Werk aan de winkel voor Muaythai
Werk aan de winkel voor Muaythai
stampmedia25 juni 2009 – 13:53
Als het over Muaythai gaat, is Patrick Van Acker zo ongeveer hét gezicht van de federatie in België. De 44-jarige voorzitter van zowel VVA, BKBMO en VKBMO is een bezige bij. Naast zijn bestuurlijke taken bij de verschillende federaties combineert hij een voltijdse job als ambtenaar met het geven van clubtrainingen in Turnhout.

Patrick Van Acker (links)
Wat is je functie bij de federatie?
Ik ben voorzitter van de Vlaamse afdeling (VKBMO) en de Belgische afdeling (BKBMO). Daarnaast ben ik sinds ook kort voorzitter van de Vlaamse Vechtsportassociatie (VVA). Concreet verzorg ik het secretariaat van de federatie. Per dag houdt dat in dat ik een drietal uurtjes met dit werk bezig ben. Dit doe ik op onbezoldigde basis, omdat onze federatie niet gesubsidieerd is. De taken die ik uitvoer zijn breed. Ik doe alles wat met het sportieve te maken heeft. Verder ben ik ook de vertegenwoordiger van onze federatie bij een aantal instanties, andere federaties en naar de overheid toe. Belangrijk is dus dat ik een stuk PR verzorg. Maar er zijn ook praktische dingen: controle van de matchmaking bij wedstrijden, het bijhouden van de kalender en verslagen maken van de vergaderingen. Zo zijn er nog duizend andere dingen waarmee ik bezig ben.
Doe je zelf aan muaythai?
Ik beoefen Muaythai al een 27-tal jaar. Wat de sport voor mij zo interessant maakt is dat het om meer gaat dan sport alleen. Het is een leefwijze en één van de meest complete vechtsporten die er is. Muaythai bestaat uit meer dan het wedstrijdgedeelte dat we hier in België vooral beoefenen.
Heb je zelf een club? Valt dat moeilijk te combineren met je functie als voorzitter en je werk?
Ik ben lid van Su-Dai Turnhout en verzorg daar de wedstrijdtraining. Dankzij de andere trainers kan ik mij toch genoeg vrij maken en mag ik nu en dan een training missen. Dan springen ze voor mij in. Ik werk als ambtenaar bij de Veiligheidsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en kan dankzij mijn werkgever en mijn collega’s de nodige tijd vrijmaken om de functie van trainer te combineren met mijn taken bij de federatie.
Wat doet de federatie voor clubs?
We bieden een aansluiting voor clubs en promotors van alle ringsporten (behalve het klassieke boksen). Het gaat daarbij over Muaythai, alle mogelijke Kickboksvormen en Mixed Martial Arts. We helpen clubs in het organiseren van bepaalde evenementen en we zorgen voor een degelijke verzekering. De opleiding van trainers, coaches en officials (jury en scheidsrechters) is voor ons ook heel belangrijk. We stimuleren onze clubs om opleidingen te volgen en we bieden zelf de nodige opleidingen aan. Zo zijn we bij de Vlaamse Trainersschool (VTS) de erkende opleider voor de opleiding “initiator risicovechtsporten”.
De federatie is ook een spreekbuis naar de overheid. De sport is vooralsnog weinig erkend en op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel. Voor clubs is dan ook zeer nuttig om zich aan te sluiten bij de federatie want het is de enige mogelijkheid om die erkenning te bekomen bij de overheid en de media.
Stel , je opent een nieuwe club, welk stappenplan moet je dan best volgen?
Dan moet je zorgen dat je over een Black Khan of zwarte gordel bezit in de stijl waarin je een club wil openen. Je dient ook over een VTS-diploma te beschikken of met een cursus bezig te zijn. Er zijn natuurlijk ook verplichtingen die een club moet nakomen om bij de federatie te komen. Clubs moeten een medisch verantwoorde training geven, zorgen dat al de leden aangesloten zijn en zorgen dat de sport positief naar buiten wordt gebracht.
Is de federatie veel veranderd tegenover vroeger?
Er is zeker een groot verschil met vroeger. Vandaag de dag zijn er veel meer leden en clubs, is de federatie beter georganiseerd en is er een federatiebestuur dat samenwerkt met en voor alle clubs. De grote uitdaging voor de toekomst is om Muaythai op de Vlaamse sporttakkenlijst te krijgen. MuyThai hoort thuis op de sporttakkenlijst, omdat momenteel een 110 clubs en meer dan 3200 leden dit verdienen. We voldoen aan alle voorwaarden die de overheid oplegt aan andere federaties. Muaythai is bovendien erkend door de GAISF, een wereldwijde federatie die als een soort wachtzaal fungeert om als Olympische sport erkend te worden. Het zou zeer mooi zijn als de federatie in de toekomst ook wordt gesubsidieerd door de overheid en dat ze een erkende Topsportwerking heeft.
Zijn er belangrijke zaken die nog maar weinig geweten zijn door clubs?
In 2010 gaat in China de Martiad Games door. Dit zijn de World Games voor alle Olympische en door de GAISF erkende vechtsporten. Boksen, Judo, Karate, Wushu, Muaythai en nog een paar andere disciplines zullen daarbij aan bod komen.
WIE IS WIE
Sportfederatie: Een federatie is een overkoepelende vereniging van diverse sportclubs. Een federatie verenigt diverse clubs onder eenzelfde noemer om als spreekbuis van de sport te dienen. Daarnaast waakt de sportfederatie over het kwaliteitsniveau van de sport door de organisatie van een ledenvergadering, cursussen,...
BKBMO: De Belgische Kickbox, Muaythai en MMA organisatie. De Belgische federatie is een vereniging die bestaat uit 200 clubs en 5000 leden. Ze verenigt clubs uit het Thaibox, Kickbox en MMA die over heel België gespreid zijn.
VKBMO: De Vlaamse Kickbox, MuayThai en MMA Organisatie. Dit is de Vlaamse vertakking van de BKBMO, ze verenigt alle clubs in Vlaanderen. Deze organisatie is door Bloso erkend via de VVA.
VVA: De Vlaamse Vechtsport Associatie is een overkoepeling van meerdere vechtsportfederaties. Ze verenigt de Eurobudo, Vlaamse Worstelbond en VKBMO.
© 2009 – JES - Rachid Chellak & Pieter Smets
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme