Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpenaren zingen 29.000 euro bijeen voor Haïti

Antwerpenaren zingen 29.000 euro bijeen voor Haïti

Gisteren, 20 januari, zongen Jean Bosco Safari, Sandrine, Sylver en De Strangers op de Groenplaats in Antwerpen voor Haïti. Het benefietevenement “Zing mee met Antwerpen voor Haïti” bracht meer dan 29.000 euro op.

jonge fans.jpg

Het initiatief ging uit van drie mensen. Pieter Loridon (basketbalspeler en voormalig winnaar van ‘Sterren op de Dansvloer), Matthias De Caluwé (marketing manager van Germinal Beerschot) en Michaël Schouwaerts (centrummanager van Sportoase) zijn sportieve Antwerpenaren met een hart voor Haïti. Ze kregen steun van het college en de Stadsdiensten en wisten een 50-tal vrijwilligers voor hun kar te spannen. Van de veiligheidsmensen tot de artiesten: iedereen droeg gratis een steentje bij.

Titanenwerk

“Ik weet even niet meer wat boven en onder is,” zegt Michaël Schouwaerts nog voordat de optredens beginnen. “Het idee om iets te organiseren ontstond eigenlijk pas vorige zondag. De echte organisatie begon pas maandag, het hele gebeuren is dus op 2 dagen uit de grond gestampt.”

“Pieter heeft zijn bekendheid gebruikt om contacten te leggen en om artiesten te overtuigen,” zegt Matthias De Caluwé, “zelf heb ik vrij genomen om dit te kunnen organiseren. Het is echt een titanenwerk.” Natuurlijk hopen de organisatoren dat het een mooie som opbrengt. “De stad Antwerpen draagt 12.500 euro bij, wij hopen dat we minstens nog hetzelfde bedrag kunnen inzamelen.”

Starpower

Rond 18.00u begint de Groenplaats vol te lopen. Mensen hebben er graag de 5 euro inkom voor over, zeker omdat al het geld integraal naar het zwaar getroffen Haïti gaat. ATV-presentatoren Zoë Van Gastel en Marc Franssen leidden de avond in. Jean Bosco Safari bijt de spits af. Hij probeert het publiek mee te krijgen met ‘Hey Jude’ van The Beatles.

Het publiek is welwillend, maar nog niet helemaal opgewarmd. Het tweede optreden is van niemand minder dan Sandrine. Vooral het jongere publiek onthaalt haar enthousiast. Na haar eigen repertoire brengt ze een cover van ‘Heal The World’ van Michael Jackson. Alle sympathisanten komen hierbij meezingen, onder andere actrice Veerle Baetens en VJ Dimitri van JimTV.

Daarna is het de beurt aan danceformatie Sylver, ook een publieksfavoriet. De Strangers sluiten muzikaal af met het stadsvolkslied “Antwaarpe,” waar iedereen uit volle borst op meezingt.

Super Resultaat

Deze avond is het mooie bedrag van 16.666 euro ingezameld volgens de deurwaarder. Samen met de bijdrage van de stad, komt dat neer op meer dan 29.000 euro. “Het is echt een super resultaat,” aldus De Caluwé. Burgemeester Janssens heeft blijkbaar nog hoge verwachtingen voor de toekomst. “Het is een goed begin,” zegt hij. “Als mensen zo enthousiast en op zó korte tijd iets kunnen organiseren, moeten we dat als stad logistiek zo veel mogelijk ondersteunen.” Hoeveel alle acties voor Haïti samen opbrengen en naar welke organisaties het geld precies gaat, kom je vanavond te weten in de liveshow van VTM en Eén.

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems