Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De journalist binnenstebuiten: Monica Monté

De journalist binnenstebuiten: Monica Monté

Journalisten hebben het de laatste tijd niet onder de markt. De media kampen met een joekel van een crisis, bedrijfsleiders en hoofdredacteurs behandelen hen als vee en ook het internet doet menig journalist in het haar krabben.
Het lijkt evenwel uitgesloten dat de journalist an sich zal verdwijnen. Hij is immers te gedreven, te nieuwsgierig, te tegendraads en zal altijd wel een manier vinden om zijn berichten te kunnen plaatsen.
Maar wat zijn de drijfveren van de journalist? Waaraan moet hij voldoen? Welke studies zijn van belang om het tot goede journalist te schoppen?
Enkele vooraanstaande, belangrijke, ervaren, maar ook aanstormende journalisten gunnen u een blik in hun binnenste en trachten te antwoorden op deze vragen. In deze tweede aflevering vertelt Monica Monté, fotoredactrice van De Standaard, honderduit.

3144549820_15fa66b56a_o.jpg

Monica Monté, fotoredactrice bij De Standaard
Foto © 2009 - StampMedia - Gil Plaquet

Als fotoredactrice is Monica Monté, samen met haar collega’s, verantwoordelijk voor de foto’s die dagelijks in de krant verschijnen. Dat wil zeggen dat ze enerzijds foto’s van verschillende fotografen en agentschappen selecteert en anderzijds fotografen op pad stuurt. Maar Monté is aanvankelijk begonnen met schrijven.
“Ik had al heel vroeg een schrijfkriebel. Die uitte zich in het eindeloos schrijven van teksten voor het schoolmagazine, opstellen en verhandelingen.” De honger om verhalen te vertellen voor een groot publiek groeide, maar aan journalist worden had ze nooit gedacht. Tot ze deelnam aan een wedstrijd van De Standaard, waarbij jongeren voor één dag de kans kregen om in de huid van een reporter te kruipen. De journalistiek intrigeerde Monté, maar toen haar artikel ook werkelijk gepubliceerd werd, wist ze welk pad ze moest bewandelen. Ze trok naar Gent en studeerde er eind juni 2007 af als journalist. Ze liep stage bij de Amsterdamse krant Het Parool, ging daarna aan de slag als eindredacteur bij het Laatste Nieuws, waarna ze met een tussenstop op de fotoredactie van die krant bij De Standaard verzeild geraakte. Af en toe maakt ze ook zelf foto’s voor reportages of interviews en haar studiofoto’s worden gepubliceerd in De Standaard Magazine.

Motivatie en drive

“Ik streef ernaar om de andere kant van verhalen te belichten. Ik wil niet zelf op de voorgrond treden, maar de verhalen voor zich laten spreken om zo mensen bewust te maken van het nieuws. Dat geeft me voldoening.” Ondanks haar jonge leeftijd neemt de 23-jarige Monté haar werk zeer ernstig en is ze altijd bezig met haar job. “Zelfs op café moet je als journalist alert zijn voor verhalen.”

Beeld

“Mijn vader had vroeger veel fotomateriaal en ik vond het leuk om door de lens te gluren. Toen ik oud genoeg was en de techniek beheerste, ben ik met zijn materiaal beginnen te experimenteren.” Volgens Monté kun je met één goed beeld de juiste gevoelens opwekken. Eén foto kan een volledig verhaal vertellen, meer dan een artikel dat kan. De keuze om fotoredactrice te worden, was dan ook voor de hand liggend.
Monté kreeg de kans om zich op de werkvloer te bewijzen. “In de praktijk maak je fouten, maar daar kun je heel veel van leren. Mijn grootste struikelblok is dat mijn creativiteit in golven komt. Soms neem je lange tijd geen goede foto en ben je niet tevreden over het resultaat. Zie welk moment op je afkomt en maak gebruik van de situaties die zich voordoen. Zo komt de creativiteit wel terug.”

Buitengewone ervaringen

Samen met een collega kreeg Monté de opdracht om, in voorbereiding van de Belgische missie, het Nederlandse leger te volgen in Afghanistan. “Gelukkig stond dat leger in voor onze veiligheid. Dat wil zeggen dat het ons beschermde, maar ook toezicht op ons hield. Het was een unieke ervaring die mijn ogen heeft geopend. We hebben geen gevechten gezien tussen de Taliban en het leger, maar je hoeft niet midden de actie te zitten om de vernieling van een oorlog waar te nemen.” Monté heeft het gevoel dat haar taak in Afghanistan nog niet voltooid is en hoopt te kunnen teruggaan. “Er schuilen nog veel verhalen in de gezichten van de Afghaanse bevolking.”

Gezin

“Het is moeilijk om als journalist een gezin op te starten. Er zijn veel overuren, je moet altijd paraat staan en het vergt veel planning en flexibiliteit om vrije tijd en werk op elkaar af te stemmen.” Monté vreest dat als ze ervoor kiest een gezin te stichten, ze zich niet meer honderd procent aan de journalistiek kan wijden. Voorlopig blijft Monica Monté dan ook dagelijks verhalen vertellen met foto’s van collega fotografen.

© 2009 – StampMedia – Nancy Verresen