Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rise Against: ‘Doe beroep op de rede!'

Rise Against: ‘Doe beroep op de rede!'

MEERHOUT – Rise Against is een punkrockgroep uit Illinois, Chicago. Voor de derde keer stonden ze op Groezrock, telkens een paar plaatsjes hoger: ze groeiden als het ware mee met het festival. Na vijf albums waarvan de twee laatste bij het grote Geffen Records (onderdeel van het immense Universal), wisten ze ook in België een hele schare fans op te bouwen. En ondanks hun populariteit handelen hun teksten nog steeds over maatschappelijke thema’s. Meteen ook de reden waarom zanger Tim ons te woord stond.

Arkadiusz Goniwiecha - Rise Against 05.jpg

We beginnen maar onmiddellijk over jullie engagement voor dierenrechten. Wat doen jullie concreet?
Iedereen in de groep is vegetariër, niemand eet vlees. Dat is voor ons als groep belangrijk, dus is het ook logisch dat we achter PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) staan en op die manier onze boodschap van vegetarisme, veganisme en dierenrechten uitdragen naar een groot publiek. PETA werkt trouwens met nog meer muziekgroepen op die manier. Voor hen is het verspreiden van informatie belangrijk en het is ook de wijze waarop wij vroeger als tieners die informatie kregen, van punkrockgroepen die er op het podium over spraken en flyers verspreiden. Wij brengen de campagnes die PETA voert bij een breed en jong publiek. Dierenrechten worden ook populairder omdat meer en meer mensen zich bewust worden van wat ze op hun bord krijgen. Ook het milieuaspect draagt bij tot die grotere bekendheid: de wereldwijde vleesindustrie heeft meer impact op het milieu dan de gehele transportindustrie. Daarnaast was er de lancering van Vans Vegan Shoes, die volledig uit plantaardige materialen bestaan en bovendien binnen het eerlijke handelscircuit geproduceerd worden.

Ik was vroeger zelf voor 100% vegetariër, nu nog slechts voor de helft …
Persoonlijk vind ik dat ook erg zinvol: ik ken bijvoorbeeld iemand die enkel op maandag vegetariër is. Als iedereen dat al zou doen, dan betekent dat op wereldschaal toch al heel wat. Of als iedereen elke dag al minder vlees eet, dan heeft dat ook een grote impact. De vleesindustrie is gewoon rotslecht voor de natuur. Elke daad die daar tegen in gaat steun ik ten volle.

Arkadiusz Goniwiecha - Rise Against 04.jpg

Op jullie website staat ook een link naar de campagne ‘Charity Water’.
Water is de meest waardevolle grondstof op onze planeet. Maar meer en meer wordt ze door grote bedrijven als een koopwaar beschouwd. De campagne, die we enkel bekend hebben gemaakt via onze website en dus nooit zelf actief aan meewerkten, vonden we toch de moeite om met onze vele fans te delen. De campagne gaat over de toegang tot drinkbaar water, het meer toegankelijk maken van drinkbaar water en het brengen van stromend water naar gebieden waar er geen stromend water is.

Kan je iets zeggen over de titel van jullie nieuwste album ‘Appeal to Reason’?
In de zomer van vorig jaar las ik een boek over de geschiedenis van Chicago. Daarin stond een heel stuk over ‘The Jungle’, een boek dat aan het begin van de vorige eeuw geschreven werd door de linkse journalist Upton Sinclair en handelt over de Amerikaanse vleesverpakkingsindustrie. De eerste publicaties van dat boek verschenen in de toen net opgerichte krant ‘Appeal To Reason', het weekblad van de American Socialist Party. Toen ik die woorden, voor het eerst las, dacht ik: ‘Dit betekent echt wel iets, dit is waar dat weekblad voor stond, dit is waar Rise Against voor staat!’ En bovendien vond ik het goed klinken. En hoewel weinige van onze fans daarvan op de hoogte zijn, gaan zij vaak ook op zoek naar zulke zaken.

