Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Algemene Centrale van het ABVV stuurde kritische brief aan Israëlische vakbond Histadrut

De Algemene Centrale van het ABVV stuurde kritische brief aan Israëlische vakbond Histadrut

De Algemene Centrale van het ABVV stuurde een kritische brief aan de Israëlische vakbond Histadrut.

Collega’s,

Tijdens een vakbondsmissie in Palestina in november 2007 gaven we al duidelijk te kennen dat we geen begrip konden opbrengen voor de onvoorwaardelijke steun van Histadrut aan de politiek van de Israëlische staat ten opzichte van de Palestijnse werknemers en de hele Palestijnse bevolking. U had toen geen enkele kritiek op de joodse nederzettingen, noch op de discriminaties en de vernederingen waar Palestijnse werknemers het slachtoffer van zijn, noch op de overtreding van internationale conventies. Uw stilzwijgen maakt u medeplichtig. En dat terwijl de Palestijnse vakbond PGFTU al sinds lang het afvuren van raketten op Israël veroordeelt.

Vandaag vallen honderdduizenden burgers ten prooi aan het oorlogsgeweld.

Ziekenhuizen, moskeeën, scholen, worden gebombardeerd. Hele families worden weggemaaid. De pers wordt weggehouden van onmenselijke taferelen, onder het voorwendsel journalisten te willen beschermen.

Als de politieke wereld de lippen op elkaar houdt, moeten vakbondsmensen reageren.

«Wie vrede wil, bereidt de oorlog voor» verklaren Israëlische diplomaten zonder verpinken. Dat kan de taal niet zijn van syndicalisten.

Syndicalisten mogen niet dezelfde vergissing begaan als de Europese Commissie die de deuren van de Europese Unie opende voor Israël zonder te eisen dat het land de internationale conventies respecteert.

Een vakbondsbeweging moet de vrede tussen de volkeren nastreven, anders verloochent zij zichzelf.

Collega’s, woordvoerders van Histadrut, bewaar uw geloofwaardigheid en uw waardigheid en kies resoluut voor de weg van de vrede. Zoniet zullen wij er op aandringen u uit internationale organisaties zoals het Internationaal Vakverbond (IVV) te verwijderen. In de huidige omstandigheden wordt dat onvermijdelijk.

Alain Clauwaert
voorzitter

Jacques Michiels
Algemeen secretaris

De Algemene Centrale is een arbeiderscentrale van het ABVV die actief is in de sectoren van de bouw, de industrie, de diensten en de socio-profit. De centrale telt 360.000 leden.

loigsch

moedige stap van het abvv om deze brief te sturen en net op tijd om er een schepje bovenop te doen in voorbereiding op de vredesmanifestatie van zondag
(al een copie gestuurd naar Cortebeeck ?)
anderzijds : jullie weten toch dat het niet meer dan logisch is dat je van een zionistische vakbond als Histradut (stond aan de wieg van het huidige Israël in 1948, en zelfs ver daarvoor) niet meer kan verwachten
eigenlijk zijn zij niet veel meer dan een kolonialistisch overblijfsel
ook vakbonden kunnen verjaren niet ?

Tags