Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Q&A Klimaatactiekamp

Q&A Klimaatactiekamp

BRUSSEL - Vanaf maandag 3 augustus kan je in de buurt van Antwerpen meedoen aan het eerste Belgisch-Nederlandse Klimaatactiekamp. Wie organiseert dat kamp? Waarover gaat het? Waarom nu? En wat is dat, directe actie? Emily van het Klimaatactiekamp geeft tekst en uitleg.

climatechange.jpg

Waarover gaat dit kamp?

Emily: “Het KlimaatActieKamp is veel dingen tegelijk. Het is een vrije ruimte voor echte discussie en educatie over de wetenschappelijke, sociale, politieke en economische thema's die met de klimaatverandering samenhangen. Het is ook een ruimte om praktische skills door te geven en aan te leren - van het faciliteren van vergaderingen gebaseerd op consensus tot het bouwen van een kachel of het opzetten van directie acties. Het kamp zelf probeert zo koolstof-laag als mogelijk te zijn, om te leren en te demonstreren hoe we gemakkelijk duurzaam kunnen leven. We organiseren onszelf op een niet-hiërarchische, horizontale manier, zonder leiders: iedere stem is even belangrijk en beslissingen worden genomen bij consensus.”

Wie organiseert dit kamp?

“Het Klimaat Actie Kamp wordt georganiseerd door een waaier aan mensen uit verschillende geledingen van de samenleving, die wonen in België en Nederland. Onder ons vind je leraars, ontwerpers, boeren, studenten, loodgieters, architecten, ouders, krakers, bouwers en zo meer. Geïnspireerd door de Klimaat Actie Kampen in het Verenigd Koninkrijk en Duistland, en omdat we niet akkoord gaan met hoe de klimaatcrisis wordt aangepakt door de bedrijven en regeringen in dit deel van de wereld, hebben we besloten om een gelijkaardig actiekamp op poten te zetten – waarmee we een andere aanpak hanteren dan wat gebruikelijk is in de Lage Landen.”

Waarom nu?

“Klimaatverandering wordt een steeds urgenter thema. Het IPCC, een internationaal panel van 2000 van 's werelds topwetenschappers, voorspelt catastrofale gevolgen als we onze emissies niet onmiddelijk drastisch reduceren. En James Hansen, topwetenschapper van de NASA, heeft jonge mensen opgeroepen om zichzelf vast te ketenen aan bulldozers en om directe actie te ondernemen om de bouw te stoppen van nieuwe energiecentrales die met steenkool werken. Zo dringend is het. Maar in plaats van echte maatregelen te nemen om de emissies van fossiele brandstoffen en de ontbossing tegen te gaan, spannen overheden en bedrijven samen om de burgers te misleiden en voeren ze plannen uit die slechts tot doel hebben om munt te slaan uit de situatie.”

“In december 2009 zullen die regeringen en bedrijven opnieuw samen komen op de United Nations Framework Convention on Climate Change (COP15) in Kopenhagen. Daar zullen ze proberen om plannen door te drukken om het kapitalisme te redden van de crisis waarin het sinds vorig jaar verkeert. Het verdrag dat ter onderhandeling voorligt wil onze laatst overblijvende natuurlijke rijkdommen – onze atmosfeer - verder privatiseren. Dit nieuwe verdrag moet het Kyoto Protocol opvolgen dat in 2012 ten einde loopt. Het Kyoto Protocol is vooral bekend omdat het niet heeft bijgedragen aan een reductie van de emissies, maar integendeel een toename van de emissies heeft mogelijk gemaakt. Meer info over de onderhandelingen vind je o.a. op http://eyfa.org/priorities/carbon_trading. De regeringen van onze Lage Landen dringen sterk aan op emissiehandel (carbon trading) als 'oplossing' (lees: lucratief afleidingsmanoeuver) voor de klimaatverandering.”

“Meer dan ooit is het nu nodig dat mensen overal ter wereld opstaan en actie ondernemen. Regeringen en bedrijven hebben bewezen dat ze niet in staat zijn om dit probeem op te lossen. Ze hebben 20 jaar de tijd gehad sinds dat VN-orgaan om de klimaatverandering aan te pakken is opgericht. Hun 'oplossingen' maken het probleem alleen maar erger, terwijl ze tegelijk ook de privatisering en het onrecht doen toenemen. Nu is het onze verantwoordelijkheid, als mensen die leven op deze planeet en wiens leven grondig door elkaar geschud zal worden door de impact van de klimaatverandering, om er iets aan te doen.”

