Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden leggen delen van West-Vlaanderen plat

Vakbonden leggen delen van West-Vlaanderen plat

KORTRIJK -- Ook in de kustprovincie zorgt de actie van abvv, acv en aclvb voor storing… een verkeerschaos, bijna geen trein en bus. Om van Brugge naar Kortrijk te rijden… duurde de autorit ‘uit’ en ‘in’ de stad veel langer dan het traject op de drukke autosnelweg.

DSC_5855_uitgesneden [].jpg

(foto's Hilde Lamon)

Vanmorgen vroeg ging ik een kijkje nemen aan de stelplaats van ‘De Lijn’. De afgevaardigden van de drie vakbonden broederlijk naast elkaar. Marc Vandenberghe (aclvb): ‘In onze provincie zijn er geen bussen en trams te bespeuren. Met uitzondering van enkele ‘pachtlijnen’. De chauffeurs willen er wel staken maar durven niet! Ze vrezen voor hun job.’

Bij het spoor… ‘Kortrijk, Zeebrugge-cargo, Torhout, Roeselare, Ieper zijn potdicht. Met uitzondering van een sporadische trein tussen Brugge en Gent, is er onze provincie geen enkel treinverkeer. Ik ben er fier op dat de spoorwegbedienden kiezen voor solidariteit met de andere sectoren en de mensen die leven van steun.’ aldus Rudy Verleysen, nationaal-secretaris acod-spoor. Er waren hier geen piketten…

Bij Belgacom, Wolvendreef, te Kortrijk… militanten van de drie vakbonden aan de ingang. Er komen enkele werkwilligen opdagen, sommigen keren terug naar huis… acod -afgevaardigde Patrick Bauwens: ‘Het is moeilijk om nu te bepalen hoeveel werkwilligen er zijn… telewerk, bedrijfswagen thuis.’

Om 8 uur vertrok er een delegatie van de West-Vlaamse textielcentrale naar de betoging in Gent. Hilde Lamon, een acod-onderwijs militant was er bij: ‘De sfeer was strijdvaardig… het deed me een denken aan de betoging tegen het generatie-pact, maar dan veel beperkter! De mensen willen meer acties van de vakbond. Ze hebben zich al 15 maand laten doen!
‘In Gent betoogden 4000 werknemers voor meer koopkracht, en wij uit West-Vlaanderen met een delegatie van 280 abvv’ers waaronder 130 textielarbeiders uit Mouscron.’, aldus Eric Vandeurzen abvv-textiel Kortrijk. ‘Het gaat niet goed in onze sector. Wij volgen alle diverse dossiers op. Het is onze bedoeling om alles per bedrijf en vooral met de sector te regelen. Het probleem is dat onze sociale fondsen het niet breed hebben. Wij als abvv zijn waakzaam. De werkgevers moeten echt hun deel bijdragen!’.

Rond 9 uur trokken een 50-tal bbtk- en abvvwerklozenwerking-militanten, naar de maandagmarkt in de stad. Samen met het acv werden flyers uitgedeeld…voor meer koopkracht. De actie werd verder gezet aan verschillende grootwarenhuizen in de streek.

Verder waren er nog piketten bij ‘Frisa’, de gevangenis in Brugge, ‘De Lijn’ in Oostende, Roeselare en Knokke,…

DSC_5881 [].JPG
DSC_5883 [].JPG
DSC_5896 [].JPG
DSC_5835_uitgesneden [].jpg