Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Fraude bij de VS-verkiezingen: is 't weer van dat?

Fraude bij de VS-verkiezingen: is 't weer van dat?

Verschillende kiezers die in de VS vervroegd gingen stemmen, kloegen de laatste dagen over 'slecht werkende stemcomputers'. De (Democratische) kiezers vertelden dat de computer hun stem voor Barack Obama veranderde in een stem voor John McCain.

Democracy Now! interviewde professor Mark Crispin (New York University), een mediacriticus die de verkiezingsfraude bij de laatste twee presidentsverkiezingen onderzocht.

Crispin: "We zien vandaag in verschillende staten een hoop stemmachines die doorslaan. Hetzelfde gebeurde in ten minste 11 staten bij de verkiezingen in 2004. Honderden mensen kwamen ons toen vertellen: 'Ik drukte op de knop voor Kerry, en de knop voor Bush lichtte op.' Het was toen overduidelijk een bewuste keuze van de mensen die verantwoordelijk waren voor de stemcomputers, om ze op een dergelijke manier te programmeren. In 2004, en ook in 2008, zijn de Republikeinen verantwoordelijk voor de stemmachines. Daarnaast zien we ook een systematisch tekort aan werkende machines, maar dan enkel in Democratische kiesdistricten."

Bekijk/beluister het interview: http://www.democracynow.org/2008/10/22/votes