Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

SABAM: Gratis liedjes van de Chiro voor alle kinderen

SABAM: Gratis liedjes van de Chiro voor alle kinderen

De Chiro werkt graag mee aan de constructieve oplossing die de stad Antwerpen de Antwerpse crèches aanbiedt voor het betalen van een Sabam-vergoeding. Daarom bieden we de stad 5 van onze kinderliedjes aan om toe te voegen aan de CD voor kinderdagverblijven met kinderliedjes die vrij zijn van auteursrechten.

In de Chiro wordt veel en graag gezongen én worden vele kinderliedjes gemaakt. Al die liedjes kunnen gebruikt worden zonder kosten te betalen aan Sabam of Billijke Vergoeding, zodat Chirogroepen hun activiteiten kosteloos kunnen organiseren. En dat vinden we maar normaal ook!

Deze morgen kondigde Leen Verbist, Schepen van jeugd van de stad Antwerpen, in het Radio 1-programma Peeters en Pichal aan dat de Stad Antwerpen de kinderdagverblijven een CD zal schenken met kinderliedjes die gebruikt kunnen worden zonder hiervoor rechten te moeten betalen. De Chiro ondersteunt deze actie graag en schenkt daarom kinderliedjes uit haar uitgebreide repertoire voor deze CD.

“Als Chiro zijn we blij met zo’n constructieve oplossing”, zegt Els Lenaerts, nationaal voorzitster van de Chiro. “Het zou toch niet mogen dat er moet betaald worden om kinderen te laten genieten van muziek. In de Chiro wordt veel en graag naar muziek geluisterd en meegezongen. We componeren en zingen dan ook regelmatig nieuwe liedjes in. Zonder auteursrechten of Billijke Vergoeding, want we vinden dat een streepje muziek om het leuk en gezellig te maken, onze groepen niet op kosten mag jagen.

Dat we horen van groepen dat Sabam komt controleren wanneer ze een kinderfuif of een muziekquiz organiseren tijdens de activiteitennamiddag, vinden we dan ook al te gek. We moeten kinderen zorgeloos kunnen laten genieten van muziek. Het is niet alleen plezierig, maar traint onbewust hun geheugen en helpt hen bij het verder ontwikkelen van hun taal.”

In het verleden produceerde de Chiro regelmatig CD’s met de eigen Chiroliedjes. Op elke CD staan er ook liedjes die gemakkelijk buiten de Chiro-context gebruikt kunnen worden. De Chiro koos ervoor om de liedjes te schrijven met groepjes vrijwilligers die niet aangesloten zijn bij Sabam. Hierdoor moeten er ook geen auteursrechten betaald worden als Chirogroepen (of kinderdagverblijven,...) deze liedjes spelen.

Daarom biedt de Chiro graag 5 van haar kinderliedjes aan de stad Antwerpen aan. De liedjes zijn klaar,ingeblikt, afgewerkt en hip. Want niet alleen oude kinderliedjes kunnen vrij zijn van auteursrechten. Er is ook nood aan nieuwe, actuele kinderliedjes die vrij van auteursrechten (en dus kosten) overal en altijd kunnen gespeeld worden. De liedjes zijn ook downloadbaar gemaakt op de website van de Chiro: www.chiro.be

http://www.chiro.be/page/gratis-liedjes-van-de-chiro-voor-alle-kinderen