Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgische Bomspotters inspecteren militaire basis in Duitsland

Belgische Bomspotters inspecteren militaire basis in Duitsland

Vandaag, op 30 augustus, voeren een vijftigtal activisten uit verschillende landen een burgerinspectie uit op de militaire luchtmachtbasis van Büchel, in het Zuid-Westen van Duitsland. Een groep Belgische Bomspotters maakt er deel uit van een internationaal actiekamp dat protesteert tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de basis. Deze NAVO-wapens, vermoedelijk twintig B61´s, zijn te vergelijken met deze op de militaire basis van Kleine Brogel in België. De Belgen ondersteunen via het internationale inspectieteam de demonstraties die deze week worden georganiseerd door een brede coalitie van Duitse mensenrechten- en vredesorganisaties. Duizenden demonstranten eisen dat Duitsland tegen 2010 kernwapenvrij is. De Duitse overheid reageert op hun vraag met een overweldigende politiemacht, die de actievoerders weg moet houden van de militaire basis.

De laatste Amerikaanse kernwapens in Duitsland
Duitse piloten van het 33ste 'Hunter Airwing' worden in Büchel getraind op het gebruik van de Tornado bommenwerpers om de kernbommen te kunnen inzetten. Het Duitse leger plant bovendien de heropening van 'Bombodron' (in Mecklenburg Vorpommern, voormalig Oost-Duitsland) als oefenterrein voor o.a. het droppen van kernbommen. In het geval van oorlog zullen Duitse soldaten - onder militair bevel van de VS - deze kernbommen inzetten vanop Duits grondgebied. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige overeenkomst van de Duitse regering die deelneemt in de 'nuclear sharing agreement' met de NAVO. Meer dan 40 jaar geleden maakten zes Europese landen afspraken met de VS over "nucleaire samenwerking". De NAVO houdt 350 Amerikaanse atoomwapens paraat in Duitsland, Italië, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije.
België heeft net als Duitsland in het kader van de NAVO, afspraken met de VS over de aanwezigheid van kernwapens op Belgisch grondgebied, over de training van Belgische piloten in het gebruik van kernwapens en over het onderhoud van de kernwapens.

De cirkel wordt ongedurig
Al zes jaar organiseren Duitse vredesorganisaties protestacties die ze 'cirkels' noemen. Activisten stappen langs de 15 kilometer lange omheining van de militaire basis. De organisatoren stelden dat ze elk jaar de basis zouden omcirkelen, zeven jaar lang. Nu jaar zeven is aangebroken, is het geduld op. Ze kondigden aan dat, als de Duitse regering tegen 6 augustus - de dag van de verjaardag van het nucleaire bombardement op Hiroshima - niet zou ingaan op de eis om zich terug te trekken uit het 'nuclear sharing agreement' met de NAVO, ze zouden oproepen om op 30 augustus massaal de basis te betreden. Activisten onderschreven een verklaring waarbij ze aankondigen op een geweldloze manier de mogelijke inzet van de kernwapens te verstoren indien de regering geen initiatief neemt. Ze uitten ook hun intentie om mee te doen aan verstorende, geweldloze acties, net zolang alle kernwapens uit Duitsland zijn verdwenen.

'Go-Inn´ actie als kroonstuk op protesten
Tijdens de internationale actieweek vinden verschillende acties plaats, gaande van straattheater en ontbijttafels aan de ingang van de militaire basis, over fietstochten, wandelingen en muziekconcerten, tot een massademonstratie met een aansluitende ´Go-Inn´ actie of burgerinspectie, waarbij activisten over het hek van de basis proberen te klimmen om op het terrein op zoek te gaan naar de kernwapens.
Duitse overheid reageert met disproportioneel politie-optreden
De actievoerders worden niet met open armen ontvangen. Kilometers prikkeldraad, helikopters, duizenden extra manschappen, observatieposten, patrouillewagens en hondenbrigades, moeten hen van de militaire basis weg houden. Plaatselijke sympathisanten, van de landbouwer die zijn grond ter beschikking stelt tot de podiumbouwers voor het benefietconcert, worden geintimideerd. De Belgische Bomspotters werden al een tijdje voor hun vertrek naar Duitsland geschaduwd. Hun bus werd gevolgd en aan de grens onderschept door de Duitse politie. Dit alles weerhoudt hen er niet van de acties door te zetten. “Wij staan recht in onze schoenen. Deze kernwapens zijn niet alleen gevaarlijk maar bovendien illegaal. De Duitse overheid kan geen grondige argumenten aanvoeren om ze aan te houden, dus reageren ze met repressie. Dat zal er ons niet van weerhouden om te blijven actievoeren,“ stelt Marion Küpfer van GAAA.

Initiatiefnemers niet afgeschrikt
De actiegroep die de basisbetreding organiseert is niet aan haar proefstuk toe.
Gewaltfreie Aktion Atomwaffen Abschaffen - GAAA - werd opgericht in 1996, met als doel via geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid kernwapens uit de wereld te krijgen. Ze ontstonden uit voorgaande campagnegroepen uit de jaren '80 die met succes actie voerden tegen de Amerikaanse Pershing II en kruisrakketten in Duitsland. GAAA organiseerde al 8 basisbetredingen. Zes daarvan waren gericht op de nucleaire wapens in Büchel. De twee andere bij de United States European Command(EUCOM) in Stuttgart.