Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VS en Zimbabwe kanten zich tegen VN-resolutie over wapenhandel

VS en Zimbabwe kanten zich tegen VN-resolutie over wapenhandel

Met 1 miljoen handtekeningen trok de Control Arms Campaign naar de VN vergadering. Slechts 2 landen negeerden de niet mis te verstane boodschap.

Na 3 jaar campagne voeren is de Control Arms Campaign, een gezamenlijke actie van Oxfam, Amnesty International en IANSA, in haar opzet geslaagd. Met meer dan 1 miljoen handtekeningen trok ze naar de verzamelde VN-diplomaten.

In de daaropvolgende stemming werd de resolutie over wapenhandel met overweldigende meerderheid goedgekeurd, enkel de VS en Zimbabwe stemden tegen. Daarmee bevestigt de huidige Amerikaanse regering nog maar eens het wanbeleid van 8 jaar Bush, dat nu eindelijk op zijn laatste pootjes loopt.


Hoewel ze her en der oorlogen voert in de naam van democratie, veiligheid en mensenrechten, oorlogen tegen drugs, terreur en ‘communistische’ regimes, resulteert dat idealisme tijdens VN-beraadslagingen nooit in concrete acties. De VS hebben de laatste jaren een veto-campagne gevoerd tegen zowat elke resolutie die kritisch stond tegenover de oorlogen in Irak en Afghanistan, de acties van Israël, het gebruik van clusterbommen, en nu dus ook de wapenhandel. Vond ze bij de Verenigde Naties geen steun voor haar acties, dan trok ze er maar op uit met een ‘coalition of the willing’.

Zoals Noam Chomsky al zovele malen aantoonde, hebben de VS hun vetorecht ondertussen meer toegepast dan alle andere landen uit de Veiligheidsraad samen. Ze hebben resoluties expliciet met de voeten getreden. Ze weigeren zichzelf te verantwoorden voor oorlogsmisdaden, terwijl ze ijverig met Den Haag staan te dreigen als het om hun vijanden gaat.

Voor zo’n natie kan in de Verenigde Naties geen plaats zijn. Voor zo’n naties mag er in de Verenigde Naties geen plaats zijn. En zo’n land zou al helemaal geen recht mogen hebben op een veto, om aldus elke resolutie te gijzelen.