De combitaks wordt afgelast. Kunnen we dan nu in een democratie betogen a.u.b.?
De combitaks wordt afgelast. Kunnen we dan nu in een democratie betogen a.u.b.?
frauke decoodt25 november 2009 – 19:05
Het ondemocratische beleid tegenover betogingen gaat niet alleen over de combitaks maar over de massa-arrestaties en de manier waarop de politiemacht tegenwoordig betogingen controleert.
De Gentse gemeenteraad besliste maandag dat de combitaks wordt afgelast. En maar goed ook. De combitaks belichaamde niet alleen een enorme aanslag op het democratische recht om te betogen, het ging over het beslissingsrecht geven aan de politie, die een uitvoerende macht is. Het ging over een boete die de politie naar goeddunken kon opleggen waar, wanneer en tegenover wie ze dat wil. En zoals zelfs de brave burger zou moeten weten, en nog eens duidelijk werd op 10/11, zijn de oordelen en beslissingen van de politie niet altijd correct. Machtsgebruik en machtmisbruik bij politieagenten zijn van alle tijden en van alle regimes. De politie is per definitie macht, en gebruikt die dan ook.
Zou het kunnen dat beslissingsrecht aan politie geven vroeg of laat ontsporingen in de hand zou werken? Zou het kunnen dat de combitaks een gesanctioneerd machtsmisbruik en arrestaties in de hand werkte en een klimaat van willekeur veroorzaakte? Zou het kunnen dat in dit klimaat van willekeur een linkse betoger, armoedig geklede betoger of erger nog een “anarchistische betoger”, meer kans liep om opgepakt te worden door de politie? Zou het kunnen, zoals duidelijk werd op 10/11, dat dit klimaat van willekeur vroeg of laat tot ontsporingen ging leiden? Vorige betogingen waren het voornamelijk die “verachtelijke anarchistische betogers” en kraaide er geen haan naar. De politie (en politici) waanden zich heer en meester en deze keer ontspoorde deze willekeur nog meer en werd elke linkse betoger opgepakt, zelfs nietsvermoedende voorbijgangers.
Het ondemocratische beleid tegenover betogingen gaat echter niet alleen over de combitaks maar over dat klimaat van willekeur en ontsporingen; de willekeurige massa-arrestaties en de manier waarop de politiemacht tegenwoordig betogingen controleert. Vroeger sloeg men betogingen uit elkaar, nu kuist men de gehele betoging preventief op. Dit blijkt uit het typisch Gentse beleid om al voor de betoging enorm veel arrestatiebusjes klaar te hebben staan. Zoals de combitaks zou dit evenzeer iedere democratisch ingestelde burger moeten aanbelangen en verontwaardigen. Massa-arrestaties van onschuldige betogers en betogingen preventief opruimen is niet alleen een bange en gemakkelijke reactie die duidt op onbekwaamheid, het is ook een typische reactie van regimes die hun eigen burgers wantrouwen en oppositie criminaliseren. Dit is enorm gevaarlijk. Genoeg voorbeelden in de geschiedenis van waartoe zulke ontspoorde regimes kunnen leidden, Cambodja anno 1975-79 en Argentinië anno 1976-83 bijvoorbeeld, om maar twee uitersten te noemen. Zelfs moesten alle betogers in het zwart gaan, een hoofddoek dragen, allochtoon, anarchist of student zijn, dan nog mag de politie niet iedereen oppakken omdat er voor hen enkele rotte appels tussen zitten.
Ook de tendens om geen politieagenten in uniform de betogingen te laten controleren, maar betogingen te laten infiltreren door een leger spionnen is een gevaarlijke tendens eigen aan niet zo democratische regimes. Op 10/11 stond er in de Overpoortstraat welgeteld één zwaantje, maar als men goed keek tientallen 'politieagenten in burger'. Het is niet de eerste keer, hier en elders, nu en toen, dat zij degenen zijn die geweld uitlokken om zo een beweging te kunnen criminaliseren. De politie heeft een duidelijk omschreven macht, en die macht wordt onder andere geconcretiseerd door hun uniformen. Draag ze dan ook. De politie heeft een duidelijke plaats op betogingen en dat is niet ín betogingen, zeker niet als burger, maar ernaast.
Download:
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme