[opinie] Respect voor het oorlogsrecht in de Gazastrook
[opinie] Respect voor het oorlogsrecht in de Gazastrook
Brigitte Herremans (Broederlijk Delen)28 juni 2006 – 16:34
Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen zijn bijzonder verontrust over de situatie in de Gazastrook. Op 28 juni startte het Israëlische leger een grootschalige militaire operatie om de vrijlating van de gevangengenomen soldaat te bekomen. Wij roepen beide partijen op om het oorlogsrecht te respecteren.
Dit is weliswaar de eerste Israëlische grondoperatie sinds de terugtrekking in augustus 2005, maar het Israëlische leger heeft de Gazastrook de afgelopen maanden in een wurggreep gehouden. Het leger heeft het gebied bestookt met bombardementen, tot drie bombardementen per minuut. Naast de zware materiële schade, is de psychische invloed hiervan nefast, vooral voor de kinderen die in toenemende mate lijden aan psychische stoornissen. Daarnaast heeft het Israëlische leger de praktijk van buitengerechtelijke executies opgevoerd. In juni alleen al kwamen er reeds meer dan 30 Palestijnse burgers om het leven bij Israëlische aanvallen. Als bezettende macht, is Israël gebonden door het oorlogsrecht en moet het Palestijnse burgers beschermen.
Daarnaast hebben de Palestijnse gewapende groeperingen Qassam-raketten afgevuurd en hierbij meerdere Israëlische burgers verwond. Na de Israëlische aanval1 van 10 juni, heeft de gewapende vleugel van Hamas bovendien afgekondigd dat het zijn eenzijdig bestand met Israël opschort. Samen met twee andere groeperingen, voerde het een aanval uit waarbij het twee soldaten doodde en één soldaat gevangen nam. Ze vragen de vrijlating van Palestijnse vrouwen en kinderen in Israëlische gevangenissen. Al is deze eis legitiem, toch hebben de groeperingen niet het recht om zijn vrijlating hieraan te koppelen. Deze groeperingen moeten de regels van het internationaal humanitair recht erkennen en toepassen, wat zij tot dusver weigerden.
Israëlisch premier Olmert verklaarde dat het tijdperk van Israëlische beheersing voorbij is en het leger alles zal doen om de soldaat vrij te krijgen. Zijn dreigende taal aan het adres van de Palestijnse leiders en de grootschalige militaire operatie, zullen het geweld alleen maar aanwakkeren. Bovendien staat Israël voor een keuze, waar het niet zomaar onderuit kan. Als Israël de Palestijnse Autoriteit niet erkent en haar leiders viseert als potentieel doelwit, dan kan het volgens het internationaal humanitair recht niet anders dan de administratieve verantwoordelijkheid over de bezette Palestijnse gebieden opnieuw te hervatten.
Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen roepen de Belgische regering en de Europese Unie op om:
- Het respect voor het internationaal recht, en in het bijzonder de Vierde Conventie van Genève, bij beide partijen af te dwingen.
- Druk uit te oefenen op Hamas om Israëls bestaansrecht te erkennen en het geweld tegen burgers af te zweren;
- Te eisen dat de verantwoordelijke Palestijns groeperingen de gevangengenomen soldaat vrijlaten;
- Een halt te roepen aan Israëls unilaterale beleid in de Palestijnse gebieden en niet toe te laten dat het zijn schendingen van het internationaal humanitair recht opdrijft nu Hamas aan de macht is. Het is ontoelaatbaar dat de internationale gemeenschap aan haar verplichting verzaakt om bescherming voor burgers te garanderen.
Voor meer informatie: Brigitte Herremans: 0475/355 053, brigitte.herremans@broederlijkdelen.be.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
en toen bleef het stil...
Bjorn, 29/06/2006 – 08:11
Gisteren viel het Israëlische leger terug de Gaza strook binnen, en vonden het nodig om enkele belangrijke bruggen, een waterleidig en elektriciteitscentrale te bombarderen. Tot op heden heeft geen enkel Europees land hierop een reactie gegeven. Ook ons Kareltje die wel te horen was al er een Palestijnse aanslag was, de NATO , de VS, zijn niet te horen Israël schend de conventie van Geneve. maar doet iemand zijn mond open neen, hoor...
Belgie heeft 1 dingen gedaan gezocht voor meer veiligheid aan de Ambasade van Israël.
Ga je handen wassen Karel, er zit bloed aan.
Begrijpelijk ?
Bjorn, 29/06/2006 – 14:55
Volgens de VN is de het Begrijpelijk dat Israël haar soldaat wil bevrijden???? maar de manier waarop het gebeurd kan toch niet.Israël maakt burgerslachtoffers.
blijkbaar mag Israël dat allemaal.
en Belgie een grote stilte.
Slecht stuk van Broederlijk
Nadia, 29/06/2006 – 20:07
Slecht stuk van Broederlijk Delen en Pax Christi (itt vrede vzw, wat een sterk stuk was).
Broederlijk Delen en Pax Christi vergissen zich als ze denken dat hun twwee-partijen verhaal hun discours legitiem maakt en ons één stap vooruit zal helpen. Er zijn geen 'twee partijen' in Palestina, er is een dominante Israelische agressor en een onderdrukt palestijns volk dat zich tegen deze aggressie tracht te verweren. Het zijn zulke 'veroordelingen' van de 'twee partijen' die het 'pro-palestijnse' kamp in een zwakke positie blijven duwen, omdat ze voorbij gaan aan de (1) de verpletterende israëlische dominantie (2) de actieve koloniale politiek en het staatsterreur van Israël en een (3) halfslachtige houding aannemen als het gaat om het recht van de palestijnen om zich te verweren tegen deze israëlische aggressie. Zonder ondubbelzinnige steun voor het palestijns verzetn zal de Westerse 'pro-palestijnse' beweging volgens het rytme van de Israëlische bezetter blijven dansen.
Israël mag alles
Bjorn, 04/07/2006 – 08:13
Sinds enkele maanden ben ik steunend lid van amnesty insternational ze hebben ook nog niet gereageerd op de dadaen van Israël. ik heb hen via mail om een reactie gevraagd ik wacht nog steeds op een antwoord. Ik weet dus wat mij te doen staat.