Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Radio4all, niet-commerciële radio in de VS

Radio4all, niet-commerciële radio in de VS

NEW YORK -- Lyn Gerry is mede-oprichtster van het in New York gevestigde radioplatform Radio4all en de producer en omroepster van het wekelijkse programma “Unwelcome Guests”, dat uitgezonden wordt op vele radiostations in de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

lyngerry.jpg

LG: “We zijn met Radio4all gestart in 1996. In die tijd was het op technisch gebied niet evident om opnames uit te wisselen tussen radiomakers. Iedereen werkte op z’n eilandje. Een aantal progressieve lokale zenders, verspreid over de VS, maakte nochtans schitterende interviews en analyses rond sociaal-politieke thema’s. Jammer genoeg geraakten deze uitzendingen niet verder dan hun lokale bereik, hooguit een paar stadjes ver.
We hebben dan een platform gelanceerd waarop alle zenders hun beste opnames konden plaatsen. Concreet ging het over een server waarop iedereen, ook het grote publiek, via internet vrij toegang toe kreeg. Meer en meer progressieve zenders plaatsten hun uitzendingen op www.radio4all.net en na een tijdje ontdekte ook het grote publiek de website. Zonder speciale promotie, maar gesteund door breedbandinternet en vooral podcast bereiken de uitzendingen nu duizenden luisteraars wereldwijd.”

En je andere passie, de populaire radioshow Unwelcome Guests. Hoe is die ontstaan? (www.unwelcomeguests.org)?
LG: “Die show is er in 2000 gekomen als een logisch gevolg van het Radio4all-platform. Er was ineens zoveel prachtig radiomateriaal beschikbaar dat ik besloot om een wekelijkse uitzending van 2 uur samen te stellen waarin ik verbanden leg tussen de uitzendingen van diverse bronnen en periodes. Ik bedenk een thema dat op commerciële zenders nooit aan bod komt, zoek dan materiaal en leg nieuwe verbanden.”

Wat bedoel je met verbanden leggen?
LG: “Wel, in de klassieke media wordt alles zodanig in stukjes opgesplitst dat nog maar weinigen het hele plaatje zien en begrijpen. En dat komt toevallig heel goed uit voor de huidige machthebbers…”

“Neem bijvoorbeeld economie en ecologie. In de klassieke media worden die vaak als aparte onderwerpen voorgesteld, in de zin van “en nu gaan we over de economie praten, en nu over het milieu, en nu over buitenlandse zaken” enzovoort. Terwijl in werkelijkheid alles met elkaar verbonden is! Achter al die zaken zit één groot systeem, een moordend kapitalistisch systeem. Dat probeer ik via de radioshow duidelijk te maken. Begrijpen waarom bepaalde actoren bepaalde dingen doen. Ik hoop dat de mensen zich daardoor vragen beginnen te stellen, om uiteindelijk tot zinnige oplossingen te komen. De oplossingen die in de gewone media komen, verergeren alleen maar de problemen. Ik wil die ballon doorprikken.
Eigenlijk moet iedereen zo’n fase door. Ik ben ook niet geboren met al de kennis die ik nu heb. Het is dankzij een hele tijd van leren en absorberen dat activisten ontstaan.”

“Volgend jaar vier je je 500ste uitzending, is er een special voorzien?
LG: “Oh nee, waarschijnlijk zal ik er zelfs niets over zeggen. Al die honderden uitzendingen maken, is iets waar ik zelf wel tevreden op terugkijk, maar het draait niet om mij. Ik doe het voor de luisteraars. Voor veel mediamensen draait het alleen maar om ego’s en beroemdheden, daar heb ik een hekel aan. Bovendien doet het me denken aan de traditionele eindejaarsprogramma’s waarin men terugblikt op het voorbije jaar. Ik haat zo’n terugblik omdat iedereen toch al weet wat er gebeurd is, we moeten naar de toekomst kijken en nadenken over wat we volgend jaar allemaal kunnen doen!”

Welke is je favoriete uitzending van de voorbije jaren?
LG: “Ik heb er wel enkele. Die waarin ik het artikel van Richard Moore over “Escaping The Matrix” bespreek. Maar ook het interview met anarcho-primitivist Derrick Jensen was geweldig. En mijn absolute favoriet : de bespreking van het handboek “Disciplined Minds” van Jeff Schmidt.”

Hoe ziet het financiële plaatje van je alternatieve radiomedia eruit, vermijd je commerciële reclame ?
LG: “Absoluut! We ontvangen geen enkele cent van bedrijven. De lokale radiozenders dragen een stukje bij aan de serverkosten, de enige andere inkomsten zijn de giften van luisteraars. Wij zijn hen daarvoor heel dankbaar. Onze alternatieve media is er voor en door de luisteraars.”

“Persoonlijk ontvang ik geen enkele vergoeding. Ik vind dat media-activisten zichzelf niet boven de andere activisten mogen plaatsen. Heb je al eens een betoger horen eisen dat hij betaald moet worden of dat hij anders niet deelneemt aan de betoging ? Nee, die persoon is activist uit overtuiging. Net zoals de duizenden moedige activisten die hun leven riskeren of in de gevangenis belanden als gevolg van hun acties. Vragen zij om betaald te worden voor die acties ? Nee he. Wij media-activisten moeten dezelfde spirit hebben.”

Welke boodschap zou je aan andere activisten willen meegeven?
LG: “De revolutie wordt niet op één dag gemaakt. Activisten moeten erover waken dat ze niet op hun 25ste opgebrand geraken en dan kapitalist worden of zo. We hebben marathonlopers nodig, geen 100 meter-spurters. De revolutie zal er komen, maar op dat moment moeten we ze ook kunnen voortzetten en volhouden. Maar ik ben optimistisch. In de jaren ’60 zag je alleen maar jongeren in de betogingen. Nu zie je vaak een hele mix van mensen, jong en oud, man en vrouw, van allerlei origines.”

Tenslotte, je bent geboren in Amerika, wat betekent voor jou de Amerikaanse droom ?
LG: “Gewoon bullshit. Er bestaat geen “Amerikaanse” droom, het is een puur propagandaproduct. Iedereen in deze wereld wil een eerlijk, goed leven en een mooie toekomst. Dat is geen voorrecht van de Amerikanen. Wij zijn allemaal mens, humaan. Dat is de verbondenheid tussen elk van ons.”