Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACW Mechelen wil meer 'warme buurten' in de stad

ACW Mechelen wil meer 'warme buurten' in de stad

MECHELEN -- ACW Mechelen trekt met een rijkgevulde eisenbundel naar de gemeenteraadsverkiezingen. Eén concreet project springt er uit. Het ACW wil met bezoekteams van vrijwilligers de buurten van Mechelen weer 'warm' maken.

Je leest het wel eens in de krant. Iemand sterft eenzaam thuis en het duurt soms dagen voor zijn lichaam gevonden wordt. Een extreem geval dat wellicht niet eens zo vaak voorkomt, maar het wijst wel op een maatschappelijke tendens. Wat kan je daar aan doen? ACW Mechelen denkt een oplossing gevonden te hebben. “Met het project Warme Buurt willen we dat gemeentebestuur, OCMW en verenigingen de handen in elkaar slaan om de problemen rond vereenzaming op te lossen,” zegt voorzitster Mieke Van Nuland.

Het ACW wil een aantal bezoekteams oprichten bevolkt door speciaal opgeleide vrijwilligers die aankloppen bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een dergelijk project bestaat ook al in Antwerpen waar stad, OCMW en Ziekenzorg vrijwilligers sturen naar zwaar zieken die nood hebben aan een bezoek. Maar ACW Mechelen wil breder gaan. “Wij willen het project opentrekken naar mensen die verstoken zijn van sociaal contact,” zegt Bertout Hellemans van het ACW. Volgens het ACW hoeven dat niet altijd sociaal zwakkeren te zijn. “Denk aan alleenstaande moeders of zelfs aan mensen die kampen met een depressie. Het kan ook om een flatgebouw gaan waar alle inwoners van elkaar vervreemd zijn,” aldus Hellemans.

Indien nodig zouden de vrijwilligers de mensen kunnen doorsturen naar de professionele hulpverlening. Bertout Hellemans: “Uit onderzoek blijkt dat er niet noodzakelijk vraag is naar méér dienstverlening. Veel mensen weten gewoon niet waar ze terecht kunnen. Volgens een Hiva-onderzoek zou er zelfs een betaalbaarheidsprobleem zijn, mochten alle mensen die recht hebben op een leefloon daar ook aanspraak op maken. Veel vereenzaamden willen ook niet geholpen worden. Je moet soms voorbij een muur geraken. Een folder of een affiche van de gemeente volstaat niet. Je hebt persoonlijk contact nodig.”

Geloofwaardigheid
Voor het ACW is het belangrijk dat ook de stad zijn schouders onder het project zet. Voorzitster Mieke Van Nuland hoopt zelfs dat het in het volgende bestuursakkoord opgenomen wordt. “De ondersteuning door de stad is nodig voor de geloofwaardigheid van het project. Je moet het bekend maken zodat mensen niet schrikken als een wildvreemde aan bij hen aanbelt.”

Bij het uitdenken van het project 'Warme Buurt' is het ACW niet over één nacht ijs gegaan. Twee jaar lang legde de christelijke arbeidersbeweging haar oor te luister bij andere Mechelse verenigingen en organisatie. Vrijwilligers trokken de boer op met een folder waarop Mechelaars hun prioriteiten konden aankruisen. Zorg op maat kwam daar als derde prioriteit uit de bus na veilig verkeer en wonen.

Volgende week vrijdag 22 september wordt de hele eisenbundel van het ACW concreet gemaakt met een speciale wandeling in Mechelen. Mensen met een goede conditie kunnen de Sint-Romboutstoren beklimmen om de verkeerssituatie te bekijken. Een andere wandeling neemt een kijkje achter de schermen van het OCMW en trekt langs enkele bouwprojecten. Op dat laatste vlak wil het ACW de dualisering vermijden. “Goed dat er inspanningen worden gedaan om middenklasse-gezinnen naar de stad te lokken, maar andere mensen mogen daardoor niet uit de boot vallen,” waarschuwt Mieke Van Nuland. Het ACW kant zich in ieder geval tegen de wooneilanden die hier en daar opduiken en waarin rijken zich isoleren van de buitenwereld. Het ACW pleit er voor om bij elke verkaveling een kwart van de percelen te voorzien voor sociale woningen.

De wandeling start om 19u in De Lindepoort (Begijnenstraat 18, Mechelen). Inschrijven kan op 015/29 25 50.