Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Straatsburg: Clowns houden veiligheidscircus van de Navo een spiegel voor

Straatsburg: Clowns houden veiligheidscircus van de Navo een spiegel voor

STRAATSBURG - Eerste dag van het internationale actiekamp tegen de Navo. De vredesactivisten maken zich op om te protesteren tegen het akelige 'veiligheidscircus' dat met de 60ste verjaardag van de Navo gepaard gaat. Straatsburg is een bezette stad: cirkelende helicopters, 8.000 politieagenten, verboden zones, badges voor de bewoners. Vermomd als clowns steken de activisten daar vanmiddag de draak mee.

Bekijk fotoreportage

Vuilnisbakken werden weggehaald, rioleringen verzegeld. Markten, kinderdagverblijven en scholen blijven dicht. De universiteit van Straatsburg wordt een hele week gesloten om een studentenbezetting te voorkomen. Historische monumenten en musea gaan ook dicht. 20.000 politieagenten aan Duitse zijde, 8.000 aan Franse kant.

Bezette stad
Het centrum van Straatsburg is opgedeeld in drie zones: rood, oranje en geel. De rode zones zijn verboden terrein: daar vinden de feestelijkheden plaats. In de oranje zones mogen alleen de bewoners komen. De gele zones zijn vrij toegankelijk, maar alle demonstraties zijn verboden. Het recht op vrije meningsuitingsuiting is blijkbaar niet uitgenodigd op het zestigste verjaardagsfeestje van de Navo.

“Straatsburg en Kehl zullen net zo doods zijn alsof ze werden gebombardeerd, gewoon om de Navo-excellenties toe te laten hun vredesshow op te voeren. (...) De Navo gedraagt zich alsof de Europese bevolking de grootste bedreiging vormt,” schreef Diana Johnstone in de aanloop naar de Navo-top.

Het klimaat dat dit creeërt zagen we gisteren al aan het werk op het actiekamp, toen geruchten over een gewelddadige politieinval heel wat gemoederen verhitten. “Politierepressie heeft niet alleen een fysieke maar ook een psychologische dimensie. De ordediensten gebruiken de tactiek van de angst: ze verwonden er één om er duizenden bang te maken,” aldus de organisatoren.

Clown Army: humor als wapen
Maar de vredesactivisten hebben hun eigen leger. Een 'clown'-workshop om 10u, een make-up sessie om 11u, en om 12u trekken ze de stad in. Ze vormen de stoottroepen van het CIRCA, het mondiale leger van rebelse en opstandige clowns. Er zijn brigades uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en België.

“De wereld is in oorlog. Wij ook. Alleen voeren wij de strijd met andere wapens en andere waarden: humor en liefde. Onze tegenstanders willen elke joie de vivre vernietigen. Wij willen haar herstellen. Via geweldloze directe actie, al dan niet in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Lutter c'est créer: we belichamen als clown de vreugdevolle wereld waarin we willen leven. Wie daartegen in gaat maakt zichzelf belachelijk,” licht een hoge officier de strategie van het CIRCA toe. “We spelen met het spiegeleffect. We tonen aan het veiligheidsapparaat wat het niet wil zien: de bodemloze kloof van haar eigen waanzin,”

De clowns helpen ook om de emoties te kanaliseren, want het is als activist niet altijd lachen geblazen. “Ons als clown gedragen brengt ons geluk en plezier – zelfs op kritsiche momenten van spanning. Zelfs als we gearresteerd worden blijven we clown. De clown is er om te helpen. Of we bang zijn? Nee, op een lichte angst voor het onbekende na. Als je je clownsneus opzet, is er alleen nog liefde.”

Rode neus

Niet alle rode neuzen zijn van clowns, ook ministers van oorlog durven naar het schijnt al eens een rode neus opzetten.
De clowns army vind ik een goede zaak, ze bepleiten veel efficiënter de goede zaak dan de black blokkers.

Burger

Straatsburg: straat open, burger gesloten.