Arkadiusz Goniwiecha - Rise Against 01.jpg

Daarnaast kanten jullie zich sterk tegen de oorlog in Irak.
Wij hebben ons als groep steeds uitgesproken tegen die oorlog. Ook tegen de aanleidingen, tegen de leugens en tegen de regering Bush. We wisten toen al dat het een vergissing was. Het Amerikaanse volk wordt al meer dan zes jaar meegesleurd in een oorlog die ze nooit wilde. En wij horen dan nog enkel van Amerikaanse doden en nauwelijks iets over het tienvoudige aan doden langs Irakese kant. Onschuldige slachtoffers van een land dat nooit iets met de aanslagen op 11 september 2001 te maken had en dat zelfs voor geen enkel ander land een bedreiging vormde. De rol van de media in de VS mag niet onderschat worden. Zij is erop gericht om mensen angstig en verslaafd te maken. Ze overtuigen de bevolking om angst te hebben voor ‘de as van het kwade’ en terroristen. Ze willen ons wijsmaken dat je hen nodig hebt om te weten wat je moet geloven. De nu al erg patriottistische Amerikanen worden nauwelijks geïnformeerd over hoe het er aan toe gaat in de rest van de wereld.

Wat verwachten jullie van jullie voormalig stadsgenoot Barack Obama?
Sinds de verkiezing van Obama is er een hele nieuwe ‘vibe’ ontstaan in Amerika. Hij straalt vertrouwen uit en inspireert mensen met de manier waarop hij is. Het gezond verstand is teruggekeerd! Dat op zich is al veel waard. Er heerst een grote tevredenheid over de aanpak van Obama: zo schroeft hij heel wat maatregelen van de Bush-administratie terug en werkt hij aan andere verhoudingen met de rest van de wereld. Anderzijds, vóór Bush aan de macht kwam, ging ik ook al niet akkoord met de manier waarop mijn land bestuurd wordt. En uiteraard ga ik niet volledig akkoord met hoe Obama de zaken ziet. Hij blijft tenslotte de leider van het machtigste land ter wereld en ook hij zal niets ondernemen tegen de machtige multinationals en financiële groepen. Maar volgens mij zullen de Republikeinen toch voor enige tijd niet meer aan de macht komen in de VS.

Arkadiusz Goniwiecha - Rise Against 03.jpg

Wat betekent Straight Edge voor jezelf en voor de groep?
Voor de bandleden is het een persoonlijke zaak, een keuze die we maakten toen we jong waren en waar we nu nog steeds achter staan. Ik ben ook nooit een drinker of roker geweest, dat was gewoon nooit mijn ding. Het gaf me vroeger een excuus om niet te drinken of te roken. Als groep zijn we niet Straight Edge, maar drie van de vier leden zijn het wel, echter al geruime tijd vóór de oprichting van Rise Against.

Vertel kort even iets over jullie geweldige videoclip voor ‘Audience of One’.
In de clip wilden we gewoon een aantal elementen steken die weergeven hoe het er de voorbije 8 jaren onder Bush aan toeging: boorputten, tanks, soldatenkerkhoven, de oorlog in Irak, een falend gezondheidssysteem, vluchtelingen aan de Mexicaanse grens, woudkap, de huizencrisis, … Met de jongen die speelt met zijn speelgoed schuiven we ook het misbruiken of manipuleren van macht naar voor. Onze clips brengen altijd een boodschap.

Hoe gaan jullie om met het spanningsveld van enerzijds meer en meer mensen te bereiken met jullie boodschap en anderzijds trouw aan jezelf en je idealen te blijven?
We proberen steeds een zo groot mogelijk publiek te bereiken, zonder compromissen te sluiten, ook al staat ons leven tegenwoordig ver van de beginperiode als punkrockers. Het geeft ook de manier aan waarop de maatschappij veranderd is. Ik heb er persoonlijk nogal vertrouwen in dat we nooit een compromis sluiten op onze muziek of teksten, ondanks het feit dat we bij een grote platenmaatschappij als Universal zitten of via een grote concertorganisator als Clear Channel geboekt worden. Zolang we verkopen zullen we altijd ons ding kunnen blijven doen.

Link naar 'Audience of One': http://www.riseagainst.com/player/default.aspx?mid=4233