Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Europees Sociaal Forum

Bedenkingen van een deelnemer van het ESF in Malmö

Malmö, zaterdagvoormiddag: de zaal overvol, mensen op de trappen, zelfs achter het panel zitten ze op de grond. Er wordt ingetogen geluisterd, gereageerd met gevoel. Het onderwerp: hoe de wereldvoedselcrisis counteren? Moeten we de landbouw herbekijken?

Alleen al voor zo’n seminaries met stemmen uit de hele wereld is het Europees Sociaal Forum de moeite waard.

Lees meer / 0 comment(s)

Terugblik op het ESF 2008

Europees Sociaal Forum 2008

De herinneringen aan het ESF in Malmö liggen nog fris in het geheugen en de vele opgedane ideeën en contacten zorgen voor extra energie. Iedereen heeft dan ook volop genoten van deze vijfde editie van het Europees Sociaal Forum.

Lees meer / 1 comment(s)

Impressies na zeven dagen burgerjournalistiek in Malmö

Impressies na zeven dagen Malmö, niet in volgorde van belang of chronologie...

Verblijf/couchsurfing

- couchsurfen is een geweldige manier om een land en een andere volk te leren kennen, en goedkoop !
- onze host Pelle is de coolste activist van Malmö en zijn huisgenoten zijn gezellige geeks
- Pele is werkelijk de vader Theresa van Möllevangen, hij helpt voortdurend mensen met alles en nog wat...zijn huis staat altijd open...

Lees meer / 0 comment(s)

[ESF Malmö] Reclaim the streets party's...

Gisterenavond gingen we naar de Reclaim the street party georganiseerd door de Action network. De streetparty werd aan de andere kant van de stad georganiseerd. Halverwege zagen we mensen de andere kant opgaan en kwam een rookgeur ons tegemoet. We spraken iemand aan die ons vertelde dat de streetparty was ontruimd omdat enkele deelnemers stenen door de ruit van een bankkantoor hadden gegooid. De politie ontruimde de streetparty. Het werd heel even een kat en muis spelletje met de politie. We zagen een karavaan politiewagens door de hoofdstraat passeren.

politie.JPG

Lees meer / 4 comment(s)

[ESF Malmö] Zweedse taxichauffeurs behoren tot de hoogst opgeleiden in Europa

Naast de grote conferenties, seminaries en workshop zijn er hier en daar ook informele ontmoetingen. Chadia Bendada is diversiteitsmedewerkster bij het het LBC in Antwerpen. Ze maakte van haar bezoek aan Malmö gebruik om haar collega' uit Zweden en Slovenië te ontmoeten die zich ook bezighouden met diversiteit op de werkvloer.

divers.JPG

Lees meer / 0 comment(s)

Op zoek naar de ESF-vrijwilligers

Omdat we twee dagen voor de start van het ESF al in Malmö zijn, willen Keltoum en ik al de belangrijkste plaatsen van het ESF gaan verkennen, onze Forum Pass reeds afhalen voor de grote menigte arriveert, alsook een reportage maken over de vrijwilligers die het ESF voorbereiden.

Lees meer / 0 comment(s)

Couchsurfen in Malmö

Maandagmorgen om half negen arriveerden Keltoum en ik in Kopenhagen. Van daaruit namen we de trein naar Malmö, waar het Europees Sociaal Forum plaatsvindt van woensdag tot zondag. Malmö is de 3de grootste stad van Zweden, met 275.000 inwoners. Het is de meest zuidelijke stad van Zweden. Sinds 2000 is Malmö via een acht kilometer lange kabelbrug verbonden met Denemarken. De trein Kopenhagen Malmö duurde amper 20 minuten.

Lees meer / 1 comment(s)

Programma ESF en een overzicht van enkele Belgische initiatieven

Donderdagavond vond in de lokalen van 11 11 11 een briefing plaats voor iedereen die naar Malmö trekt om het ESF bij te wonen en andere geïnteresseerden. Het was een bijeenkomst met veel praktische, kleine en grote tips om beter te kunnen genieten van al wat zo een Forum te bieden heeft. Een uitwisseling van ervaringen tussen ‘anciens’ en 'beginnelingen'. Een mooi staaltje van de rijke diversiteit die thuishoort binnen het concept van een sociaal Forum, met vertegenwoordigers vanuit verschillende hoeken zoals de milieubeweging, vredesbeweging, vakbonden en Noord-Zuid.

