Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

LBC naar de rechter tegen experimenten met dienstencheques in kinderopvang

LBC naar de rechter tegen experimenten met dienstencheques in kinderopvang

LEUVEN -- De christelijke bediendenvakbond LBC spant een kortgeding aan tegen de proeftuinen met dienstencheques in de kinderopvang. “De proeftuinen zijn illegaal want in tegenspraak met het decreet van 2004 dat zegt dat er erkenningsvoorwaarden moeten zijn”, zegt Fatiha Dahmani van LBC. Volgens de vakbond kosten dienstencheques de overheid ook nog eens drie keer zoveel als een plaats in de erkende kinderopvang.

onthaalleuven1.jpg

(Foto Maarten Brys)

Sinds 2004 kunnen dienstencheques ook in de kinderopvang gebruikt worden. Maar met het uitvoeringsbesluit van 2007 legde de overheid wel strenge voorwaarden op. “Enkel erkende voorzieningen mogen kinderopvang aanbieden wat toch een garantie geeft op de kwaliteit en op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel. Er werd ook duidelijk omschreven wie gebruik mocht maken van de dienstencheques. Het gebruik werd ook beperkt tot 39 cheques per jaar”, zegt Fatiha Dahmani van LBC.

Maar de dienstencheques in de kinderopvang waren geen succes en daarom besliste de vorige Vlaamse regering in december 2008 om gedurende één jaar vier proeftuinen in Mechelen, Tienen, Ronse en Kortrijk op te zetten. “Die proeftuinen moeten duidelijk maken hoe dienstencheques het best kunnen worden ingezet in de kinderopvang”, zei toenmalig Vlaams minister Kathleen Van Brempt.

“In die proeftuinen kan naar hartenlust geëxperimenteerd worden. Het decreet uit 2004 zegt nochtans duidelijk dat er erkenningsvoorwaarden moeten komen. Zolang die er niet zijn, zijn de proeftuinen onwettelijk”, zegt Fatiha Dahmani.

Volgens LBC duiken de eerste problemen al op in de proeftuinen. “In Tienen zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden anders dan in de reguliere opvang. In Kortrijk zoekt men personeel over de taalgrens. Een basiskennis Nederlands volstaat. Wij vinden kinderen opvangen toch nog iets anders dan strijken.”

Duur
De Vlaamse regering trok 5,3 miljoen euro uit voor de proeftuinen. Dahmani: “Het systeem met de dienstencheques kost drie keer zoveel als een plaats in de erkende opvang. Voor sommige ouders zijn de dienstencheques ook een pak duurder dan de collectieve opvang. Het hoofdprobleem blijft het structurele tekort in de reguliere opvang. Een overheid die op haar centen let, zou toch beter daarin investeren.”

Het stadsbestuur van Tienen reageert ontgoocheld op de klacht van LBC. “Uit de tussentijdse rapporten blijkt dat de proeftuin veel gezinnen bereikt waaronder ook heel wat maatschappelijk kwetsbare gezinnen”, aldus het Tiense stadsbestuur.

Fatiha Dahmani is niet onder de indruk van de kritiek. “Wij beseffen heel goed dat er grote noden zijn. Maar in Tienen worden nu mensen zonder enige ervaring in anderhalve week klaargestoomd om kinderen op te vangen. Het opvangen van kinderen in kwetsbare gezinnen laat je volgens mij toch best niet over aan mensen zonder ervaring of zonder de juiste opleiding.”

De uitspraak van de zaak in kortgeding volgt op 1 oktober.