Als jongere móet je feesten, maar wel verantwoord
Als jongere móet je feesten, maar wel verantwoord
stampmedia02 juni 2009 – 21:18
Zelf kunnen The Culturemonks er ook wat van: op vrijdag 29 mei vierden ze de release van hun eerste cd ‘Flits!’ in de Kaleidoscoop in Mortsel. ‘Flits!’ is een bundeling van muziek uit de gelijknamige theaterproductie van KunstLab AVElinks, die jongeren bewust moet maken van verkeersonveiligheid.

The Culturemonks is een collectief van enthousiaste en getalenteerde musici dat vroeger bekendstond als het huisorkest van AVElinks. ‘Culturemonk’ Wim Geysen: “Voor de theatervoorstelling schreven we onze muziek zelf en na een tijdje vroegen we ons af waarom we daar niet meer mee deden. Bovendien bleek de interesse van het publiek groot.”
“Vaak kwamen jongeren na de voorstelling vragen waar ze de liedjes konden vinden”, vertelt andere ‘culturemonk’ Jan Hardies, tevens acteur in ‘Flits!’. Lang twijfelde de enthousiaste bende dan ook niet. Istvan Leel-Össy nam de productie op zich en ondertussen ligt de eerste cd in de rekken. De muziek laveert tussen rock en pop. “Wat de toekomst brengt, valt af te wachten. Er is een eerste clip (‘Overdrive me’), maar de grote promotie rond de ‘Flits!’-cd moet nog starten. Laat het ondertussen maar rustig groeien”, aldus Geysen, die ook regisseur is van ‘Flits!’.
Je móet feesten, maar verantwoord
‘Flits!’ is geen doorsnee project, want de cd bevat de muziek van een theaterproductie die een bijzonder grote problematiek onder de aandacht brengt: verkeersonveiligheid. “Met het toneelstuk proberen we jongeren ervan bewust te maken dat het in een flits gedaan kan zijn”, vertelt Hardies. “Zonder met de vinger te wijzen”, vervolledigt Geysen, “want als je jong bent, móet je feesten. Je móet van je jeugd profiteren, maar wel op een verantwoordelijke manier.”
Het begin van ‘Flits!’ loopt als een trein, zoals ook de avond van enkele jongens en meisjes. Ze genieten met volle teugen van een feestje en alcohol. “Drank is nochtans niet noodzakelijk, want vaak is het enthousiasme van de avond genoeg om je onoverwinnelijk te voelen”, zegt Geysen. Uiteindelijk loopt het faliekant mis wanneer de bende naar huis rijdt en ondertussen stoelendans in de auto speelt. Hardies: “Die finale is voor veel jongeren een mokerslag. Het komt plots immers heel dichtbij. Maar zo blijft het wel hangen natuurlijk.”
Uit de samenleving geplukt
En of het blijft hangen. “De impact is enorm”, zegt Silke Vanhoof (21). Geysen denkt dat onze samenleving om dergelijke voorstellingen vraagt. Ondertussen zit ‘Flits!’ immers aan meer dan 500 voorstellingen. “Jongeren blijven stiller naar buitengaan dan wanneer ze binnenkwamen”, zegt Hardies.
“Wat het zo treffend maakt, is het feit dat de situatie werkelijk uit de samenleving is geplukt”, vervolgt Vanhoof. “Iedere jongere herkent minstens één aspect van het hele verhaal en dat maakt het ongelooflijk toegankelijk. Heel herkenbaar ook.” Hardies is daar blij om: “Als er ook maar één iemand in de zaal zit die iets van ons verhaal met zich meedraagt en in het vervolg twee keer nadenkt, dan is onze job geslaagd.”
© 2009 – StampMedia – Marjolein Lambrechts
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme