Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Infotour Lappersfortbos, een zonevreemd bos bedreigd door industriële uitbreiding

Infotour Lappersfortbos, een zonevreemd bos bedreigd door industriële uitbreiding

Tijdens de Alternatieve Boekenbeurs in Gent op zaterdag 21 februari hielden de Lappersforters een lezing over hun actie. Ze hadden het over de nieuwe evolutie in hun strijd, namelijk de herbezetting sinds zes maanden. Naar aanleiding hiervan startten ze een infotour die al in verschilllende Belgische steden halt hield.

Lappersfortok.jpg

Het Lappersfortbos is een symbool geworden voor de 40 000 hectare zonevreemde bossen in Vlaanderen. Een kwart daarvan is rechtstreeks bedreigd omdat het volgens de gewestelijke bestemmingsplannen in woon- of industriegebied ligt. Met een stedenbouwkundige vergunning kan dit bos makkelijk worden gekapt. Het Lappersfort is al sinds de jaren '70 ingekleurd als industriezone bij de opstelling van de Brugse Gewestplannen. Eigenaars van een bos dat in zonevreemd gebied ligt moeten bij de kap ervan een compensatievergoeding betalen aan de regering ofwel zelf zorgen voor een compensatiebos.

Eigenaar Fabricom
In het geval van het Lappersfort is de eigenaar Fabricom (dochter van Suez/Electrabel) met de overheid overeengekomen om een vergoeding te betalen, waardoor het aan deze laatste is om grond te vinden voor de aanplanting van een nieuw bos. Maar het is onmogelijk om zo'n rijk ecosysteem te verplaatsen. De natuur heeft tientallen jaren nodig om uit te groeien tot een volwaardig bos. Het Lappersfort is geen groot bos, maar het gaat om de vrijwaring van een bufferzone tegen de alsmaar uitbreidende industrie van het bedrijf Bombardier. Bovendien wil Fabricom twee kantoorgebouwen, een parking en zes loodsen bouwen in het gebied, terwijl in Brugge 30 procent van de kantoorgebouwen onbenut blijft. Blijkbaar gaat de stad akkoord met de uitbouw van één sterke industriezone. Toch is het onverantwoord om het lappersfortbos te kappen, terwijl er te veel leegstand is en te weinig bos.

Herbezetting door Groenfrontactivisten
Tijdens de nacht van 19 op 20 september van vorig jaar sluipen de actievoerders van Groenfront met een groepje mensen het Lappersfortbos in voor een herbezetting. De verontwaardiging was groot bij de politie die niet kon verhinderen dat de activisten het bos betraden. Aanleiding is de bouwvergunning die Fabricom kreeg van de stad Brugge op 3 december 2008 waardoor 3,5 hectare bos gekapt kan worden. De vergunning is twee jaar geldig en de activisten hopen door onderhandelingen Fabricom en de stad Brugge te overtuigen om af te zien van de kap en na te denken over een duurzame grondenruil.

Parkbos
Twintig dagen voor de herbezetting werd een stuk van 1,2 hectare aan de Vaartdijk gekapt. Het oude jaagpad dat langs het kanaal Gent-Brugge ligt gaat men verbreden zodat het zware vrachtvervoer een aansluiting vindt naar het industrieterrein. Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) riep een 250-koppige politiemacht op om de kap vlot te laten verlopen. Diezelfde dag tekende de burgemeester tijdens de gemeenteraad een verkoopacte. De Vlaamse overheid en de stad Brugge kopen zo 14 hectare van het bos op, waarvan een deel parkbos is en een kleiner deel dat oorspronkelijk als KMO-zone werd ingevuld. Hierdoor is de kap van dit deel niet noodzakelijk onmogelijk.

De herbezetting houdt stand
Ondertussen duurt de herbezetting al zes maanden en de Lappersforters zijn van plan dit zo lang als nodig vol te houden. In tegenstelling tot de vorige bosbezetting heeft deze nu een internationale vleugel kregen. Er zijn maar weinig Vlamingen in het bos. In 2001 werd het bos gedurende 16 maanden bezet. Dertien activisten die toen uit het bos gezet werden kregen een verbod om het gebied te betreden. Indien ze dat toch doen moeten ze opdraaien voor de kosten van de ontruiming door de politie, zes jaar geleden. Het gaat hier om een bedrag van 50 000 euro.

De 3,5 hectare bos waar men nu al jaren voor strijdt en dat als industriegebied beschouwd wordt zal gekapt worden. De actievoerders stellen een grondenruil voor, aangezien er veel industriegebied leegstaat. Ondertussen ontstaan er geruchten over een geplande verkoop door Fabricom van de 3,5 hectare, inclusief de bouwvergunning ervoor. Het is nog niet duidelijk of er een koper is, maar Fabricom zou deze optie overwegen door geldgebrek als gevolg van de economische crisis.

Infotour
De lappersforters startten nu een infotour om mensen bewust te maken van de herbezetting en de strijd voor zonevreemde bossen. Men wil de bevolking informeren over de geschiedenis van de strijd voor het Lappersfortbos. Maar ook over de recente evolutie in het dossier en de geplande acties. “Het is moeilijk om dit kleine stukje bos te beschermen. Onze aanwezigheid in het bos is niet zonder invloed op de natuur, door het bouwen van hutten, door er dag in dag uit te wonen, door de pers en andere bezoekers. We proberen het bos niet te vermenselijken, onze zaak is een volledig behoud van het gebied als buffer tegen de industrie.”