kwartaal tot 4,5 miljoen euro terugviel. De technologiegroep heeft te lijden onder de zwakke dollar en de internationale financiële crisis. 113 mensen met een tijdelijk contract kregen al hun ontslag. Een aantal van hen werkte in ons land. Bij Barco werken wereldwijd 3.600 mensen, van wie 1.250 in ons land. Hoeveel banen precies geschrapt zullen worden, wil de top van het bedrijf niet zeggen.

Wereldwijd worden dus banen geschrapt, dit bedrijf moet het dus wel slecht doen. Even kijken dus op het wereld wijde web.

Het Nieuwsblad op 13 februari 2008 :

De omzet uit voortgezette activiteiten van Barco steeg vorig jaar met 9,7 procent en overtreft de prognoses van het bedrijf. Maar de winst blijft achter. De marge op de bedrijfswinst bedroeg in 2007 slechts 7,7 procent, terwijl het management mikte op 8 à 9 procent. De zwakke dollar drukte de winst met zo'n 10 miljoen euro.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=dmf13022008_031

Van op de site van BARCO zelf dan :

Vooruitzichten van het volledige jaar 2007

"Door het goed gevulde orderboek stijgen de verwachtingen van het management voor een omzetgroei in 2007 tussen 7 en 9%. Dit is beter dan de vorige doelstelling van 6 tot 9%.

Op basis van de resultaten zoals gerapporteerd wordt een EBIT-marge van 9% verwacht. Op basis van de verdergezette operaties kan de EBIT-marge iets lager liggen. Een reden hiervoor is de grotere negatieve wisselkoersimpact op de verdergezette operaties. Verder is ook de interne winst die gegenereerd wordt door het mechanische deel van de Barco Manufacturing divisie, niet langer opgenomen."

http://www.barco.com/investors/en/Pressreleases/show.asp?index=1977

Vooruitzichten van het volledige jaar 2008

Het management van Barco verwacht een verdere stijging van de omzet en de EBIT in 2008. Het management zal zich vooral richten op de verbetering van de operationele efficiëntie en op het werkkapitaal. Het zal ook de product- en concurrentiepositie van Barco uitbreiden in de gekozen groeimarkten. Bovendien wordt een stijging van natuurlijke hedging beoogd door een verhoging van de aankoop van componenten en van Onderzoek & Ontwikkeling in Azië.

Een kapitaalsvermindering van 70 miljoen euro zal plaatsvinden binnen 6 maanden na de afronding van de verkoop van de divisie BarcoVision. Dit zal leiden tot een betaling van ongeveer 5,8 euro per aandeel.

Wat gebeurt er hier nu toch juist ?

De omzet uit voortgezette activiteiten van Barco steeg vorig jaar met 9,7 procent en overtreft de prognoses van het bedrijf. Zo begon het artikel van 13 februari in het Nieuwsblad. Met andere woorden, de mensen hebben meer geproduceerd en hebben meer verkocht.

Bovendien is het bedrijf BARCO niet verlieslatend. In tegendeel, het maakte maar liefst 7.7% winst ! Het management van BARCO had liever 9% gezien en de slechte dollar koers zorgde dus uiteindelijk voor 10 miljoen euro minder winst. Lees, minder winst en dus geen verlies ! En dan is er natuurlijk dat interessante zinnetje om de product -en concurrentiepositie uit te breiden.

Heel simpel gesteld kan je dus het volgende zeggen. De werknemers van BARCO hebben de stoutse verwachtingen van het management overtroffen want de omzet was hoger als verwacht. Dit resulteert in een winst van 7.7% waarvan het management had gehoopt op 9%. De koers van de dollar, niet iets wat werknemers in de hand hebben, besliste echter anders.

Om nu volgend jaar de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren bedankt men zijn werknemers met ontslag en zal men de aandeelhouders 5.8 euro per aandeel gaan uitkeren. We hebben natuurlijk het raden naar wie de meeste aandelen bezit maar die mensen zitten dus gebeiteld.

Zeg nu zelf. Dit is toch allemaal niet meer normaal te noemen ? Winst maken, werknemers uitstekend werk leveren en dan dit. En wij willen het arbeidsmarktbeleid gaan splitsen om onze product -en concurrentiepositie te verbeteren. Dat beloofd...

http://sven-naessens.blogspot.com/