Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel bezet door verontwaardigde en solidaire paashazen

Gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel bezet door verontwaardigde en solidaire paashazen

Vandaag blokkeren wij de in- en uitgangen van het gesloten centrum te Steenokkerzeel, een van de vijf gesloten centra in België.

Bezetting van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel door verontwaardigde en solidaire paashazen.

Vandaag blokkeren wij de in- en uitgangen van het gesloten centrum te Steenokkerzeel, een van de vijf gesloten centra in België.
Door deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid willen wij de uitwijzingen verhinderen en de uitwijzingsmachine, die mensen opsluit en uitwijst omdat ze niet de juiste papieren hebben, voor even stopzetten.
Sinds meer dan drie jaar zijn er bezettingen, grote betogingen, hongerstakingen en andere solidariteitsacties, die een sterk signaal zenden naar de politiek. Dit signaal werd gehoord, maar vergeten en verloren in het grote politieke spel waarin men de verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuift. Omdat er niets verandert, omdat de Belgische staat en de E.U. doorgaan met deze uitsluiting en het systematische geweld, hebben wij geen andere keus dan burgerlijke ongehoorzaamheid en verzet verder te zetten. Wij zullen, net zoals in 2008, gesloten centra zelf sluiten, al is het voor één dag.

Duizenden mensen worden gearresteerd en opgesloten in gesloten centra, om onze ‘veiligheid’ en onze ‘economie’ te beschermen, uit onze ‘vrees voor de andere’. Deze mensen hebben nochtans niets misdaan buiten het overschrijden van grenzen in de hoop op een beter leven voor hen en hun families.
Men schat dat in de Europese Unie elk jaar tussen 25.000 et 100.000 migranten zonder papieren in gesloten centra moeten overleven. Alleen al in België, worden elk jaar 8000 mensen opgesloten in gesloten detentie centra. De cijfers voor de gedwongen uitwijzingen zijn nog somberder : het aantal uitwijzingen is verviervoudigd: van 1871 uitwijzingen in 1999) tot 7742 in 2004. Deze politiek van gesloten grenzen doodt elk jaar tienduizenden migranten aan de grenzen van Fort Europa, en dat allemaal omwille van een Europese politiek die de migratiestromen wil beheersen.

Wij kunnen geen wereld aanvaarden waarin een maatschappelijk project geconstrueerd wordt op basis van opsluitingen en repressie. Wij vragen de afschaffing van gesloten centra, de stopzetting van de uitwijzingen, vrijheid van verkeer voor personen en de regularisatie van alle mensen zonder papieren.
De wereld behoort iedereen toe en wij weigeren een selectie te maken waarbij opbrengsten of productie belangrijker is dan vrijheid

Afschaffing van alle gesloten centra
Stopzetting van de uitwijzingen
Terugkeer van de mensen die gedwongen zijn uitgewezen
onvoorwaardelijke regularisatie van alle mensen zonder papieren
Vrijheid van verkeer en verblijf voor iedereen.

Er zijn zo'n 70 activisten

Er zijn zo'n 70 activisten aanwezig aan het gesloten centrum.
Ook een 8-tal politiecombi's staan al klaar.
Er is al zeker één deportatie tegengehouden door de blokkade-actie.

De politie begint intussen

De politie begint intussen mensen te arresteren.
Ook het waterkanon wordt ingezet.

De politie heeft alle

De politie heeft alle actievoerders die zich niet hadden vastgeketend inmiddels gearresteerd.
De mensen in de lock-ons zijn nog altijd aan het gesloten centrum. De politie wacht waarschijnlijk op versterking van het 'lock-on team' om hen te kunnen verwijderen.

opnieuw vrij

De arrestanten die met overvalwagens waren afgevoerd, zijn alweer vrijgelaten.
De mensen in de lock-ons blokkeren nog steeds het gesloten centrum.

De actie is net

De actie is net afgelopen.
Alle mensen die in een lock-on zaten, zijn zopas gearresteerd door de politie.