Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Armoede terug op de politieke agenda van de stad

Armoede terug op de politieke agenda van de stad

Maandag 29 juni 2009 bespreekt de Antwerpse gemeenteraad een resolutie voor de aanpak van armoede. Deze resolutie is een gezamenlijk initiatief van CD&V, Groen, SP.a en VLD. Op deze manier willen ze de verwachtingen die uitgesproken werden tijdens de acties van ‘Stop Armoede Nu’ opnemen en beantwoorden.

‘Stop Armoede Nu’ is blij met het initiatief van de gemeente- (en OCMW-) raadsleden die een jaar lang de gesprekken mee voerden. Met dit signaal tonen de partijen dat armoede wel degelijk een knelpunt is in de stad en dat een concrete aanpak nodig is ook al werd armoede niet vernoemd in het bestuursakkoord 2009-2013. De realiteit van de laatste maanden toont aan dat het probleem groter wordt.

De bal ligt nu in het kamp van het stadsbestuur. ‘Stop Armoede Nu’ hoopt dat de resolutie tot een inhoudelijk debat kan leiden en vooral tot concrete antwoorden en acties.

De vraag naar een themacommissie Sociale Zaken over armoede geeft een hoopvol perspectief om concrete antwoorden te krijgen op de gestelde verwachtingen.

‘Stop Armoede Nu’

Twaalf maanden lang voerden Antwerpse armoedeverenigingen, middenveld en welzijnsorganisaties maandelijks actie bij het stadhuis. Dit samenwerkingsverband ‘‘Stop Armoede Nu’ koppelde actie voor de gemeenteraad telkens aan een gesprek met de fracties. Na een evaluatie in februari besloot ‘Stop Armoede Nu’ op korte termijn vooral in te zetten op politiek overleg.

De acties ‘Stop Armoede Nu’ worden hernomen vanaf januari 2010, het Europees jaar tegen armoede. De strijd tegen armoede is een volgehouden strijd. Ze is al jarenlang bezig, ze zal ook nog jarenlang duren. Deze resolutie en de aangekondigde themacommissie zijn betekenisvolle stappen.

Tien inhoudelijke punten

De resolutie schuift 10 concrete doelstellingen voor de stad naar voor. Deze doelstellingen werden doorheen het actiejaar aangebracht door Antwerpse organisaties die op het terrein actief zijn. De voorbije maanden werd in overleg tussen de 4 fracties en ‘Stop Armoede Nu’ gezocht naar werkbare én effectieve beleidsvoorstellen voor de gemeenteraad. Met dit pakket kan een stevige basis gelegd worden om de complexe en brede problematiek van armoede aan te pakken. Daarnaast vraagt de resolutie dat de stad zou aandringen bij hogere overheden om een aantal maatregelen te plannen en uit te voeren die belangrijke schakels zijn in een breed armoedebeleid.

Kansen laten liggen

Ondanks de tevredenheid over de voorliggende resolutie wil ‘Stop Armoede Nu’ er op wijzen dat dit tienpuntenplan slechts één stap is in de richting van een meer efficiënte armoedebestrijding.

Op het vlak van toewijzing van sociale huisvesting zijn wij zelf vragende partij om compenserende maatregelen te voorzien voor mensen die herhaaldelijk op wachtlijsten worden gepaseerd. De uitwerking en goedkeuring van een toewijzingsreglement voor de nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven zal concreet moeten maken welke maatregelen in praktijk zullen werken.

Het negeren en niet wensen te benoemen van het verband tussen armoede en migratie en asiel stoot ‘Stop Armoede Nu’ tegen de borst. De wereldwijde armoedekloof zorgt voor migratie en vraagt een aanpak zowel mondiaal als lokaal. Vandaag is het overduidelijk dat in Vlaanderen, en zeker in Antwerpen, zowel klassieke arbeidsmigranten als nieuwkomers een hoger armoederisico lopen.

Meer informatie

‘Stop Armoede Nu’ is een breed platform dat getrokken wordt door volgende stuurgroep.

* Yves Bocklant (Fillet Divers / Bond Zonder Naam)
* Fons Corten (Welzijnszorg-regio Antwerpen)
* Ludo Horemans (Samenlevingsopbouw Antwerpen-stad)
* Ina Koeman (Protestants Sociaal Centrum)
* Jan Kint (ACW-Antwerpen) 0485/ 20.86.31
* Diane Moras (Antwerps Platform Generatiearmen) 0472/522.098