Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Youssef Rahimi: "Vechtsport gaat niet om agressie, wel om sport"

Youssef Rahimi: "Vechtsport gaat niet om agressie, wel om sport"

“Mensen kijken onterecht neer op vechtsporten. Met onze community website fightclub.be willen we informatie, foto’s en wedstrijdverslagen aanbieden aan vechters en toeschouwers.” Aan het woord is Youssef Rahimi (27), mede-oprichter van Fightclub.be.

Youssef_Rahimi_en_Azeddine_Mousati.jpg

Youssef Rahimi en Azeddine Mousati (foto: Laure Van Gestel)

Fightclub.be is een community website over kickboksen, thaiboksen, K-1 en MMA. In september 2008 is de site opgericht door vier ondernemende kerels. “Het idee is vier jaar geleden al ontstaan, maar toen hadden we er de middelen niet voor. Twee maanden na het lanceren van de site begon het bezoekersaantal enorm te stijgen”, aldus Rahimi.

Negatief beeld

“Met dit concept willen we het negatieve beeld van vechtsport veranderen en het imago van de verschillende clubs versterken. Het gaat niet om de agressie, maar om de sport. Vele vechtsporters worden rustig door het beoefenen van hun sport”, legt Rahimi uit.

Internationale faam

Door hun website maken de jongens Belgische vechters bekend in binnen- en buitenland. “Murat Direkci doet aan thaiboksen en hij is de meest succesvolle vechter in België. Hier herkennen de mensen hem niet, maar in Japan is hij een ster. Hij deelt er vaak handtekeningen uit.” Ook in Nederland is de Antwerpse thaibokser van Turkse origine bekend. “Het idee om een website te maken over vechtsporten is in Nederland heel populair. In België bestond het concept niet eens. Wij waren de eerste die zo’n site lanceerden.”

Veel vechters in Antwerpen

“In Antwerpen worden veel zalen afgehuurd voor trainingen”, vertelt Azeddine Mousati, een medestichter van fightclub.be. “Veel jongeren interesseren zich voor vechtsporten, vooral jongens van allochtone origine. Voor hen is de sport een soort uitlaatklep. Sommige jongeren worden gediscrimineerd door onze samenleving. Door kickboksen of thaiboksen worden ze rustig”, verklaart Rahimi. “De populariteit van vechtsporten is de laatste jaren toegenomen. Eurosport heeft de sport mee bekend gemaakt. Ze begonnen grote wedstrijden uit Japan op de buis te brengen, waar karate en kickboksen enorm populair is. Vechtsport is daar zoals voetbal in België.”

“Boksen is een elitaire sport”

Boksen hoort niet bij de sporten die fightclub.be volgt. Volgens Youssef is boksen een elitesport. “Als Sugar Jackson vecht in de Lotto Arena, worden er veel BV’s uitgenodigd en is er veel media-aandacht. Als er in onze sector iets georganiseerd wordt, komen er vooral jongeren op af die zo’n ticket maar net kunnen betalen.”

500 unieke bezoekers per dag

“We hebben per dag gemiddeld zo’n 500 unieke bezoekers. Bij rechtstreekse verslagen van wedstrijden loopt dat aantal op tot 3000, dat zijn echte piekmomenten!”

© 2010 – StampMedia – Laure Van Gestel

vechtsport gaat niet om agressie...

Nonsens, heb jarenlang zelf vechtsport gedaan, en dat beeld, dat sommigen proberen naar buiten te brengen, als gaat het niet om agressie, klopt niet met de ervaringen die ik gemaakt heb. De clubs waarin ik treinde waren dan nog clubs gewijd aan japanse vechtkunsten, met een heel sterke nadruk op het "do"-aspect en de medidatieve kant die in de Japanse vechtkunsten aan het vechten gelinkt wordt. Hou op met die lul-koek. In Japan moeten mensen die aan vechtsport doen een wapenvergunning hebben, zo heb ik mij laten vertellen. Van mij mogen ze dat onmiddelijk hier in België ook invoeren.