Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Obama's verkiezing en Kenia - yes we can...

Obama's verkiezing en Kenia - yes we can...

Wat kunnen de mogelijke gevolgen zijn voor Kenia na Obama's overwinning in de VS?

Picture 160.jpg

Vol verwachting volgden de Kenianen vannacht het verloop van de Amerikaanse verkiezing. Sommigen thuis, de meesten in de cafes,.... bij gebrek aan tv of elektriciteit thuis.
De familie van Obama had zich verzameld rond de grootmoeder in het minuscule dorpje Kogelo in het westen van Kenia. In Kisumu werd een reusachtig scherm geplaatst. Toen het vanmorgen duidelijk werd dat Obama het zou halen , brak de vreugde los en werd de Keniaanse “ zoon ‘ gevierd met bier en veel dans.
Kisumu, de basis van de Luo- bevolking, speelde hierbij een voorhoederol.

Drie jaar geleden bracht Obama als senator reeds een bezoek aan Kenia om de familie van zijn vader te ontmoeten. Toen reeds maakte hij een enorme indruk op de gewone Keniaan toen hij er niet voor terugschrok om de corrupte Keniaanse politieke klasse en de etnische haat aan te klagen. Die aanpak en natuurlijk zijn Keniaanse“roots” maakte hem onmiddellijk de lieveling van de jongere generatie in Kenia.
Een deel van de politieke klasse reageerde verontwaardigd en zei dat hij slecht geinformeerd was en zich omringde met slechte raadgevers vanuit de toenmalige oppositie rond Raila Odinga.

Dit is nu volledig veranderd: Kibaki heeft voor morgen een vrije dag aangekondigd ter ere van Obama.
Maar de verkiezing van Obama zou de politieke klasse hier wel eens zuur kunnen opbreken. Obama’s overwinning heeft de gevoelige snaar geraakt bij de jonge Keniaanse bevolking. Zijn oproepen voor “change”, zijn beroep op een “government for the people, with the people”, zijn “ yes we can” gaan direct naar hun hart. Dit op een moment dat het meer en meer duidelijk wordt dat de coalitie-regering Kibaki-Odinga - niet aan de verwachtingen van de jonge generatie beantwoordt.

Dit op het moment dat het er naar uit ziet dat zowel ODM ( en zijn jongere MP’s) en de PNU het Waki-rapport gaan afwijzen omdat ze samen vrezen dat ze vernoemd worden in de beruchte enveloppe van Kofi Annan met financiers en deelnemers aan de etnische rellen. Dit is een zoveelste teken dat de hele politieke klasse feitelijk geen verandering wil.

Wanneer men recente misdaden tegen de mensheid ongestraft laat, hoe kan men dan oude misdaden en onrechtvaardigheden (moord op Tom Mboya, Pinto, Kariuki,...corruptie tijdens Kenyatta, Moi , Kibaki) gaan oplossen en berechten? Als je de jongeren zag manifesteren ( en vieren) vandaag in Kenia , was het duidelijk dat “begeerte hen heeft aangeraakt” en dat ze niet alleen “change” wensen voor Amerika .

Het zou wel eens onvoorziene gevolgen kunnen hebben voor de huidige zelfvoldane politieke klasse indien er hier een echte Keniaanse “Obama” moest opstaan. een welbespraakte “leider” die hier ook banden slaat met de bevolking en de basisbewegingen en de strijd aangaat met de politieke klasse.
Yes we can.....

5 november 2008

Jos Geudens (Mombasa)
http://www.groetenuitmombasa.be)