Gent 0110
Gent 0110
Pieter-Jan Otten, Foto's Diederik De Mezel02 oktober 2006 – 08:17
In Gent trotseerden zo’n 15000 mensen vandaag het wispelturige weer om hun stem om verdraagzaamheid te laten horen op het 0110-concert op de parking van het Sint-Pietersstation. Een dertigtal grote en minder grote Vlaamse artiesten gaven het beste van zichzelf voor verdraagzaamheid, en tegen racisme en zinloos geweld. Frederik Sioen organiseerde de hele Gentse editie en stond zelf zo’n viertal keer zelf op het podium. Indymedia vroeg een korte reactie van enkele BV’s.
Thé Lau (Nederlandse zanger): “Ik heb van nature niets racistischs, dat heb ik gemerkt na een paar confrontaties met mensen die dat wel hebben, en dat is iets bijna biologisch begin ik soms te denken. Ik woon zelf in een Amsterdamse volkswijk, en daar is een grote afkeer tegen met name de Marokkaanse bevolking. Als ik dan vraag of ze al eens iets vervelends hebben meegemaakt blijkt dat bijna nooit zo te zijn. Waarom dan die afkeer? “
“De verdraagzaamheid is bij mensen steeds minder, de sfeer is een stuk opgefokter geworden. Mensen worden voor niets in elkaar geslagen. Bij mij op de hoek is een man doodgeschoten omdat hij een opmerking had gemaakt tegen een automobilist die hem bijna omvergereden had.”
“Ik denk dat een aantal zwevende kiezers door deze concerten toch even zullen nadenken. Ik ben natuurlijk een halve buitenlander, en ik weet niet veel over de Belgische politiek, maar enkele Belgische vrienden van mij leken zich ernstige zorgen te maken over enkele steden waar het Vlaams Belang een enorme meerderheid zou krijgen.
Ik had een mail gekregen van Yasmine om te vragen of ik mee wilde doen met de 0110 concerten, en daarop heb ik natuurlijk volmondig ja gezegd. Al het nu een concert was tegen het Vlaams Belang had ik mij misschien wel afgevraagd wat ik daar nu mee te maken had, maar het is een zo massaal mogelijke actie vóór verdraagzaamheid, en daar kan je alléén maar voor zijn.“
Stijn Meuris (Zanger Monza): “Ik ben een heel verdraagzame mens, heel open-minded, maar natuurlijk niet tot in het oneindige. Ik ben verdraagzaam tot op het punt waarop de andere niet verdraagzaam zijn. Bijna haaks op verdraagzaamheid staat naïviteit. Het aantal keer dat je op een dag in het verkeer een middelvinger tegenkomt, dat is helemaal niet meer leuk. Ook de houding van de mensen tegenover de politiek, het voortdurend schimpen op de politiek is een groot probleem. Hoe lachwekkend de politiek soms niet is met al haar verschillende regeringen, we mogen blij zijn dat we een democratie hebben, want er zijn zoveel landen waar daarvoor gevochten wordt. Onverdraagzaamheid merk ik heel fel in de richting van de politiek.”
“Ik zou heel graag voor één week mediaminister zijn. Dan verbied ik meteen VTM en Het Laatste Nieuws. Verdraagzaamheid werkt aan twee kanten. Ik ben absoluut niet tolerant versus populisme. Als ik de lezersbrieven in Het Laatste Nieuws lees wordt ik niet goed. Gisteren kocht ik nog eens het laatste nieuws, de grootste krant van België, en er stond niet één artikel in over 0110. Ze weten heel goed dat het grootste deel van hun publiek “fuck you” zegt tegen deze concerten, en daarom zwijgen ze het maar dood. Dat is zo erg want de media heeft zo’n grote verantwoordelijkheid.”
“Toen Filip Dewinter tegen de pers had verklaard dat hij artiesten maar niets vond, heb ik meteen de telefoon genomen en aan Tom Barman gevraagd of ik mee mocht doen.”
Hadise (Zangeres): “Ik ben een ongeduldig iemand maar ik ben wel een verdraagzaam iemand. Voor mij is verdraagzaamheid leren samenleven met andere mensen. Andere mensen die een ander geloof hebben, die er anders uitzien, die een andere taal spreken, kortom die anders zijn als jezelf.”