Lees meer / 1 comment(s)

"Bedrijven spelen landen tegen elkaar uit, dus hoog tijd om samen iets te ondernemen"

ABVV jongeren zijn alvast druk in de weer met de voorbereidingen voor het komende ESF in Zweden. Ze vertekken dan ook met een stevige delegatie om deel te nemen aan het jongerenkamp 'onder syndicalisten'. Hieronder de neerslag van een interview met Jonathan Broos van ABVV Jongeren omtrent hun deelname aan het ESF en een aantal belangrijke uitdagingen voor de toekomst!

Wat is de bedoeling van het jongerenkamp van de vakbonden tijdens het Europees Sociaal Forum?

We zijn daar in het kader van een uitwisselingsproject met andere jonge syndicalisten.

Lees meer / 0 comment(s)

[ESF 2008] "Malmö is voor ons een tussenstap in de mobilisatie"

Verschillende Belgische sociale bewegingen maken zich klaar om naar het Europees sociaal Forum (ESF) te gaan. Ook de vredesbeweging Vrede vzw is van de partij. George Spriet coördinator van Vrede heeft alvast hooggespannen verwachtingen.

Waarom gaan jullie naar het ESF?

Lees meer / 0 comment(s)

[ESF- Malmo] " We willen zowel netwerken als informatie zoeken om samen te bouwen aan een sociaal Europa"

Verschillende Belgische sociale bewegingen maken zich klaar om naar het Europees sociaal Forum (ESF) te gaan. We spraken met Annick De Ruyver van het ACV, dat een delegatie van 80 werknemers en militanten naar het ESF stuurt. Waarom gaan ze er naartoe en wat verwachten ze?

Waarom gaan jullie naar het ESF?

Lees meer / 0 comment(s)

Friends of the Earth greening the ESF

Hoewel de milieubewegingen niet altijd even manifest aanwezig zijn bij de sociale fora, heeft Friends of the Earth (FoE) al van in het begin een andere koers gevaren. Wat ooit begon met een deelname aan het eerste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in 2001 en het eerste Europees Sociaal Forum in 2002 in Florence, is nu uitgegroeid tot een sterke betrokkenheid bij de organisatie van het Europees Sociaal Forum in Zweden 2008.

Lees meer / 0 comment(s)

Belgen maken zich op voor Malmö (1): Market oriented health care reforms - winners and losers.

Het Europees Sociaal Forum nadert met rasse schreden. Het Nordic Organising Comittee is volop bezig met het samenstellen van het programma wat zoals verwacht meer tijd in beslag neemt dan gepland. Nog even geduld dus...
Er waren dan ook heel wat voorstellen gelanceerd vanuit verschillende geografische en thematische hoeken. 822 om precies te zijn. Een waar huzarenwerk om een gestroomlijnd programma te realiseren!

Ook vanuit België werden er heel wat voorstellen gelanceerd. Ik belicht er hier eentje dat ik de laatste maanden van dichtbij heb opgevolgd.

Lees meer / 0 comment(s)

[Malmö] ESF 2008: Wat staat er op het programma?

Malmomap.jpg

Het is aftellen naar het vijfde Europees Sociaal Forum in Malmö. Men verwacht alvast 20000 bezoekers. Onder het moto « Bouwen aan een ander Europa » zullen tussen 17 en 21 september -zowel individuen als sociale bewegingen uit gans Europa samen discussiëren, workshops volgen en acties voeren rond allerlei thema's. Gaande van milieu, migratie, gender, Europa, anti militarisme,....

Lees meer / 0 comment(s)

Het vijfde Europees Sociaal Forum in de startblokken

De Europese sociale bewegingen maken zich op voor de vijfde editie van het Europees Sociaal Forum dat doorgaat in het meest Zuiderse puntje van Zweden, Malmö.

Via de website www.esf2008.org konden er tot enkele weken geleden voorstellen worden ingediend voor seminaries, workshops en open ruimtes. Meer dan 800 voorstellen liepen vlotjes binnen en een jonge ploeg uit Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen begeleidt momenteel het 'merging-proces' om uiteindelijk te komen tot ongeveer 200 seminaries die het programma zullen uitmaken van het Forum van 17 tem 21 september.

Lees meer / 0 comment(s)

Jongerenkamp op het Europees Sociaal Forum in Zweden

The European Coordination of Via Campesina and Young Friends of the Earth Europe are organizing a youth camp alongside the next European Social Forum in Malmö.
(info en inschrijven)

Lees meer / 0 comment(s)