Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Miriam Makeba jazzicoon en vrijheidstrijdster

Miriam Makeba jazzicoon en vrijheidstrijdster

De Zuid Afrikaanse zangeres en activiste Miriam Makeba stierf gisteren op 76 jarige leeftijd aan een hartaanval na een anti-maffia steunconcert in Italië. Miriam Makeba, ook wel gekend als Mama Africa, was niet enkel een jazzicoon maar ook bekende strijdster tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika en voor haar strijd voor een rechtvaardige wereld.

Miram Makeba ontvluchte het apartheidsregime in Zuid Afrika en leefde 30 jaar in ballingschap. Ze keerden pas in de jaren '90 terug. Ze was één van de eerste muzikanten die Zuid Afrikaanse muziek mixte met jazz en blues. 'Ze noemen mijn muziek Wereldmuziek' maar het is in feite gewoon een beleefde naam voor 'derde wereld'muziek,' zegt ze. In haar muziek kantte Miriam Makeba zich fel tegen het apartheidsregime. "Everybody now admits that apartheid was wrong, and all I did was tell the people who wanted to know where I come from how we lived in South Africa. I just told the world the truth. And if my truth then becomes political, I can't do anything about that.... "
We zullen haar missen ...een dappere vrouw, een diva met een prachtige stem en muziek waar je kippenvel van krijgt...
Keltoum

Gepost door Keltoum
11.11.2008