“Ik denk dat de 0110-concerten een invloed zullen hebben op de verkiezingsuitslagen. Volgens mij gaan de mensen ook wel inzien wat de artiesten hier vandaag willen bereiken. Ik hoop het alvast. Ik denk dat de mensen die hier vandaag in zijn de boodschap van de artiesten al begrepen hebben, maar we moeten ook de rest van de bevolking wakker schudden.”
“Frederik Sioen had mij gebeld en ik heb geen seconde moeten nadenken, ik heb meteen toegezegd.”
“Wat er vandaag gebeurd is echt geschiedenis, dat mag echt opgenomen worden in de geschiedenisboeken van Vlaanderen.”
Bert Ostyn (Absynth Minded): “Ik ben niet altijd even verdraagzaam maar ik doe mijn best. Verdraagzaam zijn is voor mij een zekere vorm van intelligentie, en een concept van hoe de wereld in mekaar zit. Je kan beter verdraagzaam zijn maar de realiteit is anders.”
Ik hoop dat onze optredens invloed zullen hebben op de stembusuitslagen, maar ik vrees ervoor. Ik ben nogal cynisch soms.”
“Ik vind dit initiatief beter dan een of andere politicus met een riant inkomen en een dikke auto die zegt dat we verdraagzaam moeten zijn, dan begrijp ik wel dat sommige mensen dat niet zien zitten. De pers draagt volgens mij ook een grote verantwoordelijkheid in het succes van extreem rechts. Ik denk niet dat we moeten zeggen dat dit een concert is tegen het Vlaams Belang, maar eerder tegen Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Frank Vanhecke, Dat zijn de enigen die iets te vertellen hebben.”
“Ik stond eerlijk gezegd niet te springen om mee te doen. Ik ben in de eerste plaats een muzikant, een entertainer. Ik denk niet dat de muziek van Absynth Minded mensen zou moeten sturen in wat ze doen. Daarom heb ik ook gekozen om het nummer “Like a rolling stone” omdat het een nummer is dat iedereen tegen de schenen schopt.”
Freya Van Den Bossche: “Verdraagzaamheid is gewoon beseffen dat je soms dingen doet die anderen kunnen storen. Verdraagzaamheid gaat over heel kleine dingen om mee te beginnen, maar soms escaleert het tot racisme. Ik doe mijn best om verdraagzaam te zijn, maar ik denk dat als ik moe ben, ik minder kan hebben dan anders, maar ik probeer daar zoals andere mensen op te letten, je corrigeert jezelf wel.”
“Ik weet niet of het 0110-gebeuren invloed zal hebben op de verkiezingsuitslagen, maar ik denk niet dat het een politieke statement is maar eerder een maatschappelijke. Het is een leuke manier om wat meer verdraagzaamheid te brengen in de samenleving maar het is een werk van lange adem.”
Guy Verhofstad: “Verdraagzaamheid, dat is andere mensen met al hun verschillen volledig als uw medemens te beschouwen, voor uw medemens hetzelfde wensen als wat je voor jezelf zou wensen. Ik denk wel dat ik meestal verdraagzaam ben, het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat dat niet zo is, ik denk dat er altijd wel omstandigheden zijn waarin we minder verdraagzaam zijn. Verdraagzaamheid, dat is cultuur, dat is iets wat je moet leren, oefenen , trainen. Het is beschaving en cultuur. Ik denk dat als we naar de samenleving kijken op lange termijn, we met ups en downs naar meer verdraagzaamheid evolueren. Het zijn telkens etappes zoals we nu meemaken die we telkens moeten overwinnen om daar te geraken. Het behoort dus tot de cultuur van de mens, en misschien niet altijd tot de natuur, en dat is wel spijtig.”
“Ik denk niet dat dit evenement invloed zal hebben op het verkiezingsresultaat. Ik denk dat het eerder een beginpunt is, waar jongeren, naast alles wat nu op hen inspeelt, die waarden van verdraagzaamheid meekrijgen. De laatste tien jaar is er veel negatiefs gecommuniceerd, naar de burger, het is bijna logisch dat dat nu voelbaar is. Deze concerten doen net het tegenovergestelde, het kan een keerpunt zijn.”
