Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Crisis: de zwarte zwanen weggejaagd?

Crisis: de zwarte zwanen weggejaagd?

Op 15 november komen ze tezamen. De leiders van de wereld : Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en George Brown uit de Europese Unie, Vladimir Poetin uit Rusland, en ook Barack Obama, de nieuweling uit de Verenigde Staten. Ze vergaderen over een oplossing voor de economische en financiële crisis in de wereld.

Ze kunnen die echter niet meer alleen oplossen. Er verschijnen dus nog enkele genodigden op de dis. Een bont gezelschap op het eerste zicht: presidenten Lula en Chaves uit Zuid- Amerika, Arabieren uit de olielanden, zelfs de Chinese leiders zijn aanwezig. De moslims nemen het eerst het woord. In de koran staat namelijk dat je iedereen moet belasten naar vermogen. De aanslag zou 10% bedragen. Dit is een stuk hoger dan het tarief in de belastingsparadijzen, waar kapitalen van miljarden euro’s momenteel ongeveer niets betalen. De Chinese president is eerst terughoudend. Zijn grootste buitenlandse investeringen komen net vanuit die plaatsen. Maar Chaves en Lula halen hem over de brug. Die kapitalen zijn veel meer met speculeren bezig dan met investeren. En nu het de voorbije twintig jaar eindelijk beter gaat met China, zou dat casino-kapitaal alles weer om zeep kunnen helpen.

De vergadering weet genoeg. Er is wereldsteun om het financieel speculeren aan banden te leggen. Indien we een wereldbelasting op kapitalen heffen is er bovendien geld genoeg voor voedsel, onderwijs, moderne infrastructuur en alternatieve energiebronnen in de hele wereld.

Hiermee worden de zwarte zwanen weggejaagd. De aangerichte schade is helaas groot en veel mensen lijden. Maar we kunnen tenminste weer hoopvol naar de toekomst kijken.

Nog een paar nachten slapen?

Koen Albregts is secretaris van ACW-Limburg.