Is dit het allereerste klimaatactiekamp ooit?

“Nee. Het concept van klimaatkampen heeft zich over de wereld verspreid in de laatste drie jaar. Er zijn al kampen geweest in het VK (o.a. in England, Schotland en Wales) , Duistland, Denemarken, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en al drie maal in de VS.”

“Dit is wel het eerste klimaatactiekamp in de Lage Landen. Het is het eerste kamp in onze streken dat tegelijk een ruimte creëert voor discussie en debat, voor duurzaam leven, voor de uitwisseling van praktische vaardigheden én voor directe actie.”

Wat is dat, directe actie?

“Er is wereldwijd een lange en boeiende geschiedenis van directe actie: van de suffragettes over Gandhi tot de burgerrechtenbeweging. De voorbeelden van mensen die door samen actie te ondernemen van de wereld een bettere plek hebben gemaakt zijn alom bekend.”

“De media vervormen 'directe actie' en 'burgerlijke ongehoorzaamheid' vaak tot het ingooien van ruiten en relletjes met de politie. Wat die concepten eigenlijk betekenen is dat mensen beslissen om actief over te gaan tot wat volgens hen het juiste ding is om te doen, zelfs als dat betekent dat ze daarvoor uit de band moeten springen of misschien zelfs de wet breken. Die assertieve aanpak heeft bewezen vitaal te zijn voor progressieve verandering, en die praktijk willen we verder zetten.”

“De directe actie op het kamp zal verschillende vormen aannemen. Het belangrijkste punt is dat alles wat je doet je eigen keuze is. Sommige mensen komen naar het kamp maar zullen niet meedoen aan de actiedag. Anderen doen bij gebrek aan tijd niet mee aan het kamp, maar komen wel naar de dag van de massa-actie, op vrijdag 7 augustus, waarop velen van ons collectief actie zullen voeren tegen steenkool.”

“Tijdens het kamp zullen er mensen klaar staan om je te trainen in directe actietechnieken, en om je te briefen over de legale aspecten van wat er wel of niet kan gebeuren als je beslist om mee te doen. Wij hopen dat vele groepen – groot en klein – het kamp zullen gebruiken om zich te trainen en actie te ondernemen i.v.m. alle aspecten van de klimaatverandering, van steenkool over luchtvaart tot biobrandstoffen, en ook zullen meedoen aan de actie op 7 augustus.”

Kan ik gearresteerd worden?

“In het Verenigd Koninkrijk gaat al drie jaar op rij een soortgelijk kamp door, en er zijn nog maar heel weinig arrestaties geweest. We hebben een juridische ploeg die ervoor zal zorgen dat iedereen z'n rechten kent, en die jurisdische ondersteuning zal bieden aan de mensen die beslissen om acties te ondernemen waarbij ze riskeren te worden gearresteerd.”

Wie mag komen naar het kamp?

“Iedereen! Het kamp is een plek voor iedereen die z'n buik vol heeft van de holle rethoriek van onze regeringen en de spin van de grote bedrijven, voor iedereen die bang is dat hun kleine stapjes niet volstaan, voor iedereen die denkt dat de huidige klimaatpolitiek het onrecht en de ongelijkheid alleen maar vertsterkt, voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst en er iets aan wil doen.”

“Het kamp is er niet enkel voor doorwinterde activisten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is, die wil bijleren, die actief wil worden. We willen dat het kamp zo inclusief mogelijk is. Iedereen die onze visie deelt is welkom.”

Hoeveel zal het kamp mij kosten?

“We hebben geprobeerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Veel materiaal is tweedehands of lenen we van vrienden van vrienden. Toch heeft het opzetten van het kamp nog steeds een aardige duit gekost. We vragen van de deelnemers een bijdrage in de kosten van zo'n 5 euro per dag, en 2 à 3 euro per maaltijd. Alle maaltijden zullen worden bereid door een keukenploeg op de kampplek. Die bijdrage is niet verplicht: wie zich die richtsom niet kan veroorloven moet niet aarzelen om toch te komen. Niemand mag zich verplicht voelen om meer te geven dan hij/zij zich kan veroorloven en we willen zeker niemand uitsluiten op basis van inkomen!”

Praktische info: www.klimaatactiekamp.org