Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuw boek: Crisis in de media

Nieuw boek: Crisis in de media

De crisis slaat toe in medialand. Mediaconcerns herstructureren. Journalisten worden ontslagen. Zullen er binnen een paar jaar nog kranten bestaan? En zullen ze nog kwaliteit bieden? Of zal het zoeken zijn naar wat ernst tussen de naaktfoto's van Madonna en de uitwijdingen over populaire quizprogramma's? We hebben het gevraagd aan hoofdredacteuren, aan een professor, een freelancer en de algemeen secretaris van de journalistenbond. Hun antwoorden staan in Crisis in de media, de tweede mediareader van Indymedia.be/Getbasic vzw.

ad_reader_crisis.jpg
'Crisis in de media' wordt zondag 29 maart voorgesteld.

Het boek bevat de meningen van:

   * Hilde Van den Bulck (mediaprofessor Universiteit Antwerpen)
   * Pol Deltour (Vlaamse Vereniging van Journalisten)
   * Peter Vandermeersch (De Standaard en Het Nieuwsblad)
   * Rik Van Cauwelaert (Knack)
   * Wouter Hillaert (Theaterrecensent, Press for more)
   * Han Soete & Christophe Callewaert (Indymedia.be)

Zij geven hun kijk op de crisis in de media en proberen oplossingen aan te reiken.
Het boek wordt voorgesteld op zondag 29 maart met een panelgestrek tussen : Hilde Van den Bulck, Pol Deltour en Han Soete. 
In het gesprek willen ze uitwegen zoeken voor de crisis die medialand teistert.

Zondag 29 maart 2009
14 uur
Zaal Atelier
Haachtsesteenweg 51
1210 Brussel

Hieronder vindt u de flaptekst van het boek en de technische gegevens.

Crisis in de media

De crisis slaat toe in medialand. Mediaconcerns herstructureren. Journalisten worden ontslagen. Zullen er binnen een paar jaar nog kranten bestaan? En zullen ze nog kwaliteit bieden? Of zal het zoeken zijn naar wat ernst tussen de naaktfoto's van Madonna en de uitwijdingen over populaire quizprogramma's? We hebben het gevraagd aan hoofdredacteuren, aan een professor, een freelancer en de algemeen secretaris van de journalistenbond.
Het is moeilijk dansen op het slappe koord tussen economische en intellectuele waarde, schrijft mediaprofessor Hilde Van den Bulck. Zij vindt dat de overheid niet mag verzaken aan haar zorgplicht. Als er perssteun komt voor de mediabedrijven moet die gekoppeld worden aan strikte voorwaarden, schrijft Pol Deltour, algemeen secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad geeft toe dat de toekomst onzeker is. "Uitgever Corelio weet niet waar we binnen vijf jaar zullen staan." De kans dat er in 2015 nog drie kwaliteitskranten overblijven in Vlaanderen acht hij zeer klein. "Het model van de toekomst is kwaliteit en daarnaast heel veel gratis pulp", zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. Alleen zou het wel eens kunnen dat er een nieuwe sociale kloof opduikt. "Kwaliteit voor mensen die het kunnen betalen en pulp voor de anderen."

Theaterrecensent Wouter Hillaert probeert al jaren die kwaliteit te bieden. Met recensenten uit zowat alle Vlaamse media luidde hij onlangs de noodklok. "De kritische cultuurjournalistiek sterft een stille dood", vrezen zij.

Is er dan geen uitweg? Als blijkt dat de commercialisering niet garant staat voor een divers, pluralistisch en kwaliteitsvol medialandschap dan moéten er niet-commerciële initiatieven komen, schrijven Christophe Callewaert en Han Soete van Indymedia.be. De overheid, sociale bewegingen en iedere lezer met een hart voor democratische kwaliteitsmedia zouden daar best aan meewerken.

---------------------------

Crisis in de media
ISBN-NUMMER : 9789081286305
Uitgave van: Indymedia.be / Getbasic.be
Verdeling boekhandel: EPO
Winkelprijs: € 12
Uitgave in de reeks: Mediareader van indymedia.be  / Getbasic.be
Ook te koop op www.burgermedia.be