Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Identiteit? Wij allen zijn combi’s !

Identiteit? Wij allen zijn combi’s !

Anne-Ruth Wertheim is een Nederlandse publiciste en schreef o.a. het boek "De gans eet het brood van de eenden op, mijn kindertijd in een Jappenkamp op Java." Ze las mijn recensie van Amartya Sen's boek "Identiteit en geweld" en vroeg me om haar eigen tekst te posten die ze in De Volkskrant publiceerde. In die tekst vertelt ze waarom we de loyaliteitsvraag naar groepen beter niet meer stellen. Ze doet dat met als uitgangspunt haar ervaringen als kind in de Japanse concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog. In haar tekst, "identiteit? Wij zijn allen combi's!" breekt ook zij een lans voor het recht van één ieder om zijn of haar persoonlijke identiteit zelf samen te stellen.

Anne-Ruth Wertheim deed onderzoek naar racisme en werkt met het onderscheid tussen uitbuitings- of koloniaal racisme (neerzien op) en concurrentieracisme (afgunst en wantrouwen). De Engelse vertaling van dit artikel is te vinden op de website Review of International Social Questions: http://www.risq.org/article492html en http://www.risq.org/article427.html. Andere artikelen die zij schreef over racisme zijn te vinden in Opinie & Debat, NRC Handelsblad van 19 juni 2004 en in Trouw van 19 maart 2008. Op het blog van Anja Meulenbelt ontketende ze onlangs nog een hele discussie over racisme.

doffe ellende & droeve frustraties

Waarom denk je dat ACV en Global Society van Dirk Barrez samen www.mondiaal.be opstartten? O.a. uit grote frustratie!

Ik was ooit met www.zuidnoord.be hetzelfde van plan, met name een toegankelijke site te maken over de brede actualiteit en de lange termijn.

Dat je er je brood niet mee kan verdienen? Misschien. Misschien niet. De eigen broodwinning komt bij betrokken journalistiek alleszins niet op de eerste plaats, nee.

Ik vind eigenlijk dat het moet kunnen. Zeker in kwaliteitskranten en op de openbare omroep. Of wat ooit kwaliteitskranten en openbare omroep waren ... Het is droevig. Heel droevig!!

Dat ze eens goed beseffen dat ze met 'de VS, Rusland, Afghanistan' alleen De Crem, het VB en misschien de gesloten VLD gelukkig maken. En dat ze de Vlaming afsluiten van een genuanceerd wereldbeeld. Forza Flandria. Fort Europa, Bah!

de filosofie van de VRT over wereldnieuws

De filosofie van de VRT over wereldnieuws is (niet gezeverd! ik heb dit uit betrouwbare bron*) “dat mensen zelf wel op zoek gaan op het internet als ze iets willen weten. Wij (VRT) moeten alleen maar voorzetten, aanzetten geven… “

*Ik wil die bron op een interne vergadering wel bekendmaken. Het ligt echter gevoelig aangezien die persoon nog steeds voor de VRT werkt.

Koen

Gepost door Koen
19.09.2008

Tags