Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De terroristenjacht op Bahar gaat verder voor het Hof van Beroep van Brussel

De terroristenjacht op Bahar gaat verder voor het Hof van Beroep van Brussel

BRUSSEL – Een nieuwe statie op de lijdensweg van Bahar Kimyongür: op 25 mei herbegint het terreurproces tegen deze jonge Belgische sympathisant van de Turkse extreem-linkse beweging DHKP-C. Gewoon omdat hij een perstekst heeft vertaald. Zijn verhaal toont aan waarom de Belgische antiterrorismewetgeving niet deugt. Maar er is ook goed nieuws: in februari wordt de antiterrorismewet door het parlement geëvalueerd.

Na de vrijspraak door het Hof van Beroep van Antwerpen (die werd verbroken in Cassatie), begint het circus opnieuw, deze keer voor het Hof van Beroep in Brussel. Allemaal omdat federaal procureur Johan Delmulle weigert om zijn prooi te lossen.

“Bahar is een symbool geworden van de manier waarop het gerecht omgaat met contestatie. Als je ziet met welke hardnekkigheid men Bahar - die enkel gebruik gemaakt heeft van zijn pen - probeert te veroordelen, en welke methodes men hanteert om toch maar de slag tegen hem te winnen... Ik hoop dat de uitspraak in Brussel in het verlengde zal liggen van de vrijspraak in Antwerpen,” aldus ABVV-secretaris Stephan Galon.

Vrije meningsuiting
De inzet van het proces is hoog: dit gaat over de vrijheid van meningsuiting en contestatie. “Het evenwicht tussen contestatie en strafrecht is totaal zoek. Terrorisme moet bestreden worden, maar men moet geen amalgaam maken. Men heeft de mensen die in de zaak-Bahar opkwamen voor de vrije meningsuiting vaak omschreven als militanten van de DHKP-C. Dat is natuurlijk fout. Het gaat over een veel groter probleem: de vrije meningsuiting is de chape van gewapend beton waarop alle engagement gebouwd is,” aldus Galon.

“Je mag niet vergeten dat de sociale zekerheid, het stemrecht voor mannen en vrouwen, het afschaffen van de kinderarbeid,... er allemaal gekomen zijn door sociale strijd: onze voorouders hebben daarvoor gevochten. En België is traditioneel ook altijd een land geweest waar men vrij kon uitkomen voor zijn mening. Nelson Mandela is vandaag wereldwijd een held, terecht. Tijdens het Apartheidsregime had het ANC een bureau in Brussel. Maar in de huidige stand van zaken zou zo'n bureau onmiddelijk gesloten worden,” zegt Galon.

Evaluatie
Het parlement begint in februari met een evaluatie van de antiterreurwetgeving die het goedkeurde in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001. “Dank zij de mobilisatie van heel veel verschillende soorten mensen, waaronder de vakbonden, komt er nu eindelijk dit fundamentele debat. Heel veel parlementsleden zijn er trouwens van overtuigd dat een herziening nodig is. Off the record geven ze toe dat ze na 11 september in een dynamiek zaten die hen iets heeft doen stemmen dat ze niet goed gelezen hadden,” aldus Galon.

Om de druk op het parlement op te voeren zal de Clea (Comité pour la liberté d'expression et d'association) de komende weken extra mobiliseren voor de afschaffing van de antiterrorismewet.

Alles over het proces-Bahar.