Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Platform Stop the Killings blijft de moorden op de Filipijnen aanklagen

Platform Stop the Killings blijft de moorden op de Filipijnen aanklagen

BRUSSEL - Ook dit jaar namen meer dan 400 mensen deel aan de ingetogen fakkeltocht doorheen de straten van Brussel, georganiseerd door Stop the killings. Dat is een platform van 60 organisaties dat aktie voert tegen de moorden op vakbondsafgevaardigden, arbeiders, advocaten en journalisten op de Filipijnen, in Colombia, Guatemala en elders in de wereld.

Op het einde van de tocht werd een kunstwerk ingehuldigd om de slachtoffers van de politieke moorden te herdenken. Het kunstwerk zal worden tentoongesteld in de gebouwen van het Internationaal Vakverbond, waar ook dagelijks vakbondsafgevaardigden uit het Zuiden passeren.

De aktie van Stop the killings kadert dit jaar in de internationale campagne «Decent Work, Decent life » waarin vooral het recht op werk, een waardig inkomen en het recht om zich aan te sluiten bij een verening centraal staan.

Met het organiseren van een fakkeltocht op de internationale dag van de mensenrechten, wil Stop the Killings meer en meer vakbondsmensen en sociale organisaties bewust maken van de moorden op de Filipijnen en in Colombia, en hun collega's in die landen een hart onder de riem steken.

Sinds mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties druk uitoefenen op de Filipijnse regering is het aantal moorden verminderd maar er blijven slachoffers vallen. In 2007 werden 70 mensen vermoord, in 2008 reeds 50.

Volgens Johan Fobelets van Stop the Killings zijn het vaak leden van de lokale besturen die worden vermoord, niet de politieke kopstukken. Deze moorden halen niet de internationale pers maar terroriseren wel de Filipijnse bevolking.

"De Filipijnen zijn bang, ze komen niet meer op straat. De vakbonden tellen nog weinig leden. Er wordt niet meer gestaakt en de mensen durven geen petities meer ondertekenen. Er is een repressie aan de gang. Een tijdje geleden zijn opnieuw een hondertal vakbondsbondsafgevaardigden opgepakt. Ze zijn allemaal in verdenking gesteld van eenzelfde moord die twintig jaar geleden is gebeurd."

In 2008 vieren we de 60e verjaardag van de Universele verklaring van de rechten van de mens. Nog steeds worden nieuwe organisaties opgericht om voor die rechten te vechten. Ook op de Filipijnen.

Meer info op www.stopthekillings.be