“Ik zit al de hele dag in de atmosfeer van de concerten, want toen we daarnet in de Wetstraat aan de begroting aan het werken waren konden we ook al de concerten in Brussel mee volgen. Al die artiesten met verschillende overtuigingen samen voor één basisgedachte, dat is fantastisch. Ik hou van concerten, dus voor mijn part mag het een jaarlijkse traditie worden die kan groeien.”
Wouter Deprez (stand-up comedian): “Wat ik belangrijk vind aan verdraagzaamheid is de bereidheid om te praten met elkaar, de bereidheid om in dialoog te treden met elkaar. Ik ben een relatief verdraagzaam iemand denk ik.”
“Of dat rechtstreeks politieke invloed zal hebben, weet ik niet. Ik hoop van wel. Wat belangrijk is is dat er een aantal mensen hun stem laten horen door, of te komen spelen, of te komen kijken. Er zijn ongelooflijk veel mensen die duidelijk maken dat ze daar achter staan. Dat zijn ook mensen die mee politici verkiezen en die ook bepalen wat er op de agenda komt te staan.”
“Ik weet niet of er sowieso een volgende editie komt, zoiets moet komen op het moment dat er nood aan is, en het moet komen in diverse vormen. Er moeten gemakkelijker dingen worden georganiseerd, zodat mensen gemakkelijker durven buitenkomen en praten met elkaar. In mijn eigen straat zijn er 40 buren en er zijn er maar 5 waarmee ik regelmatig praat en twee die goede vrienden zijn. De rest zie ik alléén op het jaarlijkse straatfeest. Dat zou veel meer mogen zijn. Dat zijn nochtans allemaal mensen van goede wil, mensen die het zien zitten om dat te doen, en zelf bij hen is het niet makkelijk. Dat wil zeggen dat het niet gemakkelijk is maar met meer bereidheid en meer goesting moet dat te doen zijn.”
Jasper Steverlinck (zanger Arid): “Voor mij is verdraagzaamheid open zijn naar de anderen toe en tolerant zijn voor gelijk welke meningen. Ik probeer zelf verdraagzaam te zijn maar dat begint bij heel kleine dingen. Ik denk dat je aan jezelf moet werken om heel open te zijn.”
“Ik weet niet of deze dag politieke invloed zal hebben, maar het is een positieve boodschap en ik denk dat die sfeer die hier vanavond hing wel zal blijven hangen in de mensen hun hoofd.
Ik had gehoord van deze concerten heb ik heb meteen gezegd dat ik heel graag wou meedoen, ook nu we terug bezig zijn met Arid.“
“Ik denk dat er nog wel een editie zal komen van deze concerten, maar hopelijk is het niet nodig. Het zou leuker zijn om direct binnen tien jaar, tien jaar verdraagzaamheid te vieren natuurlijk.”
foto Pieter-Jan Otten
Helmut Lotti (zanger): “Verdraagzaamheid heeft volgens mij heel veel te maken met jezelf bedwingen als je de indruk hebt dat iemand anders jou onrecht aandoet, en misschien ook eens nadenken wat die persoon drijft om iets te doen. Verdraagzaamheid heeft veel te maken met respect en inlevingsvermogen, het is liefde voor de medemens. Ik probeer verdraagzaam te zijn maar ik denk dat iedereen onder ons wel eens boos wordt zonder dat die daar een goede reden voor heeft. Verdraagzaamheid begint ook al in het gezin thuis, bij kameraden, bij familie,…
Ik weet niet of deze concerten politieke invloed zullen hebben maar als het zo is, dan is dat mooi meegenomen.”
“Ik heb hier door middel van een single proberen uit te leggen wat voor mij verdraagzaamheid is, en waarom ik hier wilde staan vandaag, en ik denk dat die boodschap wel goed is aangekomen.”
Frederik Sioen (zanger-organisator): “Ik denk dat verdraagzaamheid goed samengevat is in het liedje dat Helmut Lotti geschreven heeft. Het gaat van burenruzies tot racistische praat, verdraagzaamheid is zeer ruim.”
“We hadden niet de intentie om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Het moest gewoon een positief feest worden en daar zijn we in geslaagd. Een jaar geleden was dit al gepland door Tom Barman, ik heb gewoon beslist om mee te doen. Of er nog een volgende editie komt weet ik niet.”
Meer foto’s op http://www.minomedia.be/mino/index.php?option=com_content&task=view&id=4...
Nieuwslijnmeer
- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme