Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaatactivisten bezetten Antwerpse kolenoverslag ABT

Klimaatactivisten bezetten Antwerpse kolenoverslag ABT

Sinds 5u30 hebben twaalf activisten zich vastgeketend aan de lopende band van Antwerpse kolenoverslag ABT. Drie andere deelnemers aan het klimaat actiekamp beklommen er de lichtmast en sloegen er in één koolboot terug te sturen.
Strak meer ....

De pers aankondiging van de activisten:
------------------------------------------

Het gebruik van steenkolen is ronduit een klimaatmisdaad. Wij gaan deze misdaad een halte toe roepen" vertelt woordvoerder Rutger van den Dool.

De activisten willen ABT voor een dag buitenwerking stellen. Dit gaan ze doen met een geweldloze bezetting en blokkade. ABT is slechts een kilometer lopen vanaf het Belgisch-Nederlandse klimaatkamp. "We moeten binnen enkele jaren de CO2-uitstoot fors verminderen. Steenkolen bevatten veel CO2 en het gebruik ervan verergert de klimaatcrisis juist. Daarom roepen we iedereen op om mee te doen met de geweldloze bezetting." De actie wordt zo opgezet, dat ook iedereen kan mee doen, ongeacht de de ervaring of leeftijd van de deelnemers.

Morgen, woensdag 5 augustus, zal er actie gevoerd worden tegen de Lange Wapper. Het gaat om een bouwproject van de Vlaamse overheid om via een tunnel en een snelwegbrug de Antwerpse ring te sluiten . "Het is bewezen dat meer asfalt altijd zorgt voor meer autoverkeer", vertelt woordvoerder David Dessers. "En groei van het autoverkeer, zorgt voor meer CO2-uitsttoot. Dit is dus juist niet wat we nu nodig hebben", besluit hij. De actie is gepland voor woensdagnamiddag en zal gericht zijn tegen de kap van het Sint-Annabos op linkeroever.

Sinds afgelopen vrijdagnacht hebben activisten een terrein in de Antwerpse haven bezet en zijn hier het eerste Belgische-Nederlandse KlimaatKamp begonnen. Een week lang zullen hier workshops en discussies plaatsvinden over de klimaatcrisis. Ook zullen de activisten acties voeren tegen de veroorzakers van de klimaatcrisis. Er zijn nu ongeveer 150 activisten op het kamp. In totaal worden er 300 mensen verwacht.