Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

11.11.11 verheugd om terugkeer Pater Guy Theunis

11.11.11 verheugd om terugkeer Pater Guy Theunis

Brussel, 20/11/05 - 11.11.11, Broederlijk Delen en andere Vlaamse NGO’s, die Pater Guy Theunis kennen als een integere journalist en een geëngageerde mensenrechtenactivist, zijn opgelucht na zijn aankomst in België vanochtend. Zij prijzen de inspanningen van de Belgische regering en diplomatie voor zijn vrijlating. De Vlaamse Noord-Zuidbeweging ziet de willekeurige aanhouding van Theunis als het zoveelste teken van de verslechterende mensenrechtensituatie in Rwanda en vraagt aan België om van de promotie van democratie en mensenrechten écht een punt te maken in zijn relaties met Rwanda.

Vanochtend zette witte pater Guy Theunis weer voet op Belgische bodem nadat hij twee en een halve maand gevangen zat in Rwanda op beschuldiging van “aanzetten tot genocide”. Na zijn arrestatie op 6 september in Kigali werd hij op 11 september voor een volksrechtbank beschuldigd van “aanzetten tot haat” voor, tijdens, en na de genocide. Omdat deze beschuldiging valt in de zwaarste categorie misdaden in verband met de genocide, werd hij doorverwezen naar de klassieke Rwandese justitie. De Belgische diplomatie is er in geslaagd hem te laten uitleveren in België. Een hele opluchting voor en de andere Vlaamse ngo’s die overtuigd zijn van zijn onschuld.

De Belgische diplomatie heeft onmiddellijk een initiatief genomen om Theunis te laten uitleveren aan de Belgische justitie. Hoewel er al sinds eind september een principeakkoord is tussen België en Rwanda om dat inderdaad te doen, duurde het dus tot 19 november voor Theunis Rwanda kon verlaten.

Guy Theunis is geen onbekende voor de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Hij werkte intensief samen met verschillende ngo’s, en genoot er grote waardering. We hebben dan ook meteen na de arrestatie publiek verklaard dat we niet twijfelden aan zijn integriteit: 11.11.11, Broederlijk Delen en de andere Vlaamse NGO’s zijn ervan overtuigd dat Theunis niets te maken heeft met het plannen van de genocide of het aanzetten tot haat.

11.11.11 en Broederlijk Delen hebben de ruimte gelaten voor de Belgische diplomatie, en geen actie ondernomen of verklaringen afgelegd die het uitleveringsproces zouden kunnen vertragen. We vonden het uit menselijke overwegingen prioritair dat Theunis Rwanda zo vlug mogelijk verliet. Maar nu moet ons land van de promotie van democratie en mensenrechten in Rwanda een echte prioriteit maken van zijn Centraal-Afrikabeleid.