Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Bedrijven spelen landen tegen elkaar uit, dus hoog tijd om samen iets te ondernemen"

"Bedrijven spelen landen tegen elkaar uit, dus hoog tijd om samen iets te ondernemen"

ABVV jongeren zijn alvast druk in de weer met de voorbereidingen voor het komende ESF in Zweden. Ze vertekken dan ook met een stevige delegatie om deel te nemen aan het jongerenkamp 'onder syndicalisten'. Hieronder de neerslag van een interview met Jonathan Broos van ABVV Jongeren omtrent hun deelname aan het ESF en een aantal belangrijke uitdagingen voor de toekomst!

Wat is de bedoeling van het jongerenkamp van de vakbonden tijdens het Europees Sociaal Forum?

We zijn daar in het kader van een uitwisselingsproject met andere jonge syndicalisten.
Het thema dat we gaan bespreken is « Actieve participatie van jonge werkenden voor een sociale democratie » Eigenlijk, is het Europees Sociaal Forum de start van een project dat 6 maanden zal duren. We gaan ginder jonge Zweedse syndicalisten ontmoeten, en in het 2de deel van het project bezoeken de Zweden ons land. Het is vooral wanneer de Zweden naar ons komen dat we gaan werken aan het product van het project. Het product kan een website, folder, … zijn waarmee we naar jongeren kunnen stappen om hun het nut te laten zien van een vakbond en hun te overtuigen mee te stappen in deze soort van democratie. Daarnaast willen we natuurlijk de jongeren laten kennismaken met andere jongeren die vaak met hetzelfde bezig zijn maar van elkaars problemen nooit gehoord hebben.
Zo kan het perfect zijn dat iemand een oplossing zoekt voor een probleem terwijl een andere jongere iets soortelijks heeft meegemaakt. Zo kunnen ze van elkaar leren.

Hoeveel Belgen nemen er deel en wat is jullie inbreng?

We zullen met zo’n 23 nederlandstalige Belgen zijn en met een 22 franstalige Belgen zonder de begeleiders bij te tellen.

We zullen het hebben over jongerenparticipatie maar onze jongeren zullen zelf wel sociale thema’s aanbrengen zoals flexicurity, ecologie, tewerkstelling kansengroepen, enz
We gaan de jongeren voorzien van documentatie maar het is de bedoeling dat ze zelf dingen leren door in debat te gaan en een eigen mening te vormen.

Wat zijn de belangrijkste problemen waarmee jongeren af te rekenen hebben op de werkvloer?

Zijn er dan onbelangrijke problemen ? ;-)
Wat we vaak te horen krijgen zijn de tijdelijke contracten, zo moet de jongere in een onderneming werken zonder een zekerheid te hebben ofdat hij kan blijven of niet wat dan weer problemen brengt voor leningen (auto, huis, …)

Zijn er problemen die we overal in Europa zien opduiken? Zijn er ook situaties die kenmerkend zijn voor een bepaald land of een bepaalde regio?

Ja, de flexicurity is er zo’n een in elk land worden de werkenden meer en meer gedwongen tot meer flexibel zijn, zo hard dat de plaatselijke culturen hieronder lijden. Bv de Siesta in het zuiden tot werken buiten de schooluren hier. Een bedrijf is actief in een maatschappij en moet respect hebben voor die maatschappij.
Je hebt ook plaatselijke tendensen zoals bv de roep voor meer interim in het oosten. Daar hebben ze veel zwartwerk en daarom willen ze dat tegen gaan met interim. Terwijl wij juist ons verzetten tegen interim.

Hopen jullie op sterkere Europese netwerken tussen de jongerenafdelingen van de vakbonden? Bestaan deze al?

Ja, maar er is momenteel nog niet een echt groot netwerk, wat je wel ziet zijn de verschillende sectoren die met elkaar uitwisselingen doen maar inter-professioneel staat alles nog maar in kinderschoenen.

Is het mogelijk om gezamelijk campagnes of mobilisatiemomenten te lanceren?

Ik denk dat we meer dan ooit die kar zullen moeten trekken, bedrijven beginnen steeds meer de landen tegen elkaar uit te spelen dus moeten we meer dan ooit gezamenlijk actie voeren.

Zijn er zaken die jullie kunnen leren, als vakbond, van de andersglobalistische beweging?

Waarschijnlijk wel, als ik sommige bewegingen zie, ben ik soms jaloers op de manier hoe ze de thema’s brengen. De prachtige inkleding, het slagwerk van trommels etc dat is iets anders dan onze betogingen. Maar het belangrijkste is en blijft natuurlijk een klaar en duidelijke boodschap overbrengen.

Famke

Gepost door Famke
11.09.2008