Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bezetters oud belastingsgebouw in Sint Gillis bedreigd met uitzetting

Bezetters oud belastingsgebouw in Sint Gillis bedreigd met uitzetting

BRUSSEL -- Sinds begin mei bezetten een 120-tal families, individuen en collectieven het voormalige belastingsgebouw aan het Moricharplein in Sint-Gillis. Hun situatie is sinds kort heel onzeker geworden. De bewoners kregen vorige week via een deurwaarder het bevel om het gebouw te verlaten. Met een persconferentie mobiliseerden ze vandaag de media om hun situatie aan te kaarten. De advocaat van de bezetters heeft ondertussen juridische stappen ondernomen om de uitzetting te verhinderen.

foto1.JPG

Het voormalige gebouw van de belastingdsdienst aan het Moricharplein staat al maanden leeg en is eigendom van het bedrijf Al Sabah Trust Company die zijn thuishaven heeft in Panama. De gezinnen wonen op twee verdiepingen. De collectieven en individuen hebben een aparte verdieping. En op het gelijkvloers is er een atelier ingericht waar kunstenaars kunnen komen werken.

Eén van de artiesten die we in het atelier vinden is Gael Cleinow. Gael is heel enthousiast over de mogelijkheden van het atelier en de uitwisseling met de bewoners. "Het is voor ons niet gemakkelijk geweest. We moesten de gezinnen overtuigen over het nut van zo'n atelierruimte in het gebouw. We zijn al contacten aan het leggen met kunstenaar over heel Europa om hen hier een plek aan te bieden, een soort uitwisseling. Momenteel zijn er drie kunstenaars actief in het atelier. In de toekomst willen we in een gedeelte van het atelier culturele activiteiten organiseren voor zowel de bewoners als het publiek", zegt Gael.

De 120 personen, waarvan 54 kinderen hokken niet zomaar samen zoals bij sommige andere bezettingen maar wonen er echt. Elke familie heeft één of twee ruime kamers met veel lichtinval. De kamers en de gangen zijn proper en door de gezinnen opgeknapt en gezellig ingericht.

Bij het rondwandelen in het gebouw merk je snel hoe goed de bewoners het gebouw hebben onderhouden. De kinderen spelen in de gangen en de ouders staan hier en daar gezellig te keuvelen. "Dit is geen gewone bezetting," zegt één van de bewoner. "We zijn een hechte groep en er is veel solidariteit tussen de bezetters. We beslissen alles collectief tijdens een wekelijkse vergadering. Er wordt elke week een beurtrol afgesproken voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid."

De bezetters zijn onder andere gezinnen zonder papieren die nergens anders terecht kunnen zoals het gezin van Fatima. Ze vertelde me dat ze met haar drie kinderen voordien in een vochtige kelder woonde met ratten en met schimmel aan de muren waar ze 450 euro voor moest betalen. "We zijn er allemaal ziek geworden en mijn kinderen kregen astma-aanvallen. Het is heel moeilijk om als moeder met drie kinderen zonder papieren een degelijke en betaalbare woning te vinden in Brussel," zegt ze. "Ik ben heel blij dat ik met mijn kinderen hier terecht kan."

Ook Zubeida heeft vier kinderen. "Ik heb hiervoor in de ULB gelogeerd. Na een hongerstaking heb ik een oranje kaart gekregen maar kan met mijn kinderen geen woning vinden in Brussel. Als ze me hier uitzetten weet ik niet waar ik naartoe moet," aldus Zubeida. Naast de mensen zonder papieren en kunstenaars wonen er in het gebouw ook mensen met papieren die op wachtlijsten staan voor een sociale woning of mensen die gewoon geen appartement kunnen betalen.

Het nijpend woningtekort in Brussel is al meermaals in de aandacht geweest. De bezetters hebben geen alternatief als ze eruit worden gezet. Het is frappant dat de gemeente Sint-Gillis enerzijds het gebouw wil evacueren, maar dat anderzijds de preventiedienst van diezelfde gemeente al meermaals is komen vragen om families in precaire situatie op te vangen. Bijvoorbeeld vrouwen en gehandicapte kinderen, zonder woonst of wonend in onbewoonbaar verklaarde of onveilige panden.

Ook de politie van Brussel en zelfs Fedasil is meermaals komen aankloppen aan het Moricharplein om minstens 37 gezinnen in het gebouw te laten opvangen waar zij zelf geen opvang voor hadden.

De eigenaar van het gebouw heeft een eenzijdige procedure ingeroepen om de evacuatie te eisen omdat hij renovatiewerken wil uitvoeren. Olivier Moreno, de advocaat van de bezetters heeft nu een procedure aangespannen tegen de gemeente Sint-Gillis om het arrest te vernietigen. "Men kan hier duidelijk aantonen dat het arrest niet opgaat omdat de bewoners van het pand gekend zijn en omdat er ook geen hoogdringendheid kan bewezen worden. Het renovatieproject dat de eigenaar aanhaalt toont geen urgentie aan,"zegt de advocaat. "Het recht op wonen is een grondwettelijk recht dat tegenover het grondwettelijk recht op eigendom zal staan. Als de gemeente het argument aanhaalt dat er genoeg plaats is om iedereen van het pand onderdak te verlenen, dan kan het wel ontruimd worden. Maar dat moeten ze dan eerst wel aantonen", aldus Olivier Moreno.

foto7.JPG
foto5.JPG
foto6.JPG
foto13.JPG

De gezinnen hebben de kantoorruimtes opgeknapt en gezellig ingericht

foto9.JPG

Fatima

foto12.JPG

Eén van de kinderne van Fatima

foto10.JPG

Fatima aan haar kinderen. Fatima:" We woonden voordien in een kelder met ratten en schimmel aan de muren. We zijn er ziek van geworden en mijn kinderen kregen astma-aanvallen."

foto2.JPG

Gael Cleinow één van de kunstenaars van het atelier.

foto3.JPG