Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpse ring wordt gesloten met viaduct boven Kapellen

Antwerpse ring wordt gesloten met viaduct boven Kapellen

Zoals bekend is Vlaams minister Dirk Van Mechelen hartstochtelijk voorstander van het Lange Wapperviaduct, voor de sluiting van de Antwerpse ring. In besloten kring liet de minister, die ook titelvoerend burgemeester is van Kapellen, zich zelfs ontvallen dat hij betreurde dat dit prachtig icoon voor de skyline van Antwerpen ‘zijn’ gemeente niet zou aandoen.

273_00.jpg

De skyline van Kapellen is vatbaar voor verbeteringen.
Het ziet er nu naar uit dat Van Mechelen, die de vorige gemeenteraadsverkiezingen won onder het motto: ‘Kapellen, hier is het leven goed’, vlak voor de Vlaamse verkiezingen zijn zin nog krijgt. Uit een bijkomende studie, in het diepste geheim uitgevoerd in opdracht van de minister, is namelijk gebleken dat de voorziene aansluiting van het Wapperviaduct aan het Antwerpse sportpaleis voordelig vervangen kan worden door een op- en afrittencomplex in Kapellen. Het deel van het traject buiten Kapellen zou dan definitief in een tunnel verdwijnen.

273_04.jpg

Kapellen heeft sinds 2006 een tunnel, maar die heeft de gemeente niet op de wereldkaart geplaatst.
De sierlijke brugpijlers (ontworpen door toparchitecten van BAM) zullen, volgens de nieuwste plannen, worden opgetrokken in de achtertuinen van enkele fortuinlijke burgers van Kapellen. Maar niet alleen zij zijn tevreden.

273_28.jpg

In Kapellen zijn nog wel wat stukjes bouwgrond te koop.
Kapellen juicht
Want de verwachte meerwaarde voor alle villagronden van Kapellen is aanzienlijk, evenals de stijging van de inkomsten uit toerisme. De halve wereld zal zich immers komen vergapen aan de wonderen van de wapperarchitectuur.

Anderzijds zijn, vermits de investeringen zullen gedragen worden door het Vlaams gewest, voor de inwoners van Kapellen geen bijkomende lasten te verwachten, temeer omdat voorzien is in begeleidende maatregelen. De schepen voor financiën van Kapellen liet alvast optekenen dat gasmaskers (vereist zodra meer dan 3.500 vrachtwagens per uur over de brug zullen passeren) gratis zullen verstrekt worden door de gemeente. In een eerste fase weliswaar alleen aan de meest kwetsbare groepen: kinderen en zestigplussers. Maar de doelgroep kan verruimd worden, zodra de het aantal aandoeningen van de luchtwegen meer dan 20 procent stijgt. Daarenboven zal het lucht- en stofdicht afsluiten van de ramen van omwonenden voor minstens 60 procent gesubsidieerd worden door de gemeente. Zodat meteen alle mogelijke bezwaren van de baan zijn … althans voor de gelukkige burgers van Kapellen. Want:

273_34.jpg

Het zou toch prachtig zijn als je van op de Lange Wapper de golfspelers kon bekijken.

Gedupeerde Antwerpenaars morren
Vraag is of de minder gegoede inwoners van Antwerpen Noord, Eilandje, Luchtbal, Dam, Merksem en Deurne, aan wie stellig beloofd was dat zij de brug boven hun hoofden zouden krijgen — en die zich nu tevreden zullen moeten stellen met een tunnel onder hun voeten — hier vrede mee zullen nemen. Sommigen kunnen er alvast niet om lachen. “Het is allemaal de schuld van Ademloos en stRaten-generaal”, zo betoogt een inwoner van Merksem. “Nu gingen we eindelijk eens iets speciaals in onzen hof krijgen, en door al dat geprotesteer gaan de rijke villabewoners van Kapellen weer met de prijzen lopen! We zullen het hier niet bij laten!”
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

J. De Mol, persbureau Ratelslangen NV