Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV en KAV op straat tegen loonkloof M/V

ACV en KAV op straat tegen loonkloof M/V

De Vrouwen verdienen gemiddeld 21% minder dan mannen. ACV en KAV roepen daarom maart uit tot de maand van loongelijkheid. Maandagochtend deelden ze flyers uit aan het centraal station van Brussel. Hiermee wouden ze mensen informeren en sensibiliseren rond de loonkloof. In de namiddag trok een delegatie naar minister van werk Milquet om daar hun eisenpakket op tafel te leggen.

11.jpg

Werkgevers zijn niet verplicht cijfers vrij te geven rond de loonkloof. Dat maakt de strijd tegen loonsongelijkheid nog moeilijker. Vakbonden zijn daardoor volledig afhankelijk van de goodwill van de werkgever. Volgens Sandra Vercammen, nationaal verantwoordelijke voor gelijke kansen m/v van ACV vrouwen, is het dan ook nodig dat daar meer transparantie in is. Het ACV en KAV vragen dan ook dat de loonkostgegevens, die in het kader van een sociale balans jaarlijks worden vrijgegeven, gesplits worden per geslacht. Daardoor zou er een beter zicht zijn op de bruto en netto loonkloof. Vercammen onderstreept dat wanneer we de loonsongelijkheid echt willen stoppen er ook op het niveau van de bedrijven iets zal moeten gebeuren. Zij zullen beter moeten rapporteren over de loonsverschillen. Het is bijna onverstaanbaar dat er anno 2009 nog een loonkloof tussen man en vrouw bestaat. “Wettelijk lijkt alles in orde maar in de praktijk loopt het toch wel anders dat heeft veel te maken met vooroordelen en rolpatronen”, aldus Vercammen.

De loonkloof is nadelig voor vrouwen, toch staan ze niet alleen in hun strijd. Veel van de actievoerders waren mannen. Zij kwamen niet enkel uit symphatie maar vinden het ook nodig dat de wetgeving rond de sociale balans aangepast wordt. Daardoor wordt het verschil duidelijker detecteerbaar. Volgens Herman Fonck van ACV zien we vaak niet dat vrouwen minder doorstroom kansen hebben. In enkele bedrijven is het loonkloof probleem opgelost mede door de verlaging van het loon van de mannen. Die maatregel zou Fonck niet toejuichen en hij vindt het ook onnodig. Het probleem van ongelijke kansen blijkt overal te zitten. “Zelfs bij ons in de vakbond merk ik dat vrouwen minder kansen hebben om promotie te maken”, aldus Fonck. ACV probeert dit probleem tegen te gaan door aan positieve discriminatie te doen.

De actievoerders toonden zich tevreden na het gesprek met minister Milquet. Ze toonde belangstelling voor de twee voorstellen en zal ze nu verder onderzoeken en vergelijken met andere voorstellen. Daarna zal ze daarover een nota maken en deze voorleggen aan de nationale arbeidsraad. De minister ziet het verkleinen of zelfs wegwerken van de loonkloof als een van haar prioriteiten. Ze wil dat er zo snel mogelijk schot in de zaak komt.

2.jpg
1.jpg
5.jpg
10.jpg
8.jpg
13.jpg
12